Sport

Løp tidenes raskeste maraton. Likevel var han ikke helt fornøyd.

Kenyanske Eliud Kipchoge (32) var 26 sekunder unna «det umulige».

Her løper Eliud Kipchoge i mål på tiden 2.00.25 etter et maratonløp på formel 1-banen i Monza i Italia. Foto: Luca Bruno / TT / NTB Scanpix

  • Fredrik Saltbones
    Fredrik Saltbones

32 år gamle Kipchoge knuste lørdag verdensrekorden i maraton da han klokket inn på uhyre sterke to timer og 25 sekunder på Monza-banen i Italia.

Det er godt under den gjeldende verdensrekorden på 2.02.57 tilhørende landsmannen Dennis Kimetto.

Ikke offisiell verdensrekord

Lørdagens løp, der alt var lagt til rette for å bryte drømmegrensen på to timer, teller ikke som offisiell verdensrekord. Årsaken er at løpet ikke var i tråd med Det internasjonale friidrettsforbundets regelverk.

Underveis i løpet ble flere fartsholdere (harer) sendt ut i løypa, og Kipchoge mottok drikke fra funksjonærer på moped.

Til tross for at han knuste den nåværende verdensrekorden med to minutter og 32 sekunder, var ikke Kipchoge helt fornøyd da han kom i mål. Målet var å bryte grensen på «den umulige» grensen to timer.

– Dette var hardt og tøft, men en god opplevelse. Jeg håper jeg klarer å komme under to timer neste gang. Det er mulig for mennesker å gjøre det, sa Eliud Kipchoge under Nikes direktesending på Facebook.

Les også

Ny verdensrekord i London maraton

Post: – Et skifte i maratonhistorien

Mange eksperter har lenge ment at det er umulig å bruke mindre enn to timer på å løpe et maraton (42.195 meter). NRKs langrennskommentator Jann Post, som også er en meget habil maratonløper, mener Eliud Kipchoges markerer «et skifte i maratonhistorien».

– Ja, han fikk hjelp av harer og drikke fra en motorsykkel hele veien, men likevel: det skal løpes. Kipchoge satte i dag rett og slett en ny standard for maraton. Toppløpere i hele verden kommer nå til å begynne å tro at det er mulig å løpe under to timer, også i et maraton med normale rammer, sier Post til Aftenposten.

– Man skjønner ikke hvor fort dette er før man har prøvd. Hvis du setter tredemøllen på 21 kilometer i timen, så vil de fleste måtte gå av innen to minutter. Kipchoge løper denne hastigheten i snitt i over 42 kilometer. Det er nesten umulig å forstå, sier Jann Post.

Kipchoges offisielle bestenotering i maraton er 2.03,05. Den stammer fra fjorårets London maraton. Foto: Kirsty Wigglesworth / TT / NTB Scanpix

Les også

Norsk maratonløper slettet 30 år gammel rekord tross store mageproblemer

Bak forsøket på å bryte totimersgrensen står utstyrsgiganten Nike, som i tre år har planlagt lørdagens Kipchoge-prosjekt. Etiopiske Lelisa Desisa og den eritreiske halvmaratonløperen Zersenay Tadese startet sammen med Kipchoge, men ble begge distansert av kenyaneren.

Kipchoge passerte halvmaraton på 59.54, men drømmegrensen på to timer ble likevel for tøff å bryte for 32-åringen som i fjor vant OL-gull på distansen i Rio de Janeiro.

1908 løp iren Johnny Hayes den første moderne maraton. Han kom inn på 2.55.15. Siden da er rekorden presset ned vel 52 minutter.

Tøff utfordring

I mars testet Kipchoge Monza-banen. Han løp da en halvmaraton på 59.17.

Skulle Kipchoge klart lørdagens oppgave, måtte han ha løpt hver kilometer på to minutter og 50 sekunder. 21 kilometer i timen. Han måtte ha unnagjort hver av de 14 3000-meterne på litt over 8.30 min. Verdensrekorden på den distansen på bane er 7.20.

Snittet på hver 100-meter i maratonløpet ville måttet gå på cirka 17 sekunder. Løperne skal gjennom vel 420 av dem.

(NTB/100% Sport)

Les også

  1. Norsk EM-gull i bryting: - Jeg er utrolig fornøyd

Les mer om

  1. Løping