Springsteens datter gjør kometkarriére - går for OL-gull

Jessica Springsteen (23) er blant verdens beste i sin idrett med pappa som stolt støttespiller.

Bruce Springsteen (til venstre) har et stort navn innen musikken. Nå jakter datteren Jessica (til høyre) en OL-plass.
  • Nicholas Bergh

— «Born to ride» - det sier folk ofte.

I et nylig intervju med USA Today forteller Jessica Springsteen (23) om Rio-OL-drømmen, og hvordan det har vært å vokse opp med en av verdens største musikkstjerne, Bruce Springsteen, som far.

Springsteen har nemlig vokst frem som én av verdens største talenter innen sprangridning de siste månedene. Overgangen fra aldersbestemte klasser til seniorklassen har gått knirkefritt, og hun er allerede nummer 47 i verden.

- Rideteknisk har hun hatt en enorm fremgang, sier Eurosport-eksperten Heidi Skar om Jessica Springsteen. Her er Springsteen i aksjon i en showkonkurranse.

— I fjor sommer deltok jeg i Dublin Horse Show og faren min hadde spilt konserter i den samme arenaen. Det var på en måte et kult rollebytte, fortalte Springsteen denne uken.Det vil nok bli vanskelig for sprangrytteren å riste seg løs fra «rockestjernens datter»-stempelet.

Men Springsteen er ekte vare, forsikrer den norske eksperten Heidi Skar.

— Rideteknisk har hun hatt en enorm fremgang det siste året, sier Skar, som kommenterer sprangridning for Eurosport, til Aftenposten.

Bruce bidrar i pengeinnsamling

23-åringen forteller at foreldrene, Patti og Bruce, alltid har involvert seg i karrièren hennes.

— De kommer til mange av konkurransene. Når de kommer for å se, er de bare støttende foreldre, forteller hun.

Ekteparet Patti Scialf og Bruce Springsteen reiser rundt for å følge datterens lovende karrière.

Det er imidlertid langt fra en ulempe å ha en far som har solgt millioner av plater. I juni ble det kjent at Springsteens foreldre gikk inn som ærespresidenter i det amerikanske OL-lagets innsamlingsaksjon. Dermed vil de bruke Springsteen-navnet på å finne investorer.— Å hjelpe dette landets hestesportutøvere og å støtte den amerikanske laget har vært en familieaffære for oss, uttalte Springsteen-ekteparet i en pressemelding.

Kjøpte superhest

I tillegg er de beste hestene innen idretten naturligvis dyre.

— Hun får jo tilgang på bra hestemateriell. Petter Solberg vinner ikke hvis han kjører en Lada. Springsteen har god tilgang på hester og et godt team rundt seg, forteller Eurosport-eksperten Skar.

Springsteen kjøpte for eksempel Vindicat kun en måned etter at briten Peter Charles hadde ridd hesten inn til OL-gull i London. Skar minner imidlertid om at Springsteens har ferdigheter som matcher superhesten.

Her rir Peter Charles Vindicat under OL i London. En måned senere kjøpte Jessica Springsteen hesten.

— Det hjelper ikke å ha en god hest, dersom du ikke kan mestre den. Uansett om du kjøper en hest til 200.000 eller 1 million, hvis du ikke kan ri, kan du ikke ri noen av dem.Springsteen har også fått velge trenere fra øverste hylle.

Springsteen hadde den amerikanske gullvinneren fra 2008-OL Laura Kraut som trener i fem år. Nå har hun akkurat byttet til australieren Edwina Tops-Alexander, som er rangert som nummer 27 i verden.

- Teamet har matchet henne bra

23-åringen har kombinert satsingen med psykologistudier ved Duke University. Nå som hun har fullført graden, kan hun virkelig bruke alle sine krefter på sitt byks mot verdenstoppen.

Skar forteller at Springsteen fortsatt har noen år igjen til hun når den ideelle alderen for sprangryttere og at 23-åringen har vist lovende tegn i ung alder.

— Teamet har matchet henne bra, og ikke gitt henne for store oppgaver for tidlig, forteller Skar.

— I fjor var det store gjennombruddsåret for meg, sa Springsteen til CNNi mai.

— Jeg beviste at jeg kan konkurrere med toppryttere, la hun til.

Laura Kraut, Jessica Springsteens tidligere trener, tok OL-gull i 2008 sammen med det amerikanske laget. Fra venstre: McIain Ward, Beezie Madden, Laura Kraut og Will Simpson.

Springsteens tidligere trener Laura Kraut har hvert fall klokkertro på at eleven har muligheten til å nå toppen.— Hun kan nå så langt som hun vil. Det er ingen grunn til at hun ikke kan lykkes på toppnivå, i OL og VM, uansett hva hun vil. Hun har alle ingrediensene. Den siste delen er å dedikere seg selv fullstendig til å oppnå det, har Kraut sagt til CNN.

Skar berømmer Springsteens ridetekniske ferdigheter,.

— Hvis man som jente skal få en hest på et halvt tonn på parti med deg, må man ri på teknikk og følsomhet. Der har hun blitt ekstremt bra. Det er det som gjør at hun har blitt så god. Hun har en følelse for det hun gjør, sier Skar.

- Jeg drømmer om OL-gull

Det spørs imidlertid om Rio-OL muligens kommer litt for tidlig for det store talentet. Det er fire plasser på det amerikanske OL-laget, i tillegg får én reserve Brasil-billett. Seks amerikanere ligger for øyeblikket foran Springsteen på verdensrankingen.

Dermed er det langt fra sikkert at det blir OL-billett. I et intervju med Los Angeles Times i 2014 snakket hun om OL-drømmene.

— Jeg drømmer om å vinne en olympisk gullmedalje. Jeg prøvde meg i OL-uttaksturneringen for to år siden, for å teste det ut. Det var en veldig god opplevelse, og det fikk meg til å virkelig ønske å gå til lekene. Jeg kommer til å prøve igjen om to år (til Rio-OL, journ. anm.) og forhåpentligvis vil jeg klare det denne gangen, sa Springsteen.

Heidi Skar beskriver konkurransen om plassene på det amerikanske laget som «ekstremt hard». Og dersom hun først kommer med, tror Skar veien til en medalje blir utfordrende.

— Vår sport er utrolig vanskelig. Før OL i London ble hestesporten kåret til idretten der det er tøffest å ta medalje, sier Skar.

Hestesportøvelsene i Rio de Janeiro-OL skal etter planen foregå mellom 7. og 19. august i 2016. Arenaen blir i nabolaget Deodoro, vest i Rio de Janeiro.