Sport

Nederlandsk ekspert slår tilbake mot norsk optimisme: – Sven Kramer vinner sitt tiende VM-gull

Både landslagstreneren og NRKs skøyteekspert tror det er mulig å kopiere Håvard Holmefjord Lorentzens VM-gull. Glem det, er beskjeden fra skøytegale Nederland.

BAK I KØEN: Sverre Lunde Pedersen har vært vant til å stille bak Sven Kramer (til høyre) i medaljekøen. I helgen håper han å endre på rekkefølgen. Her etter 5000-meteren i OL, der Pedersen tok bronse. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

 • Roar Lyngøy
  Roar Lyngøy

AMSTERDAM: Norsk skøytesport er i skyene etter den sterke OL-innsatsen og VM-sprintgullet til Lorentzen forrige helg. Denne helgen er det allround-VM i Amsterdam med 500 og 5000 meter lørdag, før det avsluttes med 1500 og 10.000 søndag.

Sverre Lunde Pedersen er Norges medaljehåp. Kan Norge ta storeslem med seier både i sprint- og allround-VM?

– Vi håper på medalje. Sverre er en av flere som kan ta gull, men da må alt klaffe. Han må gjøre fire gode løp, og så er det vanskelig å si hva det holder til. Men om alt klaffer er det selvsagt en mulighet, sier trener Sondre Skarli.

Les også

25.000 nederlendere og bingoforhold skremmer ikke: – Jeg har aldri vært nærmere Kramer

Bettingselskapene tror på sølv

Sven Kramer er storfavoritt. Han har vunnet alle allround-VM han har stilt opp i siden 2007. Men så har vi en nordmann i form, da. Der Kramer er odds-selskapenes store favoritt, er Pedersen en like klar sølvfavoritt.

TRENEREN: Landslagstrener Sondre Skarli (til høyre) i samtale med Sverre Lunde Pedersen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jeg håper og tror at Sverre kan legge press på Kramer om gullet. Medalje vil han garantert kjempe om. Det som er utrolig spennende nå er om Sverre har klart å beholde den fantastiske formen fra OL, sier NRKs skøyteekspert Even Wetten.

Må lede etter lørdagens øvelser

Pedersen må legge grunnlaget lørdag med en 500-meter der han helst slår Kramer med minst et halvt sekund. Senere lørdag er det 5000 meter, og i OL var avstanden kun 1,9 sekunder fra Kramer ned til Pedersen. Gjentar Pedersen den innsatsen vil han kunne lede etter lørdagens to distanser.

Videre bør Pedersen slå Kramer med rundt sekundet på 1500 meter søndag for å kunne være i posisjon foran den avsluttende 10.000-meteren. På siste 10.000 i Stavanger før jul (verdenscupen) ble Pedersen slått med 12 sekunder av Kramer, og denne distansen er Fana-løperens akilleshæl.

Les også

Nederlandsk journalist etter Norges gullbragd: – Nå er Lunde Pedersen bedre enn Kramer

Men under OL kollapset Kramer totalt på 10.000-meteren og ble bare nummer seks med tiden 13.01. Det var et svakhetstegn av den seiersvante nederlenderen.

– Jeg mener absolutt at Sverre har nærmet seg Kramer. Sven viste svakhetstegn på 10.000 meter i OL, og hadde det vært allroundmesterskap der ville Sverre ha vunnet, sier Sondre Skarli.

– Været er fordel Sverre

– I tillegg er det ikke noen ulempe for Sverre at helgens VM går utendørs. Sverre har gått noen runder i vind og blåst på Slåtthaug, påpeker landslagstreneren.

De usikre værforholdene er noe som også Wetten trekker frem.

– På myk is er det de tyngre løperne som vil tape mest. Det er fordel for Sverre, sier NRK-eksperten.

EKSPERTEN: Even Wetten er på plass i Amsterdam for å være ekspert for NRK under allround-VM. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Selvtilliten er tilbake i Skøyte-Norge, og nå forventes det enda en medalje i Amsterdam.

– Hvis Sverre leder etter tre distanser og møter Kramer i siste par på 10.000 meter, kan det bli spennende hvis Sverre har 10-15 sekunder å gå på, sier Even Wetten.

– Fordel Kramer

Men nordmennene må jekke seg ned, mener Luuk Blijboom som er journalist i nederlandske De Telegraaf. Han tror tvert om at forholdene vil passe Kramer best.

– Årets VM blir en kamp mot elementene med regn og vind. For øyeblikket er Kramer sterkest fysisk av alle. Derfor tviler jeg på at Pedersen vil klare å stoppe Kramer fra å vinne sitt tiende VM-gull, sier Blijboom.

Faktisk tror han at det hadde vært en større fordel for Pedersen dersom VM gikk innendørs.

– Jeg tror at Sverre Lunde Pedersen kunne ha utfordret Sven Kramer dersom årets VM ikke hadde blitt arrangert utendørs. Forholdene kommer til å bli i Kramers favør, sier skøyteeksperten i De Telegraaf.

Fredag formiddag trente Pedersen og de andre i solskinn og rundt ti grader på Olympiastadion.

– Det var faktisk veldig gode rundetider, sier landslagstrener Skarli.

Lørdag skal det bli enda varmere og regn i luften.

Les også

 1. 25.000 nederlendere og bingoforhold skremmer ikke: – Jeg har aldri vært nærmere Kramer

 2. Lorentzen har aldri hatt mental trener. Likevel er hodet hans sterkeste våpen.

 3. Bekreftet: Suksesstreneren fortsetter med Lorentzen og co.

 4. Lorentzen stilte på VM-banketten i slippers

Les mer om

 1. Skøyter
 2. Sverre Lunde Pedersen
 3. Sondre Skarli
 4. Amsterdam