Sport

Allerede før sesongstart viste tester at Bardal ikke var i form

Etter dårlige resultater før jul bestemte hoppveteranen seg for å gjøre endringer. Nå er han i kjempeform.

Anders Bardal hadde dårlige resultater før jul. Etter endringer kom storformen. Foto: Rune Petter Ness

 • Eirik Grønning

Tester Adressa.no har fått innsikt i viser deler av hvorfor den ellers så stabile hopperen slet med å gjøre to gode hopp i konkurranse før nyttår. I 12 sesonger har hopperne gjennomført fysiske og tekniske tester før og under sesongen. Like før sesongstart i november ble det gjennomført tester som viste at Norges beste hopper de siste sesongene slet med balansen i hoppsatsen.

I FORM: Anders Bardal har funnet godfølelsen etter å ha slitt med å hoppe to gode hopp i konkurranse. Tester viser at problemet er håndtert. Foto: Eirik Grønning

— Det stemmer at Anders scoret litt dårligere på den testen enn ønskelig, men det kunne også vært tilfeldig at han fikk det resultatet. Testene avhenger av dagsform og trenger ikke gi riktig bilde. Men tendensen var at Anders var litt langt frempå. Det ga oss en bra indikasjon på hva han burde jobbe med, sier landslagsstrener Alexander Stöckl.

Dårlig hoppuke utløste endringer

En skuffende hoppuke ga resultatrekken 21, 21, 32 og 22 i de fire konkurransene i Tyskland og Østerrike. Med andre ord en stabilitet som det norske publikummet har blitt vant til, men dessverre stabilt et hakk for dårlig. Dermed gjorde 32-åringen endringer etter samtaler med treneren.

— Man ser på bevegelsesmønsteret. Vi har video på utøverne og tall fra plattformen som gir indikasjoner på hva som gjøres i satsen. Da er det bare å finne øvelser og endre mønsteret i en viss retning. Det er alltid en balansegang, sier Stökl.

— Man må endre alt man holder på med. Det blir mye teknisk trening. Det handler om nesten å overdrive for å få bort det gamle mønsteret, sier Bardal selv.

Og treningen ga resultater. De samme testene som viste at Bardal var langt frempå, viste i midten av januar at steinkjerbyggen var tilbake der han skulle.

Tilbake i knallform

Etter å ha valgt å trene seg i form, var Bardal tilbake i konkurransesammenheng i polske Wisla. Der hoppet han to knallhopp, det siste for godt.

For det endte på 140 meter og nesten barmark. Bardal hadde ingen sjanse til å holde seg på beina og brakk håndleddet i fallet. Dermed var VM i fare for den regjerende verdensmesteren i normalbakken. Og det etter virkelig å ha funnet godfølelsen.

— Det var en stor nedtur, og jeg fikk en tanke om at selvfølgelig måtte det skje. Men jeg klarte fort å bestemme meg for at jeg skulle til VM. To dager senere var jeg tilbake i trening, sier Bardal

Som dermed måtte satse på godfølelsen da han satte sine ben i Falun en måned etter fallet og seks uker etter siste konkurranse.

— Jeg tok med godfølelsen, og var ganske trygg på å hoppe bra i VM. Måten de andre gutta herja rundt i Europa gjorde meg ekstra gira på å komme tilbake, sier Bardal.

Stigende kurve

Som tok to medaljer i lagkonkurranser i Falun, mens han disket opp med to sjetteplasser individuelt. 6. plass ble det også i Lahti for en uke siden, før han tirsdag ble nummer to i Kuopio.

Dermed har Bardal og de norske hopperne knapt rukket å lande etter et tøft program den siste tiden. For etter VM har det gått slag i slag.

Torsdagens konkurranse i Granåsen blir det fjerde rennet på seks dager. Dermed blir det mye reising for hopperne som gjennomførte en økt med fotball før tekniske tester på toppidrettssenteret kun timer etter å ha landet i Trondheim onsdag.

— Jeg begynner å bli så vant til det, at det er ikke noe problem med reisingen. Samtidig har jeg vært så klar på å komme tilbake at jeg har mye overskudd. Det blir spennende å se hva jeg får til i morgen, sier Bardal.

Som vant i Granåsen i fjor, og som naturlig nok ønsker å gjenta bedriften foran det trønderske publikummet torsdag kveld.

— Jeg har en god følelse, men må få til to gode hopp. Så enkelt er det. Jeg satser på å hevde meg i toppen, men de er andre som er større favoritter enn meg, sier han.

 1. Les også

  Verdens beste hopplag fulgte opp VM-gullet

 2. Les også

  Bardal på 2. plass i amputert hopprenn

Les mer om

 1. Hopp

Relevante artikler

 1. SPORT

  Stöckl: - Norge har en fordel i Granåsen

 2. SPORT

  Bardal: - Det vet du at du ikke får noe svar på

 3. SPORT

  Her hopper Bardal i all hemmelighet

 4. SPORT

  Bardal debuterer i ny rolle: Skal bruke Hoppuka som OL-trening

 5. SPORT

  11 år uten norsk Kollen-seier

 6. SPORT

  Utsatt operasjon for Bardal