Sport

Stöckl ba om kritikk fra de andre trenerne

Landslagstrener Alexander Stöckl ville ikke undertegne en ny kontrakt før han visste om han hadde tillit i Hopp-Norge.

En herlig dukkert må til og Alexander Stöckl (foran) blir raskt utsatt for ablegøyer av skihopperne. Fra venstre: Rundt ham Tom Hilde (f.v.), Daniel André Tande, Andreas Stjernen, Rune Velta, Anders Fannemel og Anders Jacobsen.
  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist
Skihopperne er på samling i Syden. Da må man ta seg tid til å bade. Foran landslagstrener Alexander Stöckl.
Kaffe i baren etter lunsj. Unggutten Daniel André Tande og Alexander Stöckl får en prat.
Anders Jacobsen har tatt tak i Rune Velta for å kaste ham i vannet.
Tom Hilde ser ut som om han synes det var litt kaldt.
Andreas Stjernen opp fra bassenget.
Skihopperne er på samling i Syden. Da må man ta seg tid til å bade. Foran landslagstrener Alexander Stöckl.
Anders Bardal velger å holde seg på landi denne runden. Han har ansvaret for ettermiddagens konkurranser.

Las Playitas/Fuerteventura (Aftenposten): «Velkommen til stedet som har alt», sier en solbrun hoppsjef, med det hopper Anders Fannemel mener burde vært et to dager gammelt skjegg. Det er to uker.

— Det vokser så sent, sier østerrikeren, med gult armbånd, som signaliserer at han har alle rettigheter på hotellet.

BAK FORSIDEN: Les artikkelforfatter Mette Bugges egne erfaringer fra turen sammen med hopplandslaget

Sponsortøyet med logoer er påpasselig på, men snart hopper han og utøverne i vannet. 30 grader på det meste er til å holde ut. Ettermiddagen har litt grått i seg, men ikke mye.

Østerrikeren har tatt fatt på fire ny år, men før det skjedde ønsket han å finne ut om trenerne i de ulike hoppteamene mente at han var rett mann for jobben i fremtiden.

— Jeg stilte spørsmål på trenermøtet. Jeg ba dem tenke over om de ønsket at jeg skulle fortsette som hovedtrener, og hva slags krav de stiller i fortsettelsen. Så skulle jeg si hva jeg forventer.

Stöckl fikk massiv støtte. Det betydde mye for en trener, som ikke tar noe for gitt.

Den populære 40-åringen var så desidert førstevalget, ikke bare for ledere i Norges Skiforbund, men også for andre trenere og ikke minst utøvere. Derfor undertegnet han en ny kontrakt i slutten av august, for fire nye år.

Stöckl skal være hovedtrener frem til OL i Sør Korea i 2018. Nå nyter han tilværelsen med en god bok etter bad, før Anders Bardal har fått ansvar for å lage en konkurranse for lagkameratene. Ingen vet hva.

Må ha sol på kroppen

I disse dager er Stöckl og landslagshopperne på Fuerteventura, på barmarkssamling, uten alt det utstyret som vanligvis er med i bagasjen.

På det vakre anlegget Las Playitas, der det er alle typer fasiliteter som golfbane, arena for volleyball, fotball, tennis og badminton, bare for å nevne et lite utvalg, får Anders Jacobsen & co. gjennomført spenst- og styrketrening. Om kort tid er det vinter som gjelder, og toppidrettsutøverne blir innpakket i hoppdresser. Nå må de aktive få sol på kroppen. Olympiatoppen har tidligere avdekket av mange vinteridrettsutøvere har for lave nivåer av D-vitamin.

Derfor var et par timer ved bassenget før lunsj midt i blinken. Det meste av landskapet er brunt og vulkansk, men dette er et grønt område.

– Vi må lade før sesongen. Denne samlingen er et viktig avbrekk for oss. Den gir avstand og tid til å prate om sesongen som kommer. Vi har fantastiske muligheter til å trene fysisk og gjøre morsomme konkurranser. Det har vært en lang sommer med mye og hard trening. Snart blir det en lang vinter med verdenscup og VM. Jeg tror alle har godt av dette, sier Stöckl.

Vil ha flere møteplasser

Han har rukket å bli sommerbrun på de fem dagene gjengen ha vært på den kanariske øya hittil. Han virker også fornøyd med tingenes tilstand.

- Hva slags krav fikk du fra trenerne?

— Det viktigste budskapet var at jeg fortsatt skal være hovedtrener og ikke administrator, selv om det er mange oppgaver. Det var ønskelig at jeg hadde mest fokus på utøvere, og at jeg skulle gi kompetanse videre til trenerne.

- Og hva var dine krav?

— Det jeg ønsker er åpenhet og kommunikasjon, som er nødvendig for et godt samarbeid. Det er viktig at vi har flere møteplasser, og at det er mulig å være kritisk. Jeg føler at man må ha litt friksjon av og til.

Stöckl ble hoppsjef etter finske Mika Kojonkoski i 2011. Til Fuerteventura har han tatt med seg Tom Hilde, Andreas Stjernen, Rune Velta, Anders Fannemel, Anders Jacobsen og Anders Bardal, pluss Daniel André Tande fra Vikersund Flying Team. Phillip Sjøen, den andre unggutten som har levert så sterke resultater i Sommer Grand Prix, trener hjemme med Kollenhopp.

- Hvordan vil du oppsummere de fire første årene dine?

— De første to årene følte jeg at alt gikk veldig greit, men det er alltid lett hvis man kommer som ny, med friske ideer. Alt du sier, blir tatt som sannhet. Etter en viss tid må man uansett fornye seg, fortelle ting på andre måter, innføre nye ting. Det samme gjelder for en utøver. Følger man det samme treningsprogrammet hele tiden, vil man stagnere. Skihopping er i stadig forandring. Det er en utfordring å jobbe seg fremover hele tiden. I fjor trente vi masse styrke. Det fungerte da, men det er ikke sikkert det fungerer i år.

Landslagstreneren forteller at han er opptatt av å stille spørsmålet om Norges beste skihoppere er på riktig spor.

– Spesielt etter sesongen i fjor, da vi fikk en på trynet, var det nødvendig. Det var mange gode resultater, men forventningene var store etter prestasjonene året før. Spesielt i OL i Sotsji, skulle vi gjerne vist mer.

Der fikk Anders Bardal bronsemedalje.

- Fire år er lang tid, vurderte du noen gang å reise hjem etter den første perioden?

— Nei, ikke på grunn av jobben eller oppgaven her, men situasjonen. Det å bo i et annet land. Jeg har med kona, og det er viktig at hun også var klar over at det er fire år til. Da måtte vi selvfølgelig ta en vurdering om vi fortsatt skulle bo i Norge. Vi trives, og er kommet godt inn i samfunnet. Derfor ble vi enige.

Stöckl fikk støtte også fra hjemmebanen.

Les også

  1. Stöckl signerte ny kontrakt

  2. Bråthen tar fire nye år som hoppsjef

Les mer om

  1. Hopp