Sport

Norsk løpedronning støtter kritikken: - Utrolig at han er president i det europeiske forbundet

Svein Arne Hansen må svare for nye, sterke beskyldninger.

KOMMER MED KRITIKK: Ingrid Kristiansen mener Svein Arne Hansen gjorde kritikkverdige ting da han var Bislett Games-sjef.
  • Roar Lyngøy
    Roar Lyngøy

Den 71 år gamle nordmannen er president i Det europeiske friidrettsforbundet (EAA). Det vakte oppsikt da Hansen og EAA foreslo å slette alle europa- og verdensrekorder satt før 2005. Bakgrunnen var den omfattende dopingbruken i friidrett.

Den tidligere svenske høydestjernen Patrik Sjöberg gikk nylig sterkt ut mot Hansen i svenske medier. Han sa at han og de andre utøverne, som man visste var rene, hadde fått betalt for å stille til dopingkontroller. Sjöberg sa videre at Hansen heller bidro til å skjule doping, enn å bli kvitt problemet.

Les også

Kommentar: «Bislett et dopingreir, skal vi tro på det?»

Uttalelsene fikk EAA-presidenten til å se rødt. Hansen krever påstandene dementert, og vurderer søksmål. Men nå melder andre seg på i debatten – med støtte til Patrik Sjöberg. Deriblant Norges tidligere løpedronning Ingrid Kristiansen.

– Jeg underbygger og støtter Patrik Sjöberg, sier Kristiansen til VG.

STERK KRITIKK: Patrik Sjöberg gikk hardt ut mot Svein Arne Hansen tidligere i uken.

Kristiansen sier at hun var en del av en gruppe som konsekvent ble dopingtestet, mens en rekke mistenkelige konkurrenter aldri ble det.

– Det er ganske utrolig at han (Hansen) er president i det europeiske forbundet, sier Kristiansen.

– Han tegner et glansbilde

Avisen har snakket med tidligere pressesjef for Bislett Games, Anne-Lise Hammer.

– Jeg kjenner meg igjen i Sjöbergs beskrivelse, ikke Svein Arnes. Han tegner et glansbilde som er feil. Det er en forvrenging av virkeligheten, sier hun.

Les også

  1. Norsk friidrettstopp vurderer søksmål etter sterke beskyldninger fra svensk idrettslegende

  2. Sjöberg svarer på trusselen om søksmål: - Typisk smålige menn som har fått litt makt

Hun forteller om utøvere som sto i kø utenfor kontorene til stevnearrangører for å få utbetalt lønnen sin i kontanter. Utøvere og managere forhandlet om hvorvidt man kunne dopingtestes eller ikke.

– Sa han urinerte på glass for utøvere

– Alt var grunnlag for forhandling! Det viktigste var å få store navn som «solgte» billetter og ga inntekter til stevnet. Det var en kamp for å få beholde den statusen som utvalgt Grand Prix-stevne. Det viktige var: Færrest mulig skandaler, flest rekorder, størst mulig navn og fullsatte tribuner, sier hun til VG.

Avisen skriver at den tidligere Bislett Games-sjefen Hansen skrøt av at han selv urinerte for å erstatte utøveres dopingprøver.

– Jeg har selv hørt Svein Arne Hansen si at han urinerte på glass for utøvere i trøbbel, sier Hammer.

«Sleivete sagt»

Svein Arne Hansen innrømmer at han kan ha sagt at han avga urinprøve for en utøver på 1980-tallet, men avviser at det faktisk skjedde.

«Jeg må nok bare innse at jeg for 30-35 år siden kan ha bidratt til å starte vandrehistorien om at jeg selv avga urinprøve for en utøver. Det var sleivete sagt. Men det er likefullt ikke sant. Jeg har ikke gjort noe slikt», skriver Hansen til VG.

Hansen var stevnesjef på Bislett i perioden 1985 til 2009.

«For meg er det viktig å understreke at jeg var sjef for Bislett Games fra 1985 og står ansvarlig for det. Ikke generelt hva som skjedde i friidretten globalt på den tiden. Min jobb var å gjøre Bislett Games så attraktiv som mulig. I dag, over 30 år senere, har jeg en annen rolle», skriver han.

Nåværende Bislett-sjef Steinar Hoen sier til Bergens Tidende at saken i VG dreier seg om ting som skjedde før hans aktive periode i friidretten, og at han dermed ikke har noe å bidra med i saken.

Les mer om

  1. Friidrett
  2. Doping
  3. Søksmål