Fem spolerte muligheter: Slik gikk det galt for Kristoff

Alexander Kristoffs Tour de France-start ble ikke slik han drømte om det.

Alexander Kristoff tar seg tid til å svare nok en gang på hvorfor han ikke lykkes.

AMIENS: Skuffet rullet han inn til en 6.-plass med den vakre katedralen i Amiens som kulisse. Nå ble Fernando Gaviria og André Greipel senere deplassert på grunn av uren sykling i spurten og Kristoff tok derfor en 4.-plass på den åttende etappen. Dylan Groenewegen vant sin andre etappe på rad.

Men i sykkel, og ikke minst i Tour de France, er det vinneren som tar alt. Alexander Kristoff hadde før verdens største sykkelritt sett seg ut åtte eller ni etapper han kunne vinne. Nå har han kjørt fem av dem uten å vinne.

Vil gjerne være fornøyd

Han er skuffet, men forsøker å ikke la seg merke for mye av det selv om det fortsatt er fire år siden sist han vant en Tour de France-etappe.

– Jeg prøver å gjøre mitt beste hver gang. Er jeg heldig så klarer jeg det, sier han og er klar på at han ikke har gitt opp.

Humøret er fortsatt godt.

Dylan Groenewegen triller inn til sin andre etappeseier på rad i Tour de France. Norske Amund Grøndahl Jansen kjører opptrekk for den nederlandske sprinteren på LottoNL Jumbo. Kristoff helt ute til venstre.

– Det var tyngre i fjor. Men da var stemningen i laget (Katusha – journ.anm.) en helt annen. Her er det veldig god stemning, men det kan jo hende at det er noen som har litt for store forventninger til hva jeg kan prestere. Jeg har jo ikke slått de gutta som slår meg her, så ofte, sa Kristoff i heten i Amiens lørdag ettermiddag.

Men uansett hvor positiv 31-åringen fra Stavanger ønsker å være, fakta forteller om fem nedturer for en som har store ambisjoner:

1. etappe: 201 km flatt (lørdag 7. juli)

Alexander Kristoff gjorde slik som han skulle gjøre, men da det hele skulle avgjøres var han sjanseløs. Den talentfulle colombianeren Fernando Gaviria vant etappen. Han ble også slått av Peter Sagan og Marcel Kittel og ble nummer fire på etappen.

– Jeg var stokk stiv og hadde ikke mer å gi, sa Kristoff etter den etappen. Han var likevel optimist ettersom han i høyeste grad hadde vært med i finalen.

2. etappe: 182 kilometer flatt (søndag 8. juli)

På nytt var han med helt inn i finalen på den andre etappen han hadde sett seg ut som en vinnermulighet. Nok en gang var det umulig å klå de beste. Denne gang var det Peter Sagan som var sterkest på oppløpet. Alexander Kristoff ble nummer 5.

– Jeg hadde rett og slett ikke bein gode nok på slutten. Jeg håpet det skulle være litt bedre i dag, men det var cirka det samme som i går, sukket Kristoff etterpå.

4. etappe: 195 kilometer flatt (tirsdag 10. juli)

Nok en etappe som i høyeste grad skulle være en vinnermulighet for rogalendingen. Men nok en gang sviktet han i spurten. Han var godt med, men hadde ikke det lille ekstra som gjorde ham til en av verdens aller beste spurtere for 12 måneder siden.

– Jeg følte meg faktisk litt bedre i dag, men jeg mistet rytmen midt i spurten. Jeg hadde ikke tatt det uansett, sa han og forklarte seg noenlunder likt som de første etappene.

7. etappe: 231 kilometer flatt (fredag 13. juli)

Kristoffs fjerde mulighet til etappeseier. Heller ikke denne gangen kom han seg helt i den posisjonen som han skulle. Og nå var han helt sjanseløs på de siste viktige meterne og havnet helt ned på 13. plass. En annen som hadde kommet til Tour de France for å vinne spurter lykkes for første gang. Nederlenderen Dylan Groenewegen vant.

– Jeg burde gjort det bedre, men det er tunge oppløp her, sa Kristoff etterpå.

8. etappe: 181 kilometer flatt (lørdag 14. juli)

Kristoffs lagkamerat og UAEs sammenlagtrytter Dan Martin fikk en punktering ikke langt fra mål. Dermed måtte hele laget ned for å hjelpe ham opp og Alexander Kristoff måtte gjøre hele spurtopptrekket uten hjelp fra lagkamerater.

– Jeg fikk egentlig ikke spurtet. Jeg satt ikke helt i posisjon, og det er vanskelig alene å få det til, sa han etterpå.

Tre nye muligheter

Søndag er det den niende og siste etappen før Touren går inn i alpene. Men Kristoff har ikke de store mulighetene, må han innrømme. Dermed blir hans neste sjanse 20. juli på en flat etappe mellom alpene og Pyreneene. Deretter er det en mellometappe i Pyreneene som er flat. Og til slutt etappen til Paris som avslutter det hele.

Skulle Kristoff vinne den, er alle fjerde- og sjetteplasser underveis i de tre ukene gjennom Frankrike glemt.