Sport

Fältnäs er spion før cupfinalen

Svensken hjelper Bodø, men håper på Fyllingen.

TETT PÅ: Anders Fältnäs ser fortsatt alle Fyllingen-kamper. Før cupfinalen har han snakket med Bodø-trener Børge Lund om det som venter. Foto: Arkivfoto: Rune Sævig

  • Kim Bøyum

30. desember møtes FyllingenBergen og Bodø til cupfinale i Nadderud Arena. For én av tilskuerne blir kampen ekstra spesiell. Anders Fältnäs har vært trener for begge klubbene og vet nærmest hva hver enkelt spiller spiser til frokost. Derfor har Bodø vært på tråden for å diskutere finalemotstanderen, noe som gir Fältnäs et aldri så lite dilemma.

— Jeg holder så klart med Fyllingen. Året i Bodø var fantastisk, men forskjellen er at jeg var åtte år i Fyllingen.

Likevel svarer han når telefonene kommer fra nord.

— Ja, det gjør jeg. Men både Børge Lund (Bodø-trener) og Vidar Gjesdal (Fyllingen-trener) er så påleste på motstanderne som man kan bli. Det handler mest om at man som trener vil være trygg på at man har rett i sine observasjoner, sier Fältnäs.

Les også

Reinkind friskmeldt til Bundesligas gullduell

Greit for Gjesdal

Fyllingen-trener Vidar Gjesdal synes ikke svensken opptrer som sviker når han hjelper motstanderen før årets viktigste kamp.

— Det er vel litt naturlig at han snakker med dem når Bodø er den siste klubben hans. Jeg synes det er ok, og hvis Anders sier at han holder med Fyllingen, så forteller han vel ikke alt, smiler Gjesdal.

Også han snakker håndball med Fältnäs på telefonen med ujevne mellomrom, men har ikke rådført seg spesielt før finalen.

— Han er en mann stor erfaring og kunnskap, så det er fint å kunne diskutere med ham. I fjor hadde jeg mindre mulighet til det siden han var trener for en rival, sier Gjesdal.

Selv om Fältnäs hjelper Bodø, mener svensken at de gule og blå er klare favoritter i finalen. Så sent som forrige uke vant Fyllingen 30–22 over finalemotstanderen i Framohallen.

— Det var slakt, og jeg tror ikke Bodø gjør en så dårlig kamp igjen. Men de skal bli betydelig bedre for å slå Fyllingen. Først og fremst må de opp på innsats og tempo. Og så finnes det mange taktiske ting man kan gjøre mot Fyllingen som Bodø ikke gjorde, sier en noe hemmelighetsfull Fältnäs.

— Bodø virket veldig uinspirerte i den kampen. I cupfinalen må vi regne med at de kommer med et større trykk. I håndball er det viktig å være forberedt på hva som møter deg, og vi er godt i gang med å se på små ting som bør endres fra sist oppgjør, sier Gjesdal.

Les også

Her er julens TV-godbiter

Cuplag

FyllingenBergen har vært cuplaget fremfor noen i Norge de siste årene. Både i 2012 og 2013 vant laget NM under Fältnäs' ledelse. Det til tross for at de ikke tok medalje i serien noen av sesongene.

— Hvorfor var dere så gode i de store kampene?

— Vi hadde alltid et stort fokus på cupen. Fra før hadde vi vunnet serien og sluttspillet, og ville ha den siste tittelen man kan ta i Norge. Selv i de årene du ikke har godt nok lag til å kjempe om gullet i serien, kan du alltid lade til en enkeltkamp, sier Fältnäs, som også var trener i fjorårets finale, da Bodø tapte 22–23 for ØIF Arendal.

Gjesdal gir sine spillere juleferie i tre dager. Annen juledag er de tilbake på trening.

— Det er en fordel at mange av spillerne har vært i cupfinalen tidligere, selv om ikke alle har hatt sentrale roller. Jeg merker at de blir mer og mer skjerpet inn mot kampen, sier Gjesdal.

Les mer om

  1. Håndball
  2. Fyllingen