Hoppsjefen etter norsk VM-nedtur: – Å se på det som helsvart er amatørenes verk

Johann Forfang hoppet med en sko som løsnet fra bindingen. Det var dramatisk.

Ikke akkurat morsomt for Johann André Forfang & Co, men gjengen prøver å samle seg foran lagkampen i stor bakke søndag.
  • Mette Bugge

INNSBRUCK: Han hoppet 132,5 meter i første omgang, og noe skjedde da tromsøværingen landet og knapt klarte å stå.

Etterpå forklarte Forfang at det var en svikt da bindingen løste seg ut. Dermed klarte han ikke å fullføre nedslaget og fikk altfor mange poeng i trekk.

Det har skjedd to-tre ganger tidligere i vinter, opplyser Forfang, og det er litt for ofte. Noe må gjøres. Skoen hadde løsnet fra bindingen da han «kom fra himmelen».

Han ville likevel ikke være med på at utstyret er for dårlig, og selv med vondt i kneet og leggen mener han å være klar til søndagens laghopping. Finalehoppet ble ti meter kortere og tok ham til syvendeplass som beste nordmann.

Sett mot fjorårets sterke sesong, har Johann André Forfang og de andre hopperne bare prestert midt på treet denne vinteren.

I en dårlig stim

De norske hopperne håper å snu en dårlig trend og komme tilbake på pallen, der nordmennene herjet sist vinter. Men det ser egentlig ganske mørkt ut.

Landslagstrener Alexander Stöckls elever har ikke vært på pallen som lag en eneste gang denne sesongen.

I rennet i storbakken ble Robert Johansson nummer åtte, mens Andreas Stjernen floppet i finalen og endte på 29.-plass. Halvor Egner Granerud kom ikke engang til finalen. Norge stiller for øvrig med samme lag søndag.

Fjorårets norske gullag er på ingen måte med på å prege toppen av resultatlisten lenger. De to tyskere Markus Eisenbichler og Karl Geiger inntok de plassene, og så ut som om de begge hadde vunnet en storsum i Lotto.

Like fornøyd var Killian Peier på tredjeplass. Sveitseren blir en verdig arvtager til Simon Ammann (37) som ble nummer 15.

Johann André Forfang opplevde at utstyret sviktet. Her ser han på bindingen sammen med Robert Johansson (t.h.).

Midt på treet

Sportssjef Clas Brede Bråthen uttrykker det:

– Det er alt mellom noe og ingenting.

Samtidig er han ikke enig at det er en trend som må snus.

– Vi kan ikke se på det som helsvart og krise. Det er amatørenes verk. Det gjør masse folk rundt oss, så det slipper vi. Vi må bare konsentrere oss om å finne ut hvordan vi skal klare å ta ut det laget er godt for, sier han og tenker på søndagens lagkonkurranse og de videre øvelsene i VM.

Om ordet «krise», sier han:

– Det vitner om at folk ikke har historisk perspektiv.

Etter rennet i storbakken skulle laget nullstille seg, samle trådene, evaluere og se på video. Robert Johansson sier at det er optimisme, at gjengen har humør, og at det ikke er så mye som skal til før det blir lysere tider.

Laghopping stor bakke søndag 14.45.