Sterke anklager mot Davy Wathne: – Min stil og sjargong passer visst ikke inn

TV 2 sier at flere har opplevd profilen som sexistisk og støtende.

Davy Wathne slutter i TV 2 etter beskyldninger om trakassering.

– Det stemmer at jeg har sagt opp, sier TV-profilen Davy Wathne til Bergens Tidende.

Han sendte torsdag ut en intern e-post til kollegene sine der han takker for seg. Wathne blir 68 år 1. januar. Han har vært en av TV 2s mest kjente ansikter siden oppstarten.

TV 2s organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand bekrefter at Wathne har hatt sin siste arbeidsdag i TV 2.

– Davy har sagt opp jobben sin i TV 2. Han er nå på ferie og er fritatt for arbeidsplikt i oppsigelsestiden. Davy har derfor hatt sin siste arbeidsdag i TV 2, sier hun.

Les også

TV 2 og NFF har kranglet i månedsvis. Nå går TV-krigen mot forsoning.

TV 2: – Røff og krevende

Det har kommet flere varsler på TV 2-profilen.

– Etter at flere kolleger varslet om at de opplevde Davys adferd som trakasserende, startet en dialog mellom Davy og ledelsen. Det dreier seg blant annet om tilbakemeldinger fra Davy, og om språk og sjargong. I denne dialogen valgte han selv å si opp, sier Willand.

– Fra selskapets side var ikke saken ferdigbehandlet. Det vil si at TV 2 ikke hadde konkludert på bakgrunn av den informasjonen som har kommet inn. Nå anser vi denne saken for avsluttet med Davy, men vi vil følge opp medarbeidere som har vært involvert og jobbe videre med hvordan vi kan sikre et trygt og godt arbeidsmiljø, fortsetter Willand.

Les også

18.000 så nedrykksdramaet i «Fotball Direkte»: – Vi har en jobb å gjøre

Willand sier at TV 2 forteller om dialogen og de varslingene som har vært, slik at det ikke skal oppstå unødige spekulasjoner.

– Davy har vært en av TV 2s største og viktigste profiler gjennom 25 år. Seerne har opplevd en ekstremt kunnskapsrik journalist, en engasjert og særegen TV-personlighet. Han sier selv at han ikke er noe A4-menneske, og det er på godt og vondt. For mange i TV 2 har oppførselen hans vært svært vanskelig å forholde seg til, sier Willand.

– Dere sier selv at Davy Wathne har blitt oppfattet som trakasserende. Hvorfor har ikke dette blitt en sak tidligere?

– Det er ikke noen hemmelighet i TV 2 at Davys stil og tone har vært røff til tider. Men det er heller ikke sånn at hans oppførsel ikke har fått reaksjoner. Det er først nå vi ser omfanget av det. Det kommer som et resultat av at vi har oppfordret medarbeidere til å si fra om ting som ikke er i tråd med et godt arbeidsmiljø, sier Willand.

Til TV 2s egen hjemmeside uttaler Willand at «han har hatt en undertone som mange har opplevd som sexistisk og støtende, men dette er ikke hovedbildet. Det handler om hans røffe og krevende tone».

– Sunt med engasjement og meninger

I en e-post sendt ut til ansatte i TV 2 Sporten torsdag, skrev Wathne følgende:

«Med takk for uforglemmelige øyeblikk gjennom et kvart århundre. Møt fremtidens utfordringer med rak rygg, sunn skepsis og ubestikkelig integritet. Dette fikser dere sammen».

Til Bergens Tidende sier Wathne er det er vemodig å slutte.

– Jeg passer ikke inn lenger. Det skjønte jeg egentlig for lenge siden, sier Wathne.

– Jeg trodde at alle i TV 2 gledet seg til å gå på jobb og at de var stolte av å jobbe der. Men min stil og sjargong passer visst ikke inn lenger. Noe de (TV 2) ikke trenger er en sur, gammel grinebiter, sier han.

– At jeg har en utdatert mannfolkhumor betyr ikke at jeg er en overgriper, sier Davy Wathne.

TV 2 Sporten har vært under hardt press etter at det kom frem at flere har meldt fra om uønskede hendelser. Ifølge TV 2 dreier altså flere av henvendelsene seg om Wathne. Han kjenner seg ikke igjen i dette.

– At jeg skal være en voldsom trakassør... Jeg har alltid ment at det er sunt med engasjement og meninger. Men når stilen min er så omstridt, er det best at jeg sier opp, sier Wathne.

– TV 2-ledelsen bruker ordet sexistisk?

– Sexistisk er et sterk ladet og belastende ord. Jeg har aldri tafset på eller forgrepet meg på kolleger. At jeg har en utdatert mannfolkhumor betyr ikke at jeg er en overgriper, sier Wathne.

Tillitsvalgt: – Et ledd i å endre kulturen

Klubbleder i TV 2, Henrikke Helland, sier Wathnes oppsigelse er en konsekvens av varslingsprosessen som er satt i gang i bedriften.

– Det er en effekt av det arbeidet, sier Helland som er klubbleder for Norsk Journalistlag i TV 2.

Henrikke Helland er klubbleder i TV 2.

Helland sier hun ikke har vært involvert i den konkrete saken mellom Wathne og arbeidsgiver, da Wathne ikke er fagorganisert. Hun kjenner heller ikke innholdet i varslene som er kommet i denne konkrete saken.

– Men dette er jo et ledd i å endre kulturen i TV 2. Vi har ikke kun hatt fokus på seksuell trakassering, men også på trakassering generelt, sier hun.

At Wathne ikke kjenner seg igjen i trakasseringsanklager, kommenterer Helland slik:

– Når han nå har valgt å si opp, er det gjerne på grunn av at han anerkjenner at han ikke har forstått hvordan han er opplevd.

– En voldsom tomhet

Wathne selv synes at TV 2 har vært dyktige i behandlingen av sakene som er kommet den siste tiden.

– TV 2 har vært ultraprofesjonelle, og alt skal opp på bordet. En jeg synes har fått altfor mye ufortjent etter seg, er Vegard (Jansen Hagen, sportssjef).

– Hvordan føles det å slutte i TV 2?

– Det er en voldsom tomhet og tristhet, selvsagt. Jeg har levd og åndet for TV 2, sier Wathne.

– Ser du for deg en rolig pensjonisttilværelse, eller har du andre planer på gang?

– Hva tror du? Alternativ B, sier Davy Wathne.