Trump kan juble: Nå blir dette forbudt

Kneling under nasjonalsangen har skapt massiv debatt i USA. Nå har NFL vedtatt en ny regel.

Til høyre kneler The Dallas Cowboys og eier Jerry Jones under en NFL-kamp i september. Nå blir protesten forbudt, noe Donald Trump tidligere har tatt til orde for.
  • Nicholas Bergh

I 2016 bestemte Colin Kaepernick, quarterback i San Francisco 49ers, seg for å knele under nasjonalsangen.

Hensikten var å markere urettferdig behandling av etniske minoriteter. Mange av Kaepernicks kollegaer i NFL har fulgt etter, og protestene har skapt massiv debatt.

Nå tar eierne i NFL-klubbene grep.

Onsdag annonserte de at spillere må stå oppreist under nasjonalsangen i den kommende sesongen. Hvis de bryter regelen, blir klubbene deres bøtelagt. I tillegg har spillerne mulighet til å bli værende i garderoben mens nasjonalsangen spilles.

30 av 32 klubbeiere stemte for endringen.

Visepresidenten jubler på Twitter

Amerikansk fotball er den mest populære sporten i USA. Dermed har «alle» ment noe om nasjonalsang-protesten - og de politiske lederne i landet er intet unntak.

President Donald Trump har kastet seg inn i diskusjonen og krevd at spillere slutter å knele under nasjonalsangen. Nyhetsbyrået Reuters kaller onsdagens nyhet «en seier» for Trump.

Donald Trump kan juble etter NFLs nye regel.

Visepresident Mike Pence er rimelig klar på hva han synes. «Winning», skriver Pence i en Twitter-melding - med skjermdump av en artikkel om den nye NFL-regelen.

I en pressemelding forklarer NFL-direktør Roger Goodell endringen slik:

– Vi vil at folk respekterer nasjonalsagen. Vi ønsker at folk reiser seg, og det gjelder hele troppen, og at de behandler dette på en respektfull måte, sier Goodell, før han fremhevet viktigheten av at spillerne «får alternativer».

– Vil bli møtt med reaksjoner

NFL-spillerne blir nemlig ikke tvunget til å reise seg under nasjonalsangen. De kan bli værende i garderoben.

Det er opp til hver enkelt klubb å bestemme hvem som skal ta boten dersom en spiller kneler. I en pressemelding antyder New York Jets-direktør Christopher Johnson at klubben, og ikke enkeltpersoner, vil ta boten dersom en spiller velger å protestere under nasjonalsangen.

Colin Kaepernick (til høyre) startet trenden med å knele under nasjonalsangen. Her protesterer han sammen med medspiller Eric Reid.

Uansett er det ventet at nyheten vil skape massiv debatt de neste dagene. Spillerforeningen NFLPA har varslet at de vil gå gjennom den nye ordningen.

– Det er fortsatt mange måter å uttrykke oss på. Men at de forsøker å stilne oss på en så kraftfull måte, vil definitivt bli møtt med reaksjoner, skriver San Francisco 49ers-spiller Richard Sherman til USA Today i en tekstmelding.