Kronprins Haakon: - En historisk dag

Kronprins Haakon jublet sammen med kulturminister Trond Giske, idrettspresident Tove Paule og håndballpresident Arne Modahl over lørdagens håndballgull i OL.

Her er kronprinsen og ser semifinalen mot Sør-Korea sammen med Trond Giske og IOC-medlem Gerhard Heiberg.

Med norsk flagg i hendene feiret og hilste kronprinsen jentene til Marit Breivik etter utklassingen av Russland.

– Dette var en helt fantastisk prestasjon. Det var jo mindre spennende enn semifinalen, og det tror jeg var bra, men det er helt utrolig imponerende og en historisk dag for norsk håndball, sa kronprinsen til NTB etter kampen.

Han storkoste seg på tribunen ettersom de norske jentene rykket fra de store, sterke russerne.

– Hva vil kronprinsen huske best fra denne gullfinalen?

– Det er jo det at vi lå så veldig mange mål foran. Det var tilløp til utklassing, og at vi hadde så veldig god kontroll. Det var utrolig fint å se på. Dessuten er det interessant å se på forskjellen i lederstilen til trenerne. Det var kjempegøy, en stor opplevelse, slo han fast på vei ut av hallen.

Da håndballfinalen så vidt var over, og alle ventet på seiersseremonien, kom meldingen om at Nina Solheim var klar for finalen i taekwondo.

– Det er en historisk dag i norsk sommer-OL-historie, for vi har allerede kvalifisert oss til finalen i taekwondo ved Nina Solheim, sa kronprins Haakon.

Han storkoste seg og var raus med godordene.

Stor prestasjon

– Jentene har gjort en kjempeimponerende prestasjon. Jeg tror vi må bruke litt tid på å summe oss nå, men det er klart at de har skrevet idrettshistorie. Det er all grunn til å være utrolig stolte, sa kronprinsen.

Om gulltrener Marit Breivik, som ledet det norske kvinnelandslaget i håndball for 17. gang i et mesterskap, sa han:

– Det er fantastisk å klare å prestere så godt over så lang tid. Hun og laget hennes har jo gjort det veldig bra før, så det må være utrolig godt for henne å nå helt til topps i OL. Det var vel fortjent, synes i hvert fall vi som kommer fra Norge, smilte kronprinsen.

Overveldet

Håndballpresident Arne Modahl var både rørt og overveldet. Han hadde gråten i halsen av glede da seieren var klar og gullet var sikret.

– Det er helt fantastisk. De har tatt sølv to ganger, og de har vunnet en bronse. Nå ble det gull. Det betyr utrolig mye for norsk håndball, sa håndballpresidenten til NTB.

– Starten, den fantastiske åpningen de hadde på kampen, det var rått. Jeg tror de knuste dem allerede der. Jeg tenker også på at de greide starten på annen omgang så bra. Det er vel noe av det beste jeg har sett noen gang, mente han.

– Du var vel aldri i tvil om hvor seieren skulle ende?

– Jo da, jeg var i tvil inntil det var fem minutter igjen. Inntil da torde jeg ikke feire, for du tør ikke tro på det, rett og slett. Men nå blir det en bankett i kveld. Det er i hvert fall helt sikkert, sa Modahl til NTB.