Sport

Slo Frank Løke etter ellevill døgn-duell

Etter 1,35 millioner skritt på fire uker vant Øyunn Bygstad den nasjonale ultraløpkonkurransen Hagemanns Oddetallsløp. Den kulminerte i en vanvittig duell med Frank Løke det siste døgnet.

Arendal-bosatte Øyunn Bygstad (36) klarte 21 flere høydemeter enn Frank Løke (40) i den avgjørende døgn-duellen.
  • Rune Stensland

ARENDAL: – Hadde ikke mannen min insistert på at jeg skulle gå motbakken én siste gang før midnatt, hadde jeg ikke vunnet. Det var en sykt jevn duell med Frank (Løke), og selvsagt moro at jeg som underdog skulle ta seieren med 21 fattige høydemeter på et helt døgn, sier Øyunn Bygstad.

Da Fædrelandsvennen snakket med henne tirsdag formiddag, kunne hun se tilbake på en formidabel prestasjon siden 1. januar i år. Blant 130 deltakere fra store deler av landet var hun en av seks som klarte å tilbakelegge 960 kilometer i Hagemanns Oddetallsløp. Dette er et virtuelt løp som må gjennomføres utendørs, og der deltakerne må «løpe et nytt oddetall» hver dag fra 1 til 61 kilometer. Som det står i faktaboksen under, måtte løpet avgjøres som en «battle» mellom de fire gjenværende mennene og to kvinnene om hvem som kunne tilbakelegge flest høydemeter på et døgn.

– Det har vært mye taktikk underveis. Jeg skjønte at det ville være smart å tidlig få unna de lengste distansene slik at jeg hadde mest mulig krefter igjen til det avgjørende «høydemeter-døgnet», forteller Bygstad.

Her, i en bratt motbakke i lysløypa på Birkenlund i Arendal, tilbakela Øyunn Bygstad mandag 107 kilometer og 6881 (positive) høydemeter på 23 timer og 45 minutter.

Milsluker

Hun er så visst ingen nybegynner når det kommer til ultraløp. I løpet av de fem siste årene har hun deltatt i en rekke elleville eventer, som inkluderer å løpe Svalandsgubben åtte ganger etter hverandre i ett jafs, det nær 27 mil lange Transgrancanaria og Bislett 48-timers.

– Hagemanns Oddetallsløp har først og fremst vært en tøff mental øvelse. Jeg misliker å løpe på asfalt, men på grunn av at det har vært krevende forhold i terrenget, har jeg psyket meg opp til å holde meg mye på asfalt. Så nå blir det ikke mye løping fra Arendal til Tvedestrand igjen med det første, sier Bygstad.

Denne bildekollasjen har Øyunn Bygstad selv lagt ut på sin Instagram-konto underveis etter en av mange krevende dager i Hagemanns Oddetallsløp.

Hun får mye ros fra Frank Løke, den tidligere landslagsprofilen i håndball som de siste årene er blitt hekta på ultraløp og i kjølvannet av det har gått ned fra 115 til 87 kilo. Løke vant i fjor høst det virtuelle Hagemanns Primtallsløp, der han blant annet slo Therese Falk, som på idrettsgallaen i desember vant prisen for «Årets Kvinnelige Friidrettsutøver blant folket».

– Jeg er kjempeimponert over Øyunn. Hun løp smartere enn meg, og da ble det en fortjent seier som jeg nok ikke hadde sett helt for meg, sier Løke.

Løke vil bestige Everest

Selv om han endte opp med å løpe 35 kilometer lenger enn Bygstad på det siste døgnet, sanket hun altså flere høydemeter enn ham. Løke depper ikke over det og har allerede vendt blikket mot årets store mål: Å nå toppen av Mount Everest i mai.

– Den ekspedisjonen ble avlyst i fjor grunnet korona, men jeg håper det kan realiseres i år. Hvis ikke, skal jeg få gjort det i 2022, sier Løke om ekspedisjonen han har planlagt å bruke en måned på sammen med et team fra Nepal.

Frank Løke på base camp ved Mount Everest i 2019.

Øyunn Bygstad på sin side har blinket ut et 1001 kilometer langt 12 dagers løp i Tyskland i september som sesongens godbit.

– Jeg håper det ikke blir avlyst grunnet korona. Underveis i Hagemanns Oddetallsløp tenkte jeg at når jeg i høst skal løpe så langt på bare 12 dager, må jeg kunne klare samme distanse på en hel måned nå i forkant. For meg var det først og fremst stas å vinne Hagemanns som mor, fordi løpingen min må legges på våre to barns premisser. De er viktigst. Jeg hadde heller ikke vunnet dersom min mann ikke hadde fått innvilget akutt permisjon fra sin jobb, slik at han kunne være med dem det siste døgnet, poengterer Bygstad.