Sport

Nå står den «Northug-aktige» 17-åringens OL-skjebne på spill: – Noen blir veldig skuffet. Det er bombesikkert

Her er tre viktige usikkerhetsmomenter før onsdagens OL-uttak.

Birk Ruud, her i X Games, kan bli OL-klar onsdag.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

OL eller ikke?

Onsdag får flere av landets beste idrettsutøvere svaret de har ventet på. Endelig får de vite om sesongens store mål blir en realitet.

Det er hvert enkelt særforbund som innstiller troppene. Siste ord har imidlertid Olympiatoppen. Det har allerede vært to uttaksrunder, den siste i forrige uke. Nå kommer den endelige OL-listen.

Medierådgiver i Olympiatoppen Halvor Lea opplyser at pressemeldingen kommer onsdag.

Vi har tatt for oss tre av de største usikkerhetsmomentene før uttaket:

Les også

Landslagssjefens OL-beskjed til Northug: – Han er veldig lite aktuell

1. Medaljekandidater kan bli vraket

Det er duket for et høyinteressant uttak blant fristilsherrene.

19-åringen Ferdinand Dahl har tatt store steg denne sesongen. Han er allerede OL-klar sammen med Øystein Bråten. Dermed er det to plasser igjen.

– Uansett hvem vi tar med, kan de levere bra, sier prosjektleder for fristil i Norges Skiforbund Christoffer Schach til Aftenposten.

Han trekker frem fire aktuelle navn: Christian Nummedal, Felix Stridsberg-Usterud, Eirik Sæterøy og Birk Ruud.

– Minst én av guttene blir veldig skuffet. Det er bombesikkert, sier nettredaktør i friflyt.no Tore Meirik, som følger fristilssirkuset tett.

Birk Ruud (17) kan bli OL-klar onsdag.

Han mener alle de fire utøverne potensielt kan vinne medalje i OL. Meirik er mest spent på om 17-åringen Birk Ruud blir tatt ut.

– Han har en kolossal triksepose. Han har klart så mange vanskelige spektakulære triks. Hvis han setter sammen alle triksene han har klart i én konkurranse, tar han OL-gull, mener Meirik.

Ruud skadet imidlertid kneet i november. Han måtte gjennom en operasjon like før jul, og kjemper dermed en kamp mot klokken. Onsdag får vi svaret på om Olympiatoppen er villige til å ta sjansen på stortalentet. Dersom de gjør det, spår Meirik at Ruud kan bli en favoritt blant TV-seerne.

– Han er en så ung og artig type. Han har ekstremt høy selvtillit, men er samtidig ydmyk. Også er han veldig god. En Northug-fyr, sier Meirik.

Les også

Bjørn Dæhlie forteller om kostbar pakt med Vegard Ulvang: – Det var den største tabben i livet mitt

2. Oppgitt Moan fortsatt på pinebenken

Magnus Moan (34) har allerede deltatt i tre OL. Det har endt med fire medaljer (én bronse, to sølv og ett gull). Men stopper det der?

Norges kombinertlag har prestert over all forventning denne sesongen. Moans beste plassering er 6.-plassen fra Ramsau i desember.

Da andre runde av OL-uttaket ble offentliggjort 15. januar, sto ikke Moans navn på listen. Foreløpig er i stedet Espen Andersen, Jørgen Graabak, Jan Schmid og Jarl Magnus Riiber klare.

Mikko Kokslien (til venstre) og Magnus Moan ble nummer tre på lagsprinten i Val di Fiemme i desember. Men kun én av dem får reise til OL.

Selv er Moan kritisk til hvordan ledelsen har håndtert uttaket:

– De tre første – Jan, Jørgen og Espen – er det ingen tvil om. Når de likevel tok ut fire og utelot meg, så føler jeg meg urettferdig behandlet. Jeg undres over at Jarl får ro og trygghet inn mot mesterskapet når jeg har levert bedre resultat enn ham. Nå har jeg stress og press for å bevise noe. Det er det siste jeg trenger, sier han oppgitt til Adresseavisen.

