Froome frikjent: Får sykle Tour de France

Chris Froome hadde for høye verdier av astmamedisin. Nå har Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) frikjent ham.

Chris Froome leverte dopingprøve med for høye verdier av astmamedisin. Nå har UCI bestemt seg for at han er frikjent for brudd på dopingregler.

Det ble søndag meldt av den franske avisen Le Monde at Tour de France-arrangør ASO (Amaury Sport Organisation) ikke ville la Team Sky få lov til å registrere Chris Froome.

Nå mener at Det internasjonale sykkelforbundet at han ikke skal straffes for brudd på dopingreglene. ASO vil da få et enda større problem med å stenge ham ute av årets utgave av Tour de France, dersom de fortsatt ønsker å gjøre dette.

Det ble kunngjort at han er som frikjent å regne i en pressemelding fra UCI mandag formiddag.

Chris Froome er selv svært fornøyd med at det hele nå er over. I en Twitter-melding skriver han at det har vært ni tunge måneder, men at han er lettet over at dette kapittelet i hans liv nå kan lukkes.

– Takk til alle som har trodd meg og støttet meg, skriver han i Twitter-meldingen.

Senere mandag ble det klart at Verdens antidopingbyrå (Wada) ikke anker avgjørelsen. Det bekrefter de i en pressemelding.

Chris Froome har vunnet Tour de France fire ganger. Han avleverte en dopingprøve 20. september i fjor, under Vuelta a Espana, med for høye verdier av astmamedisinen salbutamol.

I Team Sky har de kjempet hardt for at deres aller største stjerne skulle få lov til å stille i den største konkurransen.

– Vi har hatt full tillit til Chris og hans integritet . Vi vet at han hadde fulgt de riktige retningslinjene for å håndtere sin astma under Vuelta a Espana, og vi var sikre på at han til slutt ville bli frikjent, sier Sky-sjef Dave Brailsford i en pressemelding.

  • Bakgrunn:
OVERRASKET: Sykkelekspert Mads Kaggestad.

Overrasket

Selv om det er stor glede i Sky-leiren, er det flere som ikke hadde ventet en slik beslutning fra UCI.

– Jeg er litt overrasket. Jeg hadde trodd det skulle ende i en dom fordi det finnes lignende saker, også i sykling, som har ført til en dom, sier TV 2s sykkelekspert og tidligere proffsyklist Mads Kaggestad til NTB.

Samtidig sier han at han har full tiltro til antidopingpanelet i UCI.

Ligner på Johnsrud Sundby-saken

Saken til Froome ligner på saken hvor langrennsløper Martin Johnsrud Sundby ble dømt for å ha brutt dopingreglene ved å bruke astmamedisinen salbutamol.

Nå har UCI etter lang behandling, kommet med en beslutning. De har i samarbeid med WADA drevet en etterforskning og funnet at Chris Froomes bruk av astmamedisin med salbutamol ikke er et brudd på dopingreglene.

Den norske skistjernen ble også frikjent av sitt eget internasjonale forbund, Det internasjonale skiforbundet (FIS). FIS’ dopingpanel frikjente først Sundby. WADA anket denne beslutningen og han ble dømt 10 måneder senere, sommeren 2016.

Les også

Boasson Hagen har målet klart for Tour de France: Trekker frem to favoritter

Mens saken mot Martin Johnsrud Sundby ble holdt hemmelig helt til det var kommet en endelig dom i Voldgiftsretten for sport (CAS), ble saken mot Chris Froome kjent allerede tidlig i fjor høst.

Martin Johnsrud Sundby fikk konkurrere mens saken fortsatt var til behandling. Chris Froome har heller ikke vært utestengt fra å sykle konkurranser, og han vant Giro d’Italia i mai.

Les også

Kristoff jubler over sykkelsammenslåing

Kan ikke stoppes

Og nå er Sky sikker på at 33-åringen skal få være med å kjempe om sin femte Tour de France-seier.

– Det største sykkelrittet i verden starter om bare fem dager. Vi kan ikke komme fort nok i gang og hjelpe Chris med å sette rekord med en femte seier, sier Brailsford i pressemeldingen fra Team Sky.