Amalie Iuel må sette en solid norsk rekord for å nå finalen

TOKYO (Aftenposten): Amalie Iuel tilhører samme team som Karsten Warholm og er elev hos trenerlegenden Leif Olav Alnes. Hun må løpe rekordraskt.

Amalie Iuel og trener Leif Olav Alnes på pressekonferanse i OL-landsbyen. Hun slo fast at det må løpes rekordraskt dersom hun skal til finale.
  • Kurt B. M. Haugli

Iuel og Alnes møtte norske medier i deltagerlandsbyen i Tokyo mens mørket seg inn over bukten og tordenskrall duret i utkanten av storbyen. Treneren tok et par ekstrarunder med Alnes-filosofi. Men Iuel kom også til ordet. Lørdag skal 27-åringen ut i forsøk på 400 meter hekk.

– Må du sette en solid norsk rekord for å komme deg til finalen?

– Ja, det må jeg. Jeg kommer til å løpe forsøksheatet som om det er mitt eneste løp. Jeg må rett og slett løpe fort, fortalte hun.

Usikker på konkurrentene

Sist hun var i mesterskap, for snart to år siden i Doha, satte hun ny norsk rekord med fire tiendedeler i forsøket. Likevel holdt det ikke. Hun nådde aldri finalen.

– Jeg har ikke sett de fleste av dem i mellomtiden. Jeg aner jo ikke hva de har gjort og der er i stand til å prestere.

Prestere har de gjort. Amalie Iuel har den 19. beste tiden i verden denne sesongen. Med tiden 55,04 så er det tre tiendedeler svakere enn hennes egen norske rekord (54,72). Selv om hun hadde løpt på den tiden denne sesongen ville hun ikke hatt en årsbeste blant de 10 beste i verden.

Nivået i hekk for damer er skyhøyt og Sydney McLaughlin fra USA er storfavoritt til å ta gullet. Hun har løpt på 51,90 denne sesongen.

Trenerros

Pressekonferansen roser hun ofte trener Alnes og Karsten Warholm. Hun mener at hennes fremgang har kommet fordi hun er blitt med i deres treningsgruppe.

– Jeg har et godt team rundt meg med Karstein og Leif. Det handler ikke bare om treningsteknikk. Det handler også om det mentale, og jeg har lært mye.

Hun er klar på at stemningen i laget er bra, eller kanskje nesten perfekt.

Det som ikke var perfekt, var turen til stadion for å inspisere torsdag formiddag. Det ble litt vel tett i bussene som var fulle av nysgjerrige utøvere og ledere som ville utforske arenaen de skal konkurrere på.

– VI bruker doble munnbind, fortalte hun.