Les også

Moan mener OL-uttaket bidro til å gjøre ham syk

Moan kunne sikret plassen med en god plassering i Chaux-Neuve denne helgen, men han gikk glipp av rennene på grunn av forkjølelse.

Landslagstrener Bjørn Kåre Ingebrigtsen bekrefter at kun én plass gjenstår. Men han vil ikke si noe om hvem som er aktuelle. Han sier imidlertid én ting som er en god nyhet for Moan.

– I dette siste uttaket er en del av uttakskriteriene tidligere erfaring fra mesterskap.

Moan har best resultater denne sesongen av utøverne som ikke er OL-uttatt. Blant utfordrerne til å ta den femte og siste plassen er Magnus Krog, som har slitt med sykdom i vinter, og Mikko Kokslien.

3. Mulig overraskelse fra hoppleiren?

Ett uttak som ikke blir klart onsdag, er hopptroppen. Landslagsledelsen har nemlig bedt om utsettelse til etter den kommende verdenscuphelgen i Zakopane.

– Er ikke det laget allerede tatt ut? undrer en engasjert Espen Bredesen.

Den tidligere storhopperen og NRK-eksperten er blant dem som mener uttaket sier seg selv. Robert Johansson, Daniel-André Tande, Johann André Forfang og Andreas Stjernen hoppet inn til VM-gull søndag. I tillegg har Anders Fannemel én verdenscupseier i år.

Les også

Hopplegende forstår ikke landslagsledelsens nøling: – Er ikke det laget allerede tatt ut?

Landslagstrener Alexander Stöckl holder imidlertid døren åpen for Marius Lindvik og Halvor Egner Granerud.

– Vi er ikke så veldig usikre. Dersom du ser på verdenscupen, så er det ganske klart hvem som skal være med. Men det er bedre hvis man holder det litt åpent. Da holder vi utøverne på tå hev, og vi får muligheten til å ta med dem som er best på det tidspunktet som teller, sier Stöckl.

Les også

Nytt hopp-gull: Et møte etter forrige sesong kan være forklaringen på VM-eventyret

Espen Bredesen sliter med å forstå at ikke troppen er klar ennå. Han tror det dreier seg om å være forberedt på alle eventualiteter.

– Poenget er nok bare å åpne for en mulighet. Skihopping er spesielt. Det er kanskje dumt om disse fem blir tatt ut, også vinner én av de andre to begge rennene i helgen. Det skjer ikke ofte, men det kan skje. Det er nok derfor de holder igjen. Men i realiteten vet nok de som skal til OL det selv.

Les også

Landslagssjefens OL-beskjed til Northug: – Han er veldig lite aktuell

Alexander Stöckl ba om utsettelse av OL-uttaket.

Northug-nei

I tillegg til de ovennevnte tilfellene, er det en rekke andre profilerte utøvere som ennå ikke er bekreftet klare for OL.

Emil Iversen, Tiril Eckhoff, Ståle Sandbech, Tiril Sjåstad Christiansen og Petter Northug er blant dem. Det er bare sistnevnte som er i reell fare for å gå glipp av OL, etter det Aftenposten forstår.

Les også

Løfshus etterlyste dialog. Nå svarer Northug med nytt stikk på Instagram

På spørsmål om Northug fortsatt er aktuell for OL, svarte landslagssjef Vidar Løfshus slik mandag:

– Nei. Han er veldig lite aktuell, hvert fall. Dere får se når laget kommer på onsdag, sier Løfshus.

Det som uansett er sikkert, er at onsdagens uttak vil bringe blytunge nyheter for enkelte.

Andre kan se frem til en stor idrettsfest i Pyeongchang. OL starter 9. februar.

Les mer om

  1. OL
  2. Vintersport