Sport

En storbonde fra Kenya er favoritten som Jakob Ingebrigtsen må slå

Han dyrker poteter og kål og investerer i eiendom. Timothy Cheruiyot (23) er mannen Jakob Ingebrigtsen (19) må slå i søndagens 1500-meterfinale

Timothy Cheruiyot har vunnet 1500 meter sammenlagt i Diamond League de tre siste årene. Her løper han foran Jakob Ingebrigtsen i stevnet i Brussel tidligere i sesongen. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix

  • NTB-Egil Sæther

Cheruiyot topper verdensrankingen og har vært verdens beste på distansen i hele år. På sitt beste til nå i sesongen har han vært i stand til å løpe godt over sekundet raskere enn alle andre.

  • Cheruiyot topper verdensrankingen og har gjort det lenge.
  • Cheruiyot har vunnet 1500 meter sammenlagt i Diamond League de tre siste årene.
  • Han har løpt tre av de fem raskeste løpene denne sesongen. (Jakob Ingebrigtsen har de to siste topp fem).
  • Hans årsbeste er 3.28,77 satt i Lausanne 5. juli. Det er ett av to løp under 3.30 denne sesongen. Jakob Ingebrigtsens beste tid kom i Monaco 12. juli da han klokket inn til 3.30,16.
  • Cheruiyot tok sølv i VM i London for to år siden bak sin kenyanske landsmann, venn og treningskamerat Elijah Manangoi. Sistnevnte er skadet og deltar ikke i Doha.
Les også

Jakob regjerer Team Ingebrigtsen, søndag kan han regjere verden

Les også

Kommentar: Filip måtte svi, men Ingebrigtsens dristige dobling gir nyttig lærdom

Allsidig herre

Cheruiyot er oppvokst på den kenyanske landsbygda, og når han er hjemme driver han på som storbonde. Han dyrker poteter og kål i stor skala på hjemstedet Singorwet i Bomet-regionen. Han holder produserer også storfekjøtt. Teplanter er en annen syssel.

I tillegg til jobben som gårdbruker er han engasjert innen eiendomsbransjen.

Les også

Tone om sin nye rolle i Team Ingebrigtsen: – Nå kan jeg bidra mer og avlaste Gjert

Filip Ingebrigtsen og Timothy Cheruiyot under kvalifisering på 1500 meter i Doha-VM torsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Jeg eier fast eiendom. Jeg har bygd leiligheter i Bomet og flere er under konstruksjon, sier mellomdistanseløperen til sde.co.ke.

På fritiden liker han å være med familie og venner. Han elsker å svømme og leke seg i bassenget og han koser seg med fotball på TV.

Timothy Cheruiyot er en mann som ikke har problemer med å få tiden til å gå.

Filip Ingebrigtsen i heftig prat med Timothy Cheruiyot etter kvalifiseringen på 1500 meter torsdag kveld. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.

Godt kjent

Timothy Cheruiyot er godt kjent med familien Ingebrigtsen gjennom flere år. Det har pappa og trener Gjert Ingebrigtsen fortalt om flere ganger, og 23-åringen selv bekreftet at det er tilfellet da han snakket med Stavanger Aftenblad tidligere i sommer.

– De er ikke mine rivaler, de er mine venner. Og de er veldig gode, sa kenyaneren i det intervjuet.

Cheruiyot håpet at de kunne trene sammen i Kenya etter at sesongen er over.

Cheruiyot var en av dem nå utslåtte Filip Ingebrigtsen snakket med etter torsdagens dramatiske kvalifiseringsløp. Der havnet Filip Ingebrigtsen i trøbbel, men unngikk å bli disket. I semifinalen stokket det seg for 26-åringen, og det ble ingen finale på ham.

Skal det blir medalje på Khalifa stadion søndag kveld, kan verken Timothy Cheruiyot eller Jakob Ingebrigtsen havne i trøbbel.

Les mer om

  1. Jakob Ingebrigtsen
  2. Filip Ingebrigtsen
  3. Friidrett