Sport

Denne mannen sto for tidenes idrettsprestasjon i Rogaland: – Han hadde vært stolt av dette

Stein Rønnings VM-gull i karate fra 1990 er kåret til tidenes idrettsprestasjon av en utøver fra Rogaland.

Stein Rønnings VM-gull i karate knuste konkurrentene i Aftenbladets kåring. – Jeg husker at vi fikk sjokk da vi kom til Mexico City. Byen ligger så høyt at vi ble slitne av å gå opp trappen på hotellet. Men vi klarte å hente oss inn i løpet av uken og fikk levert gode resultater. Mange andre fikk mageproblemer av maten der borte, men vi spiste på McDonalds de siste fem dagene. Det var tryggest. Litt av en oppladning, men det fungerte tydeligvis, mimrer kamerat Morten Alstadsæther. Foto: Jonas Haarr Friestad

 • Kristian Oftedal Kvendseth
  Kristian Oftedal Kvendseth

– VM-gullet var høydepunktet i karrieren hans. Jeg husker at Stein vant finalen i Mexico klart. Det var aldri tvil om resultatet. Han var verdens beste. Dagen etter tok jeg sølv i min klasse. Så tok vi oss en skikkelig fest, sier Morten Alstadsæther med et smil.

Så god var festen etter bragden i Mexico at verken Rønning eller Alstadsæther var i form til å gjøre seiersintervjuer da NRK Lokalen ringte morgenen etter. Mens de to guttene sov ut feiringen, fortalte landslagsledelsen krinken at de to guttene hadde reist på fisketur.

Vi inviterte leserne til å stemme på tidenes idrettsprestasjon av en utøver fra Rogaland. Vinneren var overlegen.

Suveren vinner

Da Aftenbladet inviterte leserne til å stemme på tidenes idrettsprestasjon av en utøver fra Rogaland denne uken, vant Rønnings VM-gull suverent. Han slo både Sarah Louise Rungs prestasjoner i Paralympics og Alexander Kristoffs seier i Flandern rundt.

Året var altså 1990. Stedet var Mexico City. Under VM i karate – en idrett kanskje ikke de fleste forbinder med norske oppturer – sørger to gutter fra Tau for å sette Norge og Rogaland på kartet. Stein Rønnings gullmedalje i 60-kiloklassen huskes fortsatt av mange.

Les også

Tom Tvedt går til frontalangrep på homohets i idretten: – Vi kan ikke ha det sånn

– Dette hadde Stein likt. Han hadde vært stolt av å vinne dette. Alle idrettsfolk liker å bli satt pris på. Stein jobbet dedikert og målrettet mot å bli best i verden i mange, mange år. At han huskes såpass godt, og at så mange setter pris på prestasjonen i VM, er veldig kjekt, sier Alstadsæther.

For Ann-Elin Austigard Rønning, som var gift med Stein, er minnene fra Mexico mange.

– Jeg fikk ikke med meg selve finalen, men jeg kom bort like etter og var med på feiringen. Det var stort. Jeg husker at det var mye oppstyr da vi kom hjem. Det var en kjekk tid, sier hun.

Stein Rønning døde i 2008, bare 42 år gammel. Foto: Jonas Haarr Friestad

Morten Alstadsæther trente og konkurrerte med Stein Rønning hele karrieren. I dag er datteren Bettina aktiv. Hun sikter mot OL-deltakelse i 2020. Foto: Jon Ingemundsen

Karatemesteren fra Tau

Stein Rønning startet med karate i 1977. Egentlig var kanskje storebroren Frank et større talent, men Stein var mer dedikert og strukturert. Han satte seg mål, gikk nye veier og la ned et stort arbeid for å bli best mulig. Alt mens han balanserte karatetreningen med jobben offshore for Baker Hughes. I friperiodene pendlet han daglig fra Tau til Stavanger for å trene.

Det idrettsmessige gjennombruddet kom med EM-gullet i 1985. I 1989 vant han World Games – karateutøvernes svar på OL. Og i 1990 toppet han karrieren med å ta tidenes første og foreløpig siste norske VM-gull i karate. Med på hele reisen var Morten Alstadsæther. Som støttespiller, treningskamerat, reisefølge og bestevenn.

