Boasson foran skjema

Sesongens første individuelle seier uteblir for Edvald Boasson Hagen (22). Men fortsatt har sykkelyndlingen nesten to måneder på seg til å holde fjorårets skjema.

Edvald Boasson Hagen har ikke vunnet noen seire til nå i år, men kunne trekke ledertrøyen over hodet i Tour of Qatar. FOTO: KARIM JAAFAR / AFP PHOTO

Fredag ble Team Sky-proffen nummer seks, men slo blant andre Tom Boonen i spurten.

I sin annen proffsesong moste Boasson Hagen all norsk motstand på sykkelsetet og tråkket inn til tolv rittseirer, dobbelt så mange som nestemann på listen, Thor Hushovd (6 seirer).

Men første seier i 2009 ventet stjerneskuddet til 8. april med å feire. Triumfen i klassikeren Gent – Wevelgem var også den største sammen med dem som kom nest på listen i Giro d’Italia; lagtempo (9. mai) og 7. etappe (15. mai).

Thor Hushovds første seier i fjor kom i Tour of California 17. februar. Det var også første internasjonale triumf for en norsk syklist forrige sesong. Elleve dager senere vant Cervélo-sjefen også en semiklassiker.

Hittil i sesongen er det blitt en lagtemposeier og en tredjeplass som best på seks starter. I Tour of Qatar fredag avsluttet rudsbygdingen med sjetteplass i massespurten.

– Jeg er i god form, men laget er fortsatt i en lærefase etter bare ett ritt sammen hittil.

– Selv om vi bommet med noen hundre meter på «timingen» på siste etappe, blir vi stadig bedre. Det var godt å se at vi fungerte så bra som vi faktisk gjorde, sa Edvald Boasson Hagen til NTB.

Revansj

Han fikk revansj mot spurtkanonen Tom Boonen, som vant to etapper i rittet. Den siste kom torsdag, og da ble nordmannen treer.

Fredag fikk belgieren se ryggen til Boasson Hagen, og det fikk også flere andre storspurtere. Men fem andre greide han ikke å tukte. Italienske Francesco Chicchi vant etappen, hans annen av året, foran amerikanske Tyler Farrar og argentinske Juan José Haedo.

– Vi fulgte planen om å samles 5 kilometer før mål og starte opptrekket. Men da en snau kilometer gjensto til mål, satt bare én opptrekker igjen foran meg.

– Vi hoppet fra ett bakhjul til neste. 500 meter før mål var jeg alene, men det ble for langt. Det gikk akkurat ikke, beskrev 22-åringen.

Opptrekk

Sisteopptrekker for nordmannen i Qatar var briten Russell Downing (31).

– Han er veldig rask, og tror han vil bli en bra mann for meg, slo Boasson Hagen fast.

Edvald Boasson Hagen bar ledertrøyen i rittet på en etappe etter lagtemposeieren på første etappe.

Overraskelsesmannen Wouter Mol vant rittet sammenlagt etter bruddsuksessen på annen etappe.

Neste oppgave for Boasson og co. blir Tour of Oman fra søndag (14.— 19. februar).