Sport

Her er svensken som redder Norge

Er det ingen ende på hvor mange håndballkeepere i toppklasse Norge kan hoste opp? Nei, neppe så lenge Mats Olsson er med på laget.

Mats Olsson får skryt av alt og alle for måten han får frem det beste i de norske keeperne.
  • Arne Hole

Mats Olsson (54) var en av verdens beste målvakter. Det fine er at han også vet hvordan andre skal bli det. Og det som er enda finere er at andre er norske!

Mats Olsson sitter ikke på den norske benken under kampene. Der er det ikke plass til ham. Det er regler for hvor mange som kan være på sidelinjen. Når Thorir Hergeirsson, Mia Hermansson Högdahl, lege Nils Ivar Leraand og fysioterapeut Janne Oppheim Søllesvik har inntatt plassene, er det fullt.

Men i pausene kan det hende at Olsson dukker opp. Etter kampene gjør han det ofte. En øvelse med strikk, der annenkeeper Emily Sando får kjørt seg.

Ellers så står han med stoppeklokke og vokter fotarbeid. Det er lite surr med Olsson.

­ Mats er veldig dyktig, og jeg har lært mye av ham. Dessuten følger han oss godt opp i klubbene og har vært på besøk hos oss i Danmark tre ganger denne sesongen, sier Emily.

­ Mats har hjulpet meg mye. Han er veldig nøye med tekniske detaljer og flink med det mentale, sier Silje Solberg, som gårsdagens kamp mot Ungarn toppet målvaktstatistikken sammen med Eva Kiss fra nettopp Ungarn. 42 prosent.

Les også

Denne svensken får æren for keeper-Solbergs verdensklassespill

Målvaktene lagets viktigste

Det var herrelandslagets tidligere sjef, Harald Madsen, som fikk ideen om å hente inn Mats Olsson. Madsen hadde selv vært landslagskeeper og underslo selvfølgelig ikke målvaktenes betydning.

­ I 1994 var jeg inne på herrelandslaget og jobbet med blant andre Steinar Ege og Frode Scheie. Da var jeg selv aktiv. Jeg var også innom i Drammen og Sandefjord. Men økonomien i håndballforbundet var ikke så god på den tiden, så jeg kom ikke inn på permanent basis før i 2005, forteller Olsson, som har klare ambisjoner i arbeidet.

­ I hver generasjon skal Norge ha en målvakt som er blant de tre beste i verden. Nå har vi fått det i Silje. Da snakker vi ikke bare om prosenter, men også om en målvakt som redder i de rette momentene. Der er Silje langt fremme. Hun takler press og har vært helten i annen omgang når kampene avgjøres. Og i hver eneste en av dem har hun hatt en redningsprosent på over 50. Silje er på vei inn blant de store. Skal et lag komme til semifinalen, må det også ha en målvakt som er blant de fem-seks beste.

Ellers kommer du ikke dit.

Bevisst strategi i NHF

Olsson er en nøktern fyr som ikke ønsker å ta all ære for at Norge alltid har en av de beste målvaktene.

­

Silje Solberg får en gratulasjon av keepertrener Mats Olsson etter hennes definitive gjennombrudd på det norske landslaget under EM-kampen mot Danmark.

Det er ingen tilfeldighet at Norge får gode målvakter. Dette er en bevisst strategi fra Norges Håndballforbund. De bruker ressurser også på regionalt nivå og har sine spesifikke målvaktprosjekter. I tillegg hjelper Olympiatoppen til med den fysiske utviklingen og idrettspsykologi. Jeg er langt fra ensom i dette arbeidet, understreker svensken, som allerede er i ferd med å forberede neste generasjon igjen.

­ Vi har begynt å jobbe med 1994-målvaktene. I tillegg følger vi opp dem som ligger bak vår tre beste nå, blant andre Alma Hasanic i Larvik, sier Olsson, som også er personlig trener for de svenske landslagskeeperne Mattias Andersson (Flensburg) og Johan Sjöstrand (Kiel).

Store svingninger

Et lite mysterium i det norske laget har vært en del dårlige førsteomganger, og da har også Silje Solberg vært dårlig. For eksempel reddet hun bare ett skudd mot Polen og måtte tas av banen og erstattes med Emily Sando etter 14 minutter.

­ Har Silje vært for mye anspent eller for lite anspent? Vi får analysere det der. Ellers er det klart at forsvarsspillet har mye å si for en keeper, og vi har hatt noen dårlige forsvar i første omgang. Men det er også slik at man kan hjelpe inn hverandre litt. Spiller forsvaret godt, kan det inspirere målvakten, og spiller målvakten godt kan det inspirere forsvaret, sier Olsson.

Mats Olsson kan inspirere alle.

Les også

  1. Dro hjemmefra som 15-åring for å bli håndballkeeper

Les mer om

  1. Håndball