Norsk nedtur i OL-starten: - De fikk spille som de ville, og vi klarte ikke stoppe dem

OL i Brasil startet som OL i London for håndballjentene. Det ble tap i åpningskampen. Norge greide ikke å demme opp for brasiliansk fysikk, og keeperspillet var svakt.

TAP: Det ble et sviende tap mot Brasil for Thorir Hergeirsson, Nora Mørk og resten av håndballjentene i åpningskampen.

Brasil-Norge 31-28

RIO DE JANEIRO: Norge startet kampen med å ta ledelsen 1-0 og 2-1, men i resten av første omgang måtte laget jage Brasil, som på det meste var fem mål foran. Ved pause sto det 17-16 til Brasil, som bare hadde slått Norge to ganger på 12 forsøk.

— Vi kommer litt bakpå fra start, og det er litt irriterende... Vi visste akkurat hva de skulle komme med, men de kommer med det de er best på. Det er litt skuffende akkurat nå. Om jeg scoret ett eller 12 når vi taper spiller ingen rolle, sier Norges beste, Nora Mørk.

— Vi må bare opp på hesten igjen og vente på neste kamp. Vi må ta med oss det som er bra, så må vi bare prøve å reise kjerringa, sier Nora Mørk.

— Dessverre får de spille som de vil, og vi klarer ikke stoppe dem. De ble for sterke, rett og slett. Vi står ganske bra helt til vi slipper bakover. Vi må holde oss konsentrerte bakover, sier kaptein Stine Bredal Oftedal.

Keepersvikt

Kari Aalvik Grimsbø spilte en drømmekamp sist Brasil var motstander – i kvartfinalen i London-OL – men var ikke i nærheten av å få den samme opplevelsen denne gangen. Bare seks redninger på 23 skudd i første omgang var med på å gjøre det tungt for Norge å komme à jour. I kvartfinalen for fire år siden tok hun 14 av 22. Men Grimsbø fikk ikke all verdens hjelp av et forsvar som stadig lot seg presse inn på seks meter av de fysisk sterke brasilianske jentene, med 1,86 høye Eduarda Amorim og 12-målsscorer Ana Paulo Belo Rodrigues i spissen.

Denne kommentaren har mange lest i dag:

Landslagssjef valgte å fortsette med Aalvik Grimsbø også etter pause – uten at trønderjenta greide å heve seg noe særlig. Det til tross for at Norge fikk til et mer aggressivt forsvar. Men etter 14 minutter valgte Hergeirsson å sette inn Katrine Lunde. Ville omslaget komme med hun som i mange år ble kalt verdens beste?

Nei, det gjorde ikke det. Lunde var enda svakere enn Grimsbø og tok bare to skudd det kvarteret hun sto.

Etter at Norge hadde vært oppe på 18-18 tidlig i annen omgang, dro Brasil fra igjen og ledet 25-21 etter drøyt halvspilt omgang.

TØFF JOBB: Heidi Løke, Mari Molid og de andre norske jentene fikk det tøft mot vertsnasjon Brasil.

Det var mye svak skyting fra de norske jentene, som mangler trøkk fra distanse uten Linn Jørum Sulland. Veronica Kristiansen hadde for eksempel seks skudd og ett mål. Også Heidi Løke brant mye til henne å være, men var likevel en av Norges beste. Best var Nora Mørk som scoret 12 på 12 forsøk og fant Løke med gode innspill.

Med tap 28-31 har Norge fått noe å gruble på før neste kamp mot Spania. To av de fire siste kampene må trolig vinnes om det skal bli kvartfinale.

Ny regel endrer spillet

For første gang i et mesterskap praktiseres regelen der keeper kan løpe ut på sidelinjen og bli erstattet av hvilken som helst spiller – i motsetning til tidligere da utespilleren som kom inn måtte ha på keeperdrakt.

Begge lag benyttet seg av metoden og begge med vekslende hell. Både Brasil og Norge fikk mål mot seg i tomme bur.

— Jeg er ikke tilhenger av denne regelen. Vi bruker 10-15 år på å utdanne spillere til å skape rom og vinne dueller. Så kommer det en regel som forandrer alt, sier Brasils danske trener, Morten Soubak.

Det blir spennende å se hvordan denne regelendringen vil påvirke spillet når lagene blir mer vant til den. Antagelig vil angrepsspillet vil trolig utvikles ytterligere, mens det kan bli mindre av offensivt forsvar. Det kan være risikabelt å flakse ute på ni-ti meter hvis motstanderen spiller syv mot seks.

Det er også grunn til å tro at risikoen med å spille med åpent mål vil øke når lagene blir vant til at det kan skytes fra eget forsvar når ballen erobres.

Nora Mørk i aksjon mot Brasil.

Jakter på tredje gull

Det var starten på det tredje strake OL-gullet som ble innledet lørdag morgen lokal tid i Future Arena i Barra utenfor Rio. Tre gull på rad er det tidligere bare Danmark som har greid. Danskene vant i 1996, 2000 og 2004. Ingen spiller var med på å ta alle tre. Således har fire av de norske jentene sjansen til å bli historiske. Marit Malm Frafjord, Kari Aalvik Grimsbø, Katrine Lunde og Linn-Kristin Riegelhuth Koren var med også da Norge vant i 2008 og 2012.

I RIO: Arne Hole og Martin Slottemo Lyngstad (foto).

— Det smakte selvfølgelig veldig godt å slå Norge nå. Det er lenge siden sist. Men Norge er et mesterskapslag og vil nok komme tilbake. Ingen har en samme erfaringen, sier sier Brasils danske landslagssjef Morten Soubak. Norges neste kamper (norske tider)

Mandag: Norge-Spania kl. 19.40

Onsdag: Norge-Angola kl. 21.40

Fredag: Norge-Montenegro kl. 21.40

Søndag: Norge-Romania kl. 21.40

Tirsdag 16.8: Eventuell kvartfinale