Sport

Østerrike sparket hopptreneren: - Skal ikke ha noen verdens ting å si for oss

Alexander Stöckl er ikke aktuell for jobben i hjemlandet.

SJEFSDUO: Norges trener Alexander Stöckl og sportssjef Clas Brede Bråthen (til høyre).
  • Marius Dahl

Tirsdag ble det klart at Heinz Kuttin er ferdig som sjef for det østerrikske hopplandslaget. Det var neppe overraskende etter en skuffende vinter som endte uten seire i verdenscupen, eller enda viktigere: Ikke en eneste OL-medalje for den store hoppnasjonen.

Hvem som blir 47-åringens arvtager diskuteres nå heftig i Østerrike. Etter sju sesonger med det norske laget og fem norske medaljer fra Pyeongchang har ikke Alexander Stöckl gjort noe for å svekke sitt kandidatur.

– Ikke vært et tema

– Det forventer jeg at ikke har noen verdens ting å si for oss. Vi har kontrakt med Alex frem til 2022 og det er det vi forholder oss til, sier sportssjef for det norske hopplandslaget, Clas Brede Bråthen.

– Har det vært kontakt fra Østerrike?

– Jeg kan ikke svare på om det har vært noen kontakt mellom dem, men etter det jeg kjenner til har det ikke det, sier Bråthen.

Flere trenere har gitt seg i det siste. I tillegg til Kuttin, er Gerard Colin ferdig som hopptrener i Frankrike og Goran Janus gir seg i Slovenia.

SUKSESS: Alexander Stöckl leder et lag i medgang.

Stöckl bekrefter selv at hjemlandets hoppledelse har vært i kontakt med ham. Allerede for rundt to måneder siden fikk Norges suksesstrener telefonen der hans kandidatur var tema. Den samtalen var ikke lang.

– Jeg har kontrakt med Norge. Derfor var det aldri aktuelt. Jeg svarte bare at jeg ikke var aktuell for Østerrike for øyeblikket. Det var en veldig kort samtale, sier Stöckl.

Les også

Gråtkvalt Bjørndalen legger opp – avslørte hjerteproblemer

Mener Østerrike-jobben er interessant

Stöckl forteller at han fortsatt trives med å utvikle norsk hoppsport.

– Jeg føler jeg fortsatt har noe å bidra med. I tillegg er det veldig trivelig å jobbe med teamet og utøverne, fortsetter landslagssjefen.

– Men var det med tungt hjerte? Det er vel ikke gøy å se Østerrike ligge nede med brukket rygg.

– Det er jo kjedelig. Jeg kjenner utøverne og trenerteamet der. Det er trist å se på at de siste sesongene har vært som de har vært. Ingen verdenscupseire og ingen OL-medaljer - det er lenge siden. Så skal vi huske at flere har dem har hatt en god sesong, potensialet er fortsatt der. De kommer tilbake, sier Stöckl.

– Så om du hadde vært kontraktløs, så hadde det trigget litt...

– Det hadde vært en interessant jobb, men det er ikke noe jeg har tenkt på. Det er selvfølgelig en spennende oppgave å prøve seg på et lag der ting ikke har gått bra. Det er spennende å jobbe i motgang, sier Stöckl.

Les også

Johansson om den historiske seieren: – Jeg skal sove godt i natt

Bruker ikke krefter på andre nasjoner

Til det internasjonale skiforbundet (FIS) sine hjemmesider, sier sportssjef Mario Stecher at Stöckl ikke er blant de tre-fire kandidatene til å ta over som landslagssjef. Den tidligere kombinertutøveren har akkurat tatt over som sportssjef i Østerrike etter Ernst Vettori.

Fem uker er gått siden Maren Lundby vant det historiske gullet i Sør-Korea, der Robert Johansson kronet oppholdet med å avgjøre lagkonkurransen til fordel for Norge. Bråthen mener den svake sesongen til hoppgiganten Østerrike ikke har vært et tema.

GULLGUTTER: Norges lag tok gull i lagkonkurransen i OL i Pyeongchang.
Les også

Maren Lundby: – Jeg tror min stjernestatus er forbigående

– Vi bruker ganske lite energi på hva andre nasjoner har å stri med, vi bruker forsåvidt nok tid på våre egne utfordringer. Vi må prøve å løse dem systematisk og godt hele tiden. Nå har vi levert en god sesong, der vi tilsynelatende har gjort en veldig bra jobb. Historisk sett har vi derimot vært for dårlig til å gjøre neste sesong like bra eller enda bedre. Det er vår utfordring nå, uavhengig av hvem som sitter ved roret, sier Bråthen.

– Regnet som en av de fem beste gjennom tidene

– Jeg føler vi har et godt team med trenere, utøvere og støtteapparat nå. De evner å ta det beste ut av hverandre og ønsket er at det får fortsette, fortsetter han.

– Men det ville ikke vært overraskende om det kom en telefon?

– Det har skjedd mye rarere ting enn at det skulle komme en henvendelse fra Østerrike på en trener som har en posisjon som en av verdens beste hopptrenere. Han er nok regnet for å være en av de fem beste i verden, historisk sett, uavhengig av epoke, sier Bråthen.

LEDER SUKSESSLAG: Norges sportssjef i hopp, Clas Brede Bråthen.
Les også

Kristoffersen tjente dobbelt så mye på én seier enn suverene Maren Lundby gjorde hele sesongen

– Frihet under ansvar

Stöckl har naturligvis en meget sterk posisjon i norsk hoppsport etter å ha tatt landslaget til nye høyder.

44-åringen ble norsk sjef etter VM i Oslo i 2011, da han tok over etter finske Mika Kojonkoski.

– Jeg opplever at Alex er en selvskreven leder for norsk hoppsport. Det er grunnen til at vi ønsker ham videre også. Hans posisjon er veldig sterk, samtidig som han utvikler seg som leder. Folk tar mer og mer ansvar for sine egne områder, enten det er utøver, assistenttrener eller servicepersonell. Jeg har et inntrykk av at han er veldig flink til å involvere. Det skal vi fortsette med, for styrken i vårt system er at vi har flinke folk som ikke bare er under administrasjon. Vår kultur er basert på frihet under ansvar, forklarer Bråthen.

Les mer om

  1. Hopp
  2. Alexander Stöckl