Zuccarello fikk pris - får ros av Erna Solberg: – Et stort forbilde

Ishockeystjernen Mats Zuccarello (29) ble hedret for sin innsats med å hjelpe barn i Norge med å komme i gang med idrett.

Statsminister Erna Solberg var med på å hylle ishockeyspiller Mats Zuccarello på Rådhusplassen lørdag formiddag.

– Jeg gjør ikke dette for å få noen priser. Jeg gjør det fordi jeg føler det er riktig å bruke mitt navn og status på å gjøre noe godt for andre, sier New York Rangers-stjernen.

29-åringen er ikke spesielt glad i oppmerksomhet. Og han legger heller ikke skjul på det.

Det var en ydmyk Zuccarello som sto på en scene på Rådhusplassen sammen med statsminister Erna Solberg og representanter fra Lions Norge, organisasjonen som fyller 100 år og valgte å dele ut en pris på 50.000 kroner til ishockeyspilleren og hans Zuccarellostiftelse.

Les også

Zuccarello starter stiftelse – spytter inn en halv million kroner

29-åringen fikk prisen fordi han er et forbilde for barn og ungdom. Og for arbeidet han gjør for Right To Play og Zuccarrellostiftelsen.

– Velstående land

Zuccas mål er at ingen barn skal bli stående på sidelinjen.

– Man skulle ønske at man kunne hjelpe alle. Det er ikke alle som vokser opp med like forutsetninger. Jeg mener at de fleste i Norge skal få være med på det meste. Vi er et såpass robust og velstående land. Vi må klare å stå sammen og hjelpe. Ingen skal bli stående utenfor.

– Hadde du selv forbilder og rollemodeller i ung alder?

– Det var mest idrettsfolk. Det er kanskje det beste med min jobb, at det er unge gutter som har meg som rollemodell. Det er stort for meg.

– Du er stor stjerne i New York Rangers. Hva har den statusen gjort med deg som person?

– Jeg håper ikke det har forandret meg. Men jeg har ganske ålreite venner og familie rundt meg, som passer på at jeg holder meg på jorden. Jeg tror ikke det er noen fare.

– Hva er ditt råd til en 12-åring som drømmer om en NHL-karrière?

– Jeg har alltid hatt det gøy og elsket det jeg har drevet med. Jeg har kommet meg dit på grunn av det. Lek og moro er viktig. Man kan ikke presse noen til å bli gode. Du må elske det selv, du må ville det, drømme om de store tingene. Jeg vil bare si: «Ha det gøy og lær så lenge du lever. Tren godt!».

Mats Zuccarello og hans stiftelse ble belønnet med en premie på 50.000 kroner av Lions Norge lørdag formiddag. Deretter dro ishockeystjernen rett i barnebursdag.

Statsminister Erna Solberg var på plass og tok del i hyllesten av NHL-profilen.

– Vi har mange sporter med mange flotte folk som vinner store premier. Men ishockey er mye større enn mange av dem. Han er en stor stjerne i USA. Det er klart det gir impulser. Han er et stort forbilde for ungdommen i dag.

– Har du eksempler der han fremstår som et forbilde?

– Blant annet den trøkken han fikk seg (hodeskaden), hvor han kom seg raskt tilbake på beina, viser at du skal ikke gi opp – selv om det ser vanskelig ut.

Les også

Edvin (12) sto og trente på skudd i oppkjørselen. Da stoppet en bil i gaten ...

I Norge fikk Zuccarello mye oppmerksomhet da han for en måned siden plutselig dukket opp i oppkjørselen til 12 år gamle Edvin Velle, som sto og trente skudd.

Mamma Linn Stalsberg delte bildet av 12-åringen og forbildet på Instagram.

– Det ble blåst ganske greit opp. Jeg prøver egentlig bare å være meg selv.

Vålerenga-kamper

Nå nyter Zuccarello varme sommerdager i Oslo.

– Hva er ditt neste mål?

– Njaaaa. Jeg setter meg bare delmål.

– Og hva er neste delmål?

– Det er å komme i form til sesongen. Bruke sommeren godt. Slappe av og restituere. Være klar til sesongen starter. Jeg nyter å være hjemme, svarer Zuccarello – som også har gått på en og annen Vålerega-kamp.

– Det er OL-sesong og NHL vil nekte stjernene å dra. Russeren Aleksandr Ovetsjkin sier han drar uansett. Hva gjør du?

– Jeg tenker at det ikke er noe jeg får gjort noe med. Jeg håper selvfølgelig at vi får spille i OL. Men dette tar jeg ikke stilling til før den tid kommer.