Jesper Saltvik Pedersen (18) suste inn til bronse. Hyllesten fra Jansrud får ham til å bryte ut i latter.
– Det tar jeg som en kompliment.
KVITFJELL/PYEONGCHANG: Tirsdag tok Jesper Saltvik Pedersen (18) bronse i superkombinasjonen – Norges andre medalje i Paralympics.
– Det er noe jeg har drømt om lenge. Medalje i Paralympics – det er det største du kan være med på. Det er utrolig stort, sier Pedersen.
18-åringen ledet etter super-G-delen. Derfor startet han sist av favorittene i slalåm. Han forteller at han ikke var spesielt skuffet da han så opp på storskjermen og måtte konstatere at det ikke ble gull.
– Du har alltid lyst å komme ned og se at du leder. Men i dag smakte det godt med bronse, sier Pedersen.
Jeroen Kampschreur fra Nederland – også han 18 år – tok gull. Franske Frederic François tok sølvet.
OPPDATERING: Onsdag vant Pedersen Norges første gull i Paralympics
Svindal heier
Pedersen forteller at han ikke var på sitt råeste i slalåm. I super-G viste han imidlertid hvorfor han virkelig har satt seg i respekt blant norske alpinstjerner.
Under verdenscuphelgen på Kvitfjell fortalte Aksel Lund Svindal at han følger spent med på Pedersen i Paralympics.
– Han er i form, han altså. Han er positiv og gir gass. Han har en «jækla» kul «spirit». Jeg heier på ham, sa Svindal til Aftenposten lørdag.
Lagkamerat Kjetil Jansrud fremhever samtidig Pedersens innsats og stå på-vilje.
– Det er utrolig kult. Jeg har trent endel med dem. Det er kjekt at de følger med, sier Pedersen om rosen fra alpinstjernene.
18-åringen fra Karmøy trener regelmessig med funksjonsfriske utøvere. Hvert år er han med Svindal, Jansrud og resten av alpinlandslaget på den årlige samlingen på Røldal.
Svindal tok svenskegrep for å få OL-gullet på avstand: – Jeg tror det var smart
Jansrud: – Han er vanvittig uredd
Jesper Saltvik Pedersen er født med ryggmargsbrokk. Det innebærer at han er lam fra livet og ned.
I sitski har utøverne én ski festet under kroppen, samt to staver til å balansere med. I utfor-øvelsen kan farten komme opp mot 110 kilometer i timen, forteller Pedersen.
Sitskihåpets råskap begeistrer og inspirerer resten av den norske Paralympics-troppen. Rullestolcurlingspiller Jostein Stordahl beskriver det 18-åringen gjør på snøen som «helt utrolig».
Super-G-mester fra OL i Sotsji Kjetil Jansrud er også mektig imponert.
– Han er en skikkelig kul fyr og vanvittig uredd – mer uredd enn noen på laget vårt, sier Jansrud.
Når Pedersen får gjenfortalt påstanden fra Jansrud, bryter han ut i spontan latter.
– Ok. Det må jeg ta som en kompliment, sier han med et glis.
– Blir du aldri redd når farten er høy?
– Jeg føler stort sett at jeg har kontroll. Det er klart det er en risiko med det. Men det er en risiko vi er villige til å ta. Det er et adrenalinkick.
«Attacking vikings»
Pedersen legger ned 900 treningstimer i året. Han har tatt enorme steg denne sesongen – og vant også verdenscupen sammenlagt. Nå har han altså kronet verket med Paralympics-suksess.
– Det er kult at han ville satse og ville prøve. Han står på skikkelig og trener hardt. Han har også hodet som man må ha som alpinist. Med hans bakgrunn, når man setter det litt sammen, passer han «attacking vikings»-begrepet til punkt og prikke, sa Jansrud søndag.
Superstjernen Vonn fikk se bilder av sin norske slekt: – Holy shit! Nå må jeg gråte.
«Attacking vikings» er kallenavnet til det norske alpinlaget. Der Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud, Henrik Kristoffersen og Ragnhild Mowinckel er verdensledende i verdenscupen for funksjonsfriske, er Norge nå i ferd med å få en lignende skikkelse i paraalpint.
«Vi forventer mye av ham i fremtiden», slår Paralympics-sjef Cato Zahl Pedersen fast. Og Jesper Saltvik Pedersen leverer allerede nå.