Sport

Hopplandslaget tok med rakettforskere på laget

Hopperne lar ikke noe være uprøvd før VM i Lahti. For første gang kom rakettforskere med landslaget til VM-arenaen.

Anders Fannemel fra et hoppi Vikersund. Foto: NTB Scanpix

 • Mette Bugge
  journalist

Ifølge landslagstrener Alexander Stöckl planlegges VM-oppholdet i februar/mars ned til minste detalj. Gjengen er i Lahti nå og tester ut forholdene for første og siste gang før VM.

To rakettforskere fra Nammo på Rafoss kom til VM-byen for å gi de aktive en innføring i aerodynamikken, hvilke krefter som setter inn i en storbakke kontra en 90-metersbakke.

Les også

Ingen nordmann har klart dette før Jarl Magnus (18)

Har lært bort mye

— Vi hadde en aerodynamisk sesjon under treningssamlingen. Det gikk mye på hva vi har jobbet med i de årene vi har vært med på dette prosjektet, og effekten av spenst, skivinkler og rotasjoner, sier Erland Ørbekk. Han og Ivar Øye dro til Finland for å gi de mannlige og kvinnelige skihopperne «et løft». Prosjektet og koblingen han snakker om, startet i år 2010. – Aerodynamikken er mye viktigere i store enn i små bakker. I små bakker er spensten utrolig avgjørende, i store bakker er det en kombinasjon av spenst og å bruke aerodynamikken som må til, sier Ørbekk. Han snakker om å fly lengst mulig.

Gjengen som har lært hvordan de skal takle bakkene i Finland. Foran: Silje Opseth og Anders Fannemel. Bak: Joachim Hauer, Maren Lundby, Andreas Stjernen, Daniel-André Tande og Johann Forfang. FOTO: PRIVAT

Hopperne enda mer bevisste— Det ble en god presentasjon med tanke på luftkrefter, sier landslagstrener Alexander Stöckl. Han forklarer rakettforskernes inntreden slik:

— Det er viktig å øke kunnskapen til hopperne når det gjelder å vite mye om aerodynamikk. Og det spesielle i Finland er at 90-metersbakken har en veldig høy flykurve. Når du kommer litt høyt i luften, vil utøverne normalt prøve å komme i flystilling tidligere. Hastigheten er lavere, og da må man være mer tålmodig enn det som er vanlig.

Hopperne har fått noen gode økter i bakken, både den lille og den store.

— Jeg var faktisk positivt overrasket over at de klarte å få det til i starten. De ble forberedt av rakettforskerne, sier Stöckl om de to ekstra støttepersonene.

— Hopperne var bedre forberedt, og det funker bedre fra første økt.

Les også

RBK-supporter må møte i retten etter Bakenga-hets på nett

Les også

NFF gjør helomvending etter dommerskandalen: Sandnes Ulf slipper omkamp

Gjør alt slik det skal bli

De fem hopperne Anders Fannemel, Andreas Stjernen, Joachim Hauer, Johann André Forfang og Daniel-André Tande, samt Maren Lundby og Silje Opseth, har fått ekstra viten om hva som skjer under flyfasen. De to kvinnelige hopperne er nå ankommet Russland, der de skal delta i Sommer Grand Prix.

Planica er en av de mest spektakulære idrettsarenaene i verden. Foto: NTB Scanpix

Stöckl er meget godt fornøyd med den utprøvingen som har funnet sted i det siste.— Vi kom fra Japan, slik vi vil gjøre under VM. Tanken rundt det er å finne ut hvordan hver enkelt reagerer på dette med endring av tidssone. Vi bor på samme sted vi skal gjøre under VM, og blir dermed kjent med fasilitetene.

- Merker dere allerede en viss VM-nervøsitet?

— Nei, ikke foreløpig. Denne perioden nå handler om ressurstrening, bygge opp basen til det som kommer senere. Vi er opptatt av det vi holder på med akkurat nå, sier treneren.

Les mer om

 1. Hopp

Relevante artikler

 1. SPORT

  Stjal ideen fra England - nå starter verdens villeste hoppkonkurranse i Norge

 2. SPORT

  Det tyngste for Stöckl etter hoppnedturen var å gratulere sine egne landsmenn

 3. SPORT

  Tande langt nede etter VM-nedturen: – Min dårligste dag i år

 4. SPORT

  Johann Forfang er skuffet over én ting ved hoppledelsens tøffe avgjørelse

 5. SPORT

  I fjor skapte det mye hodebry for hopperne - nå har FIS tatt grep

 6. SPORT

  Ny nedtur for de norske hoppgutta i VM: – Beklager at vi skuffer alle