Sport

Hele Nord-Irland er farget knallrosa for Giro-starten

Vanligvis preges Nord-Irland av politiske farger. Men når de pynter til landets største sportsbegivenhet noensinne er det bare én farge som gjelder.

FESTSTEMNING: Det er rosa glede i Belfast om dagen. Byen er vertskap for Giro d'Italia.
  • Helle Skjervold

BELFAST (Aftenposten): Belfast ser ut som om en fem år gammel jente med prinsessedilla har fått ansvaret for dekoreringen. Nord-Irland er pyntet med rosa busser, utstillingsvinduer, lyktestolper, plakater, bannere, flagg, sykler og klistremerker.

— Forsiktig nå, dette blir jo helt skjevt, sier bankansatte Serena Clarke til kollegaen Catherine McIntyre. De to er i ferd med å klistre opp to digre Giro-klistremerker over hele inngangspartiet der de jobber, midt i Belfast der Giro d'Italia i dag åpnes med lagtemporitt gjennom sentrum.

Les også

Boasson Hagen: - Nå er det på tide å vinne noe igjen

— Vi vil være med å feire denne helgen. Hele byen er med på festen, folk har farget gresset i rundkjøringer rosa! Jeg tar med ungene ut for å se på, når syklistene sykler rett forbi der jeg bor, sier Clarke.

Men for nordirene er det ønsket om at verden skal se dem på en annen måte vel så viktig som å se syklistene i aksjon.

— Nord-Irland er jo som skapt for sykling, bare vent og se. Vi har noen helt fantastiske veistrekninger, spesielt på den nordlige kysten. Forhåpentligvis vil TV-bildene lokke mange turister hit, sier McIntyre.

Stolt landsdel

Nord-irene legger mye stolthet i å gi Giroen den perfekte start, spesielt siden "nabofylket" Yorkshire i England skal starte Tour de France-sirkuset senere i sommer.

Rådhuset i Belfast og viktige nasjonale minnesmerker er badet i fuksiarosa lys – den klassiske Giro-fargen. Sauer er farget rosa og det serveres rosa fish'n'chips. Cafeer og restauranter ønsker velkommen med bienvenuti-skilt.

Med TV-overføring til 165 land og et publikum på opp til 800 millioner er håpet at sykkelstarten blir et utstillingsvindu for en britisk landsdel der sårene etter årtier med konflikt fortsatt gror. 16 år etter fredsavtalen ble signert er den nordirske identiteten fortsatt skjør og preget av motsetninger. Men denne helgen er alle rosa.

— Vi håper dette kan bidra til å endre folks inntrykk av Nord-Irland. Vi har avfunnet oss med vår fortid, men nå ønsker vi å se fremover og vise verden hva vi er i stand til, sier lokalpolitiker Alastair Ross, som har vært med på å forhandle Giro-starten opp til Nord-Irland.

Kostet mye

Dette er første gang det klassiske italienske rittet starter utenfor det europeiske fastlandet. Nord-irene punget ut drøyt 30 millioner kroner for å få arrangere Giro-starten, en sum de allerede har tjent inn igjen – og vel så det.

Det eneste skåret i gleden for det stolte hjemmepublikumet er de dystre værmeldingene. Men selv plaskregn kan lyses opp i rosa. Norma Simon og venninnen Norma Rosenberg har funnet frem sin knallrosa paraply, som de begge får plass under. De ville se et sykkelpyntet rådhus med egne øyne før åpningsseremonien.

— Om bare solen titter frem så vil hele verden få se hvor vakkert Nord-Irland er. Det er så nydelig her nå, se bare hvordan folk har pyntet med rosa flagg. Dette må da trekke millioner av folk hit, tror du ikke? spør Rosenberg.

Toner ned symboler

Men Giro-starten har også provosert og skapt diskusjon, blant annet fordi mesteparten av Belfast-ruten går gjennom den østlige, protestantiske delen av byen uten å svinge innom de katolske områdene.

Syklistene passerer også en hel rekke minnesmerker og militante veggmalerier på veien, og det ble en hissig debatt om disse skulle males over for å gjøre inntrykket av Belfast enda renere og penere. Åpningsruten i dag går blant annet opp Ormeau Road, forbi minnesmerket for de fem mennene som ble drept her under "the troubles".

— Uansett hvor ruten til slutt går ville noen bli misfornøyd, sånn er det bare. Men det er et veldig positivt tegn at alle partiene frivillig ble enige om å fjerne politiske symboler og reklamer langs ruten, dette er noe vi alle stiller oss bak og samarbeider om, sier Ross.

Flyttet gudstjenesten

For Giro-starten omtales først og fremst som et stort samarbeidsprosjekt som har engasjert helt ned på grasrotnivå. Både katolske og protestantiske kirker har flyttet søndagens gudstjeneste for å tilrettelegge for giroen, slik at flest mulig kan følge etappen ned til Dublin.

— Hva, er det utsolgt for rosa hatter? Nuala McQuaide er sendt av gårde for å kjøpe fem knallrosa hatter til seg selv og kollegene. Men i den lille boden er Bobby Morrison utsolgt for spesialpakkene med siste nytt og effekter om Giroen. De siste ukene har lokalbefolkningen hamstret flagg, vimpler og knallrosa regnponchoer.

— Alle er helt i hundre, fra gamlinger til små skolebarn. Belfast er ikke til å kjenne igjen, sier Morrison.

— Dette er virkelig stort for oss, og måten alle har gledet seg til dette er helt spesielt. Men når det er sagt, legger McQuaide til:

— Så må jeg ærlig innrømme jeg begynner å bli skikkelig lei rosa!

Sportsdøgnet

Les også

  1. Sportsdøgnet

Les mer om

  1. Sykkelritt
  2. Giro d'Italia