Ragne Wiklund (20) tok sensasjonelt VM-gull: – Jeg skjønner ingenting

Den nye norske skøytesensasjonen Ragne Wiklund (20) var usikker på om hun skulle gå distansen. Så tok hun VM-gull.

Ragne Wiklund med gullmedaljen rundt halsen.
  • Sondre Moen Myhre

Fredag satte hun norsk plasseringsrekord for kvinner i enkeltdistanse-VM. Da tok hun fjerdeplassen på 3000 meter. Etter den prestasjonen var hun usikker på om hun skulle gå 1500 meter søndag. Egentlig trodde hun mest på at hun kunne utfordre på søndagens 5000. Men etter en prat med trener Jonas Bekken, bestemte hun seg for at hun skulle prøve.

For Wiklund og Bekken så at det kunne være medaljemulighet også på 1500.

– Jeg så en del på tider i går kveld. Da så jeg at pallen var innen rekkevidde. Jeg trodde at om jeg gikk på 1.54, kunne jeg ta medalje, sier Wiklund til Aftenposten.

Som bestilt, så gikk Wiklund på 1.54,613. Til hennes store forbauselse holdt det til gullmedalje.

– Jeg skjønner ingenting, jeg, sa hun på direkten til V4 da VM-gullet var innkassert.

Ragne Wiklund får gullklem fra landslagstrener Edel Therese Høiseth.

– Utrolig spennende

Wiklund gikk ut i det syvende paret, og kom naturligvis til ledelse i mål.

Men i parene bak henne kom den ene storkanonen etter den andre. Men da amerikanske Brittany Bowe kom inn over fire tiendedeler bak Wiklund, var det klart at Wiklund hadde gått et utrolig løp i Heerenveen.

I det siste paret åpnet hjemmehåpene Antoinette de Jong og Ireen Wüst sterkere enn Wiklund, men også de måtte gi tapt mot slutten.

– Det har nok fortsatt ikke sunket helt inn. Det var utrolig spennende å se de siste parene. Å se at de var bak, var helt fantastisk, sier Wiklund som måtte rett i dopingkontroll etter å ha gått 5000 meter senere på dagen.

Den forsikrer hun om at skal gå knirkefritt. Dermed tok 20-åringen fra Oslo Norges første gullmedalje i VM-enkeltdistanser for kvinner i historien. Noe hun ikke turte å drømme om på forhånd.

– På ingen måte. Jeg er ganske realistisk av meg. Som regel har jeg vært to sekunder bak gull de siste tre helgene, sier hun.

Amerikanske Brittany Bowe tok sølvet. Russiske Evgenja Lalenkova tok bronsen. Sofie Karoline Haugen havnet på 18. plass og Ida Njåtun 20. plass.

Ragne Wiklund skjønte lite da det var klart at hun hadde tatt VM-gull på en distanse hun ikke var sikker på om hun skulle gå.

Hylles av OL-helter

Den siste norske kvinnelige skøyteløperen som tok mesterskapsgull er Bjørg Eva Jensen. I 1980 tok hun OL-gull på 3000 meter i Lake Placid. Jensen er fra seg av glede over at det endelig er en ny kvinne som skriver seg inn i gullbøkene.

– Jeg fikk nesten gåsehud. Det er så herlig at vi endelig har fått en jente som har en slik råskap. Det synes jeg er moro, sier Jensen.

Det er bare ett år siden Jensen fortalte Aftenposten at hun savnet en arvtager, og at hun ikke likte det hun så i norsk skøytesport på kvinnesiden.

– Det har gått 40 år, så har vi endelig fått frem noen i verdenstoppen. Jeg savnet skikkelig det å se den ekstra X-faktoren. Vi får håpe hun tar enda flere steg. Da vil alle brikker falle på plass for å lykkes i et OL, sier Jensen.

Johann Olav Koss, som tok to OL-gull i karrieren på 1500 meter, hyller også den ferske VM-vinneren.

– Helt fantastisk. Utrolig gledelig at hun fikk dette til. Hun har en lang og spennende karriere foran seg med en utrolig prestasjon i dag. Gleder meg masse, sier Koss til Aftenposten.

– Ekebergs ærespris? spør Koss og sikter til at Wiklund i sommer også tok NM-gull i orientering på stafett.

– Jeg kan ikke helt reglene, men det er utrolig å være på topp i to idretter, sier han.

Wiklund ler godt når hun får høre de smigrende ordene fra flere av de største stjernene på den norske skøytehimmelen.

– Det er veldig moro å høre det. Det er hyggelig å innfri forventningene deres, sier hun.

Bjørg Eva Jensen tok OL-gull i Lake Placid i 1980.

Treneren: – En rå dame

Wiklund, lagkamerater og trenere tok til tårene da VM-gullet var et faktum. Før start visste de at Wiklund kunne utfordre for medalje, men gull hadde ingen drømt om.

– Det høres klisjé ut, men det er ubeskrivelig. Jeg har sett at vi var i nærheten. Men det å kline til på siste dagen av VM, er helt sykt. Det er en virkelig rå dame, sier landslagstrener Jonas Bekken til Aftenposten.

For Wiklunds utvikling de fire ukene i skøyteboblen har vært helt formidabel. For bare to uker siden, da hun satte personlig rekord sist, havnet hun på syvendeplass på distansen.

– Det har egentlig vært en bra utvikling i hele år. Hun går teknisk veldig bra, er fysisk veldig bra og har utvikling hele tiden. Hun er god både på konkurranse og trening, roser Bekken eleven.

Han forteller at de etter 3000 meteren på fredag diskuterte om Wiklund skulle gå gulldistansen, eller ikke.

– Vi skulle se an hvordan ting var. Så ble vi enige på fredag om at vi kjører på med begge distanser. Det føltes for risikabelt å ikke gjøre det, sier han.

Nå venter feiring og en uke eller to på sofaen for Wiklund. Så starter treningen frem mot neste års OL.

– Jeg håper jeg kan få noe god mat nå. Kake hadde vært deilig, sier hun og ler.

Ragne Wiklund tok seg til hodet da hun så tiden 1.54,613 i mål.