– Stein var romslig og raus, men samtidig en terrier. Han var direkte og sta. Han var dedikert og sluntret aldri unna. Det første jeg tenker på er humøret hans. Stein smilte alltid, beskriver Morten Alstadsæther – som konkurrerte i en annen klasse enn kameraten og selv har VM-sølv og to EM-gull under beltet.

Huskes fortsatt

Stein Rønning døde i 2008, bare 42 år gammel. Den aggressive kreftsykdommen ble oppdaget sommeren før. Som sin bror Frank gikk karatemesteren fra Tau bort altfor tidlig. Da hadde han allerede rukket å vinne en rekke internasjonale medaljer og være landslagstrener og forbilde for en ny generasjon karateutøvere i Stavanger.

– Han bidro lenge etter at han la opp som aktiv utøver. Han var i miljøet som trener og motivator. Karate var en viktig del av livet hans, sier Kai Johannesen.

I likhet med Stein Rønning og Morten Alstadsæther er også Johannesen fra Tau. Sammen startet de i sin tid karateklubb på Strandalandet.

Stein Rønning er fortsatt den eneste nordmannen som har vunnet VM-gull i karate. Foto: Pål Christensen

Karate er en stor idrett på verdensbasis, men får begrenset med oppmerksomhet i Norge. Men også her er det mange som driver med det. Ta Stavanger karateklubb for eksempel. I dag har de 250 medlemmer. Den yngste er 5 år. Den eldste 68.

– Det er vanvittig mange som driver på klubbnivå, men ikke like mange som konkurrerer aktivt og går kamper. Konkurransen i toppen er likevel knallhard. Å vinne VM-gull står det stor respekt av. Stein jobbet målbevisst for å klare det og er et forbilde som det fortsatt snakkes om i dag, forklarer Egil Bokn som er instruktør i Stavanger karateklubb.

Ambisiøs og lidenskapelig

Kanskje får Stavanger frem nye karateutøvere i verdenstoppen de nærmeste årene? Både Lotte Andersen og Bettina Alstadsæther er talentfulle og kjemper om en plass i OL i 2020. Men mens vi venter på den neste internasjonale medaljevinneren, fortsetter Stein Rønning å være den største. Det skal tross alt mye til å vippe en verdensmester ned fra tronen.

– Han var en omtenksom og ambisiøs mann. Vi ble sammen da vi var 15–16 år, og det handlet mye om karate. Han var lidenskapelig opptatt av idretten. VM-gullet var stort for hele familien, sier Ann-Elin Austigard Rønning.

Sammen med Stein fikk hun barna Petter og Vilde. De var begge en stor del av livet til Tau-mannen som balanserte familien, offshorearbeid og en karatekarriere i verdenstoppen.

– Det er fint å tenke på at Stein ikke er glemt, at det fortsatt er så mange som husker ham og prestasjonene hans. Jeg tror han hadde likt å få denne oppmerksomheten. Han hadde vært stolt av å vinne denne kåringen, sier Austigard Rønning.

PS: Den digitale kåringen opplevde å bli manipulert like før avstemningen var over. Det medførte at en av kandidatene plutselig fikk svært mange stemmer i løpet av kort tid. Aftenbladet har fått bekreftet at alle disse stemmene kom fra samme PC og IP-adresse. De er derfor strøket.

Les mer om

 1. Alexander Kristoff
 2. Sarah Louise Rung
 3. Karate

Relevante artikler

 1. SPORT
  Publisert:

  Stem på tidenes idrettsprestasjon: Her er de ti kandidatene

 2. SPORT
  Publisert:

  Her har tvillingene Marte og Ingrid nettopp gjort opp om EM-gullet mot hverandre

 3. SPORT
  Publisert:

  Slik blir den store idrettsfesten i Stavanger

 4. SPORT
  Publisert:

  Sutring og nedturer preget norsk herrelangrenn. Her er historien om forvandlingen.

 5. SPORT
  Publisert:

  Jakob vinner Aftenbladsportens bragdpris: – Jeg er nok litt voksen i hodet. Jeg drømmer om familie, stort hus, fine biler og en del unger

 6. SPORT
  Publisert:

  Regionens 50 beste: To 19-åringer troner øverst på Aftenbladets rankingliste