United tar sin tredje på rad

I dag starter Premier League. Manchester United er store favoritter til å vinne tittelen for tredje sesong på rad. Det har bare tre klubber klart før dem.

LONDON: Huddersfield i 20-årene, Arsenal i 30-årene og Liverpool i 80-årene tok alle tre ligatitler på rad. Blackburn i 1995 og Arsenal i 1998 har de to forrige gangene ødelagt Uniteds sjanser til å klare tre på rad, men denne sesongen ser det ikke som det er noen skikkelig seriøse utfordrere.

Chelsea har handlet stort, men er mest av alt et cuplag. Arsenal har mistet flere gode spillere enn de har fått. Leeds plages av en del skader, og det vil en ung tropp fort merke, mens Liverpool fortsatt mangler en del bør laget er klar for toppen.

1. Manchester United

Har skiftet keeper i sommer, ellers er troppen omtrent den samme som vant suverent forrige sesong. I tillegg er både Ronny Johnsen og Wes Brown i bedring etter langtidsskader, og dermed vil forsvaret også bli bedre. Vinner klart nok en gang.

2. Arsenal

Har mistet Overmars og Petit, men Vieira er nok lagets viktigste spiller. Bra defensivt, og Thierry Henry på topp er nesten en garanti for mål alene. Dyktig manager i Wenger, men ikke bra nok til å trylle laget foran Manchester United.

3. Liverpool

Virker å ha kjøpt lurt i sommer, Gary McAllister kan vise seg å ha vært et av sesongens kjøp. Skuffet i innspurten forrige sesong, troppen er nå mindre utsatt for skader. Alt annet enn minst mesterligakvalifisering vil være fiasko.

4. Chelsea

Satser mye på å vinne ligaen, Jimmy Floyd Hasselbaink er trolig den målscorende spissen laget har manglet de siste sesongene. Likevel et for ujevnt lag, som har til gode å bevise at det er godt nok i en lang, hard sesong.

5. Leeds

Ungt og spennende lag som kanskje burde vært tippet høyere. Kan fort bytte plass med Chelsea eller Liverpool. Spennende å se om kjøpet av den store, sterke spissen Mark Viduka har den effekten manager David O'Leary håper.

6. Aston Villa

En klubb alle ville bort fra en stund i sommer, ikke noe godt tegn for manager John Gregory. Nå har noen av stjernene valgt å bli. Laget vil skape problemer for de fleste på hjemmebane, men over en lang sesong får laget problemer med å henge med i kampen om e-cupplass.

7. Sunderland

Svært bra hjemme, men litt for avhengig av målene til Kevin Phillips til å komme høyere. Mangler en del av kvalitetene til tetlagene, og det er også grunn til å stille spørsmålstegn ved borteformen.

8. West Ham

Mange gode, offensive spillere, og alltid bra hjemme på intime Upton Park. Rio Ferdinand er en glimrende midtstopper, mens Joe Cole og Frank Lampard etter manges mening er framtidens midtbanespillere for England.

9. Tottenham

Lover alltid så mye før sesongstart, men sliter med å innfri forventningene til mer og mer utålmodige supportere. Sergei Rebrov er et meget spennende kjøp, mens salget av David Ginola virket mer uforståelig. Usikkerheten rundt en eventuell Sol Campbell-overgang vil henge over klubben hele sesongen.

10. Newcastle

Bobby Robson får lov å være sjef for Newcastle fra start av sesongen, og slipper å ta over et bunnlag. Likevel er det ikke nok kvalitetsspillere i troppen til at laget blir med helt i toppen. Vil likevel plukke en del poeng hjemme mot topplagene.

11. Middlesbrough

Mye ut og inn i sommer, med kjøpet av Alen Boksic som det store. De fleste mener Boksic er over toppen av karrieren, det mener tydeligvis ikke Bryan Robson. Christian Karembeu vil også være en tilvekst, men over midten kommer laget ikke.

12. Leicester

Har mistet manager Martin O'Neill og superspissen Emile Heskey de