Sport

Kristoffs lagkaptein sterkest opp beryktet bakke

Dan Martin tok seieren etter å ha rykket opp Mûr-de-Bretagne.

ETAPPESEIER: Dan Martin var sterkest opp bakkene på den sjette Tour de France-etappen.
  • Reidar Løfaldli

Irske Dan Martin rykket med en kilometer igjen og fikk en luke som ingen klarte å tette på den sjette etappen av årets Tour de France.

Dermed ble det en etterlengtet etappeseier til Alexander Kristoffs lagkamerat i UAE Emirates.

31-åringen holdt unna for franske Pierre Latour, som tok andreplassen. Spanjolen Alejandro Valverde ble nummer tre.

– Det er en fantastisk følelse å få en seier igjen. Det er en stund siden sist. Jeg var litt nervøs på grunn av motvinden, og jeg trodde ikke det var mulig, men da det ble kjørt hardt i bakken og de andre lå på grensen (limit), valgte jeg bare å kjøre på, sa Martin i et intervju vist på TV 2.

BMC-rytter Greg Van Avermaet er fortsatt i gul ledertrøye. Belgieren har tre sekunder ned til toer Geraint Thomas (Sky).

Tittelforsvarer Chris Froome var i mål som nummer 18, åtte sekunder bak Martin. Sky-kapteinen ligger på 14.-plass i sammendraget og har 1.02 opp til toppen.

FORTSATT I GULT: Greg Van Avermaet beholder ledertrøya i Tour de France.

Alexander Kristoff varslet før etappestart at han ikke hadde planer om å kjempe om seieren, men ville hjelpe Martin så godt som mulig.

– Jeg føler at jeg har gjort masse godt lagarbeid nå, så jeg er godt fornøyd med det, sa Kristoff til TV 2 etter målgang.

Han gledet seg over lagkameratens triumf.

– Vi har ikke kjørt så bra som vi hadde håpet, men når vi klarer å vinne en etappe her, er ikke Tour de France mislykket for oss. Det letter trykket på hele laget, og selvsagt på hans skuldre, sa Kristoff, som endte på 148.-plass, 14.30 minutter bak vinnertiden.

Heller ikke Edvald Boasson Hagen eller Amund Grøndahl Jansen var med og kjempet om de fremste plasseringene torsdag. De ble henholdsvis nummer 64 og 166.

  • Treneren advarer alle som har avskrevet Boasson Hagen: – Han er like god som i fjor

Ikke store norske forventninger

Den sjette etappe i Tour de France startet i Brest, helt vest i Bretagne, og gikk over 181 kilometer innover i landet med målgang i Mûr-de-Bretagne.

Feltet skulle to ganger opp den beryktede stigningen i Mûr-de-Bretagne på en etappe som var som skapt for de aller sterkeste klassikerrytterne og de raskeste sammenlagsfavorittene.

LAVE FORVENTNINGER: Alexander Kristoff holdt ikke helt inn i torsdagens etappe.

Et brudd med fem mann etablerte seg umiddelbart, og Dion Smith vant spurten på de to kategoriserte stigningene, tredjekategorien Côte de Ploudiry og fjerdekategorien Côte de Roc'h Trévézel.

Delt felt

På grunn av kraftig sidevind ble feltet delt med omlag ti mil igjen da farten ble økt. Trøyeholderne og de fleste favorittene klarte å holde seg i den fremste gruppa i hovedfeltet. Der satt også Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen.

Med drøye 80 kilometer igjen hadde avstanden fra bruddet ned til hovedfeltet sunket til drøye to minutter. Deretter var det rundt et minutt ned til gruppe to i hovedfeltet, hvor blant annet Amund Grøndahl Jansen satt.

På den innlagte spurten med drøye 40 kilometer igjen var Kristoff først over streken fra hovedfeltet, foran Fernando Gaviria og Peter Sagan, og dermed ti poeng til nordmannen.

Drama i stigningene

Bruddet hadde på et tidspunkt nesten sju minutters avstand til hovedfeltet, men dette minsket etterhvert, og da man startet på Mûr-de-Bretagne var samtlige ryttere kjørt inn.

Toms Skujins var først over Mûr-de-Bretagne første gang og tok to nye poeng i kampen om klatretrøyen, mens Jack Bauer rykket fra feltet og tok tre poeng i den påfølgende bonussprinten.

Det ble dramatikk da Tom Dumoulin punkterte fem kilometer før mål, og fjorårets Giro d'Italia-vinner tapte mye tid i sammendraget.

Edvald Boasson Hagen lå godt plassert og tauet feltet det første strekket opp bakken, men nordmennene skulle ikke være med helt inn på dagens etappe.

Dan Martin rykket med en kilometer igjen og det holdt helt inn til mål for 31-åringen. Dermed etappeseier for Alexander Kristoffs lagkamerat.

Les mer om

  1. Tour de France
  2. Alexander Kristoff
  3. Edvald Boasson-Hagen