Sport

EIRIK VERÅS LARSEN: - Jeg har ofte lyst til å si veldig mye

Kjærestens mor driver barnehage. Dit tør ikke Eirik Verås Larsen å dra på besøk.

Eirik Verås Larsen har det som fisken i vannet når solen skinner og han er på vannet. I Beijing skal han forsvare gullet fra K1 1000 meter

 • Bertil Valderhaug

— Det er ting som er livsfarlig akkurat nå, sier han.Uten å blunke. Uten å vise et eneste tegn til at det er noe rart i det. Nå er det OL som gjelder for Eirik Verås Larsen. Da trekker den regjerende OL-vinneren på K-1 1000 meter seg langt, langt inn i sitt eget skall. Der er det stort sett bare padlekjæresten Mira Falch som innimellom får slippe inn. Alle andre må pent holde seg unna.

Redd for sykdom.

En liten forkjølelse kan ødelegge hele planen om enda et OL-gull. Derfor takker han nei til hyggelige bursdager. Derfor blir det ikke avslappende weekendturer hjem til Flekkefjord, selv om han har aldri så lyst. En tur i en overbefolket buss er helt utenkelig. Middager ute på byen er en skam og en synd. Ting som folk flest ser på som en naturlig fritidsbeskjeftigelse, styrer Verås Larsen unna. Rått og kynisk.- Det er kanskje ikke så lett for andre å skjønne, men jeg kan ikke gjøre alt som virker kjekt. Det hadde for eksempel vært kult med et kinobesøk innimellom, men jeg gjør det bare ikke. Kanskje virker det ikke slitsomt, men for en som trener tre ganger om dagen, er det tappende. Treningsrytmen frem mot OL må ikke ødelegges. Jeg kan dessuten bli syk. Smittefaren er stor på steder hvor det er mange folk.- Du må være misunnelig på normale folk?- Egentlig ikke. Dette er bare en periode på seks-syv måneder av et langt liv. Jeg har det helt fint. Bare se ut døren der, sier Eirik Verås Larsen der han står inne i vektrommet på Årungen.Utenfor skinner solen. Kvikksølvet ligger og hviler på 25 røde i skyggen. Vannet er blikkstille. I bakgrunnen høres en stille dur fra E6 til og fra hovedstaden. Solsenger og badestrand er det ikke her. Ingen paraplydrinker eller softiser å få kjøpt heller. Men på en slik herlig sommerdag er Årungen et paradis på jord for alle som har lyst til å stikke en åre i vannet.- Selvsagt er det dager som er skikkelig kjipe også, men vi er privilegerte vi som driver på med dette, fastslår han.

Tungt etter gullet.

Så går han bort til stangen som er skrudd opp på veggen. Eirik løfter seg lekende lett opp. Nakken presses mot stangen. Gang på gang. Selv ikke et lenge avtalt intervju stopper ham fra treningen. Alt skal gjennomføres. Til punkt og prikke. Seks-syv serier med ti repetisjoner. - Slipper du deg litt ned, havner du langt bak. Og da blir det ikke gøy, kommer det kontant.Eirik gjorde det etter OL-suksessen i Athen for fire år siden. Litt mindre trening og litt mer andre ting gjorde dramatiske utslag på resultatene. Nedturen kom. Det samme gjorde de uunnværlige tankene om det egentlig var noen vits i å holde på med dette her. Nå er han tilbake for fullt, men han drar til OL uten å ha vunnet en eneste konkurranse hittil i år. - Hvor langt frem ser du?- Bare frem til OL og finalen. Til høsten skal jeg ha meg en lang pause. Men det blir ikke slik at jeg kommer til å selge båt og aldri padle mer. Så ille blir det ikke, sier han nokså løst.OL i London 2012 virker så altfor langt opp og frem for en som allerede er 32 år.

Tier for det meste.

Noen konkrete planer for fremtiden har han ikke, men kanskje får vi en gang eksutøveren som taler der han tidligere tiet? Eirik Verås Larsen og store, oppsiktsvekkende titler i mediene har ikke akkurat gått hånd i hånd, selv om han brenner for mye.- Jeg har ofte lyst til å si veldig mye, men jeg holder kjeft. Det stopper ikke der, liksom. Én eneste setning kan være nok til at du mister fokus, og det er det ikke verd.- Men du var tindrende klar da Jarle Aambø ble heftig kritisert i vinter?- Ja, men jeg må si det var utelukkende ut ifra et egoistisk perspektiv. Da den godeste Inge Andersen begynte å rote i Olympiatoppen, var det fare på ferde. Det kunne ha gått ut over OL-satsingen, og da var det på sin plass å si fra, forklarer hanKanskje var det årets aller viktigste jobb for vårt padlehåp. Toppidrettssjef Aambø overlevde nemlig stormen og Eirik kunne bruke all tid og krefter på det store målet:Et nytt olympisk gull.Koste hva det koste vil.

 1. Les også

  NINA: 24-timersutøveren

 2. Les også

  Tufte og Verås Larsen må finne nytt OL-bosted

 3. Les også

  Her er Norges 85 OL-håp

Les mer om

 1. OL

Relevante artikler

 1. SPREK

  Denne treningen hjelper gravide Mira: – Jeg føler kroppen min er på utlån

 2. SPORT

  - Jeg har ikke vært komfortabel med kroppen jeg har fått

 3. SPORT

  Etter Verås Larsens OL-gull ble det stille. I går ble rekken uten norsk jubel brutt.

 4. SPORT

  OL-legende er gullhåpenes hemmelige våpen

 5. SPORT

  Da OL-mesteren la opp, ble det stille. Nå skal han sørge for en ny norsk gullalder.

 6. SPORT

  Dobbelt olympisk mester om supertalentet: – Han kan bli neste sørlending til å vinne OL-gull