OL-starten i fare for Måkestad Bovim

<p>Sliter med en vond akilles.</p>

mette

LONDON : --Det kom som lyn fra klar himmel, sier Ingvill Måkestad Bovim om akillesskaden som truer med å legge OL-drømmen i grus.

Mandag skal hun debutere i OL, på 1500 meter – hvis hun klarer. Svaret kommer i morgen, søndag. Da skal hun teste den vonde høyrefoten, og se om hun kan løpe.

--Vi gjør alt vi kan for å få henne klar, forsikrer trener Knut Jæger Hansen. Men verken han eller eleven kan love noe sikkert.

For den akutte skaden som kom på den aller siste treningen før avreise til OL – torsdag for to dager siden – var av en slik art at OL-deltagelsen er i fare for 30-åringen fra Gular.

Hun ankom London i går, og i dag hadde hun pressetreff i OL-leiren. Der fortalte hun om problemene.

Siste trening før avreise

Det var på trening på Bislett torsdag det smalt, dagen før avreise til OL.

--Det kom som lyn fra klar himmel, eller rettere sagt: regnet bøttet jo ned. Det var absolutt siste trening før vi dro hit til London. Jeg gikk på trening og husker jeg sto og smilte og lo, og da jeg gikk derfra var jeg litt lei meg, forteller hun.

Treneren utdyper: --På et av de siste dragene, fikk Ingvill et akillesproblem. Vi var flinke til å stoppe med en gang, og nå får vi bare se om smertestillende medisiner, behandling og full ro kan gjøre susen disse dagene, slik at hun likevel kan komme til start mandag, sier Knut Jæger Hansen.

--Gjorde hun noe spesielt som utløste skaden?

– Ikke annet enn at hun løp veldig fort, svarer han.

Skaden til tross, både trener og elev, forbereder seg med tanke på at hun skal komme til start mandag.

Negativt fokus

--Jeg har ikke begynt å bli nervøs, så hvis dette går bra får jeg kanskje et overskudd til å makse skikkelig. Selvsagt er det bittert. Jeg har jo gått de siste to ukene og bare vært klar for OL. Og så skjer dette. Men jeg må jo bare ta det som det kommer

-— Det ble litt bedre til fredag -med ising og behandling, og så er det litt bedre i dag – og hvis jeg blir like mye bedre til søndag, så står jeg på startstreken på 1500 meter mandag, sier hun og presser frem et smil.

Hun vedgår at det skaper et ekstra press, men hun valgte likevel å være åpen om problemene:

--Det er klart at det gir et negativt fokus, men jeg ønsket å si det som det er. Jeg kan ikke sitte her og si: «Yes, nå er jeg klar for å klare finalen i OL», når ting er som de er.

Men OK, jeg kan ikke gjøre noe med det. Det har skjedd, og vi har råd til å ta 72 timer OFF, liksom. Da gjør vi det. Det er beste medisin mot en slik skade å ta det med ro, og så prøver jeg å løpe på søndag – og så får vi se, sier hun.

«Stopp! Hva skjer?»

--Hva gikk gjennom hodet ditt da du forsto at noe var galt?

– Det kom så plutselig! Vi var nesten ferdig, hadde bare en 200 meter igjen, og så tenkte jeg: «Stopp, hva skjer?»

svarer Ingvill Måkestad Bovim. Hun har hatt samme type skade før, sist for to år siden. Da hadde hun et lengre avbrekk på grunn av en vond hæl.

Nå håper både hun og treneren at skaden som nå har oppstått er av en art som gjør at det kan gå over på kort tid, med smertestillende og full ro.

--Vi har sjekket det som er mulig å sjekke, med ultrayd og annet. Det er ikke snakk om noen form for avriving, sier trener Knut Jæger Hansen, som også er fysioterapeut.

Han har trent Gular-løperen siden 2004, og har fått sin del av æren for at hun har kommet så sterkt tilbake etter årelange skader som truet med å spolere karrieren hennes.

Avgjøres søndag

-- Vi gjør det vi kan, og prøver få henne klar. Vi har god tro på at det skal gå bra, og trenings-og formmessig har det ingen betydning. For vi var ferdig med alt som var av trening, og det er heller ikke en skade som det er farlig å gå videre med. Men det er en skade som gjør så vondt at hun kunne ikke ha løpt fredag. I dag er litt usikkert, men vi har valgt å stå over to dager nå, og tester det ut på trening i morgen. Eneste måte å få et skikkelig svar er å teste det ut med løping.

--Jeg prøver å løpe søndag. Det er siste mulighet. Forhåpentlig går det greit, og da ser dere meg på stadion mandag , sier Ingvill Måkestad Bovim.