Armstrong-vitne raser mot Hushovd: - Skam deg, Thor

Thor Hushovd skal svare på bokkritikken på en pressekonferanse torsdag. Følg den direkte på våre sider.

Thor Hushovd får tøff kritikk fra Betsy Andreu.
  • 100% Sport
Les også

Hushovd skal svare på bokkritikken - vi sender pressekonferansen direkte

– Skam deg, Thor. Du gjorde en god jobb med å holde munn. Jeg håper du er stolt av deg selv, sier Betsy Andreu til VG.

Andreu vitnet i retten mot Armstrong for åtte år siden, og sa allerede da at Armstrong hadde innrømmet dopingbruk. Betsy Andreu er gift med Frankie Andreu som blant annet syklet sammen med Armstrong på U.S. Postal Service-laget i 1998, 1999 og 2000. Han har selv innrømmet dopingbruk og spilte selv en stor rolle i det amerikanske antidopingbyråets etterforskning av Armstrong

Det var under en prat med Lance Armstrong i mai 2011 at Thor Hushovd i klartekst ble fortalt at Armstrong hadde brukt doping for å bli den han var. På det tidspunktet hadde amerikaneren ennå ikke innrømmet sin dopingskyld offentlig. Det gjorde han først halvannet år senere.

Hushovd har fra flere hold fått kritikk for at han ikke meldte i fra om Armstrongs dopingbruk.

Thor Hushovd har kalt inn til en pressekonferanse, som finner sted klokken ti torsdag. Der ventes det at Hushovd svarer på kritikken.

Du kan følge pressekonferansen direkte på våre sider.

– Ren feighet

Historien blir fortalt i Thor Hushovds biografi som han har skrevet i samarbeid med Jostein Ravnåsen.

– Hvorfor beskyttet Thor egentlig Lance? Fordi det var til Thors eget beste. Men hva med alle rytterne som risikerte karrieren sin for sannheten? Gagnet det sykkelsporten at Thor Hushovd holdt kjeft? Selvfølgelig ikke, sier Betsy Andreu.

Den irske sportsjournalisten David Walsh i The Sunday Times er heller ikke nådig i sin kritikk mot den norske sykkelstjernen.

– Dette er ren feighet. Hvordan kan man kalle en varsler som Christophe Bassons modig, uten å kalle Thor Hushovd feig, spør Walsh overfor VG.

Naiv og blåøyd

Også her hjemme er det skuffelse over at Hushovd lot være å fortelle om Armstrongs innrømmelse overfor ham.

– Det hadde ikke gjort noe om han under hånden hadde fortalt om det han fikk høre, sa sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen til NTB onsdag.

Hushovd selv erkjenner i boka at han hadde et naivt og blåøyd forhold til doping da han gikk inn i profesjonell sykkelsport etter at han ble U23-verdensmester i 1998. Han poengterer at han aldri ble tilbud ulovlige stoffer og at han aldri har dopet seg. Han skriver at det har vært mulig å nå toppen uten å ta snarveier.

Les også

- Har han hatt noe å skjule selv?

Korrupt

I biografien skriver Hushovd at han tror at Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) har holdt tilbake positive dopingprøver av egeninteresse. Han hevder at det ble gjort rett og slett for å skjerme sporten.

– Jeg tror systemet har vært korrupt, skriver Hushovd og nevner Lance Armstrong-saken som et eksempel.

«Han var sportens store superstjerne og gullkalv, og for UCI var det et stort tap at Armstrong ble tatt og avslørt som juksemaker. Jeg tror at positive prøver ble lurt unna for å redde Armstrong og for å verne sykkelsporten. (©NTB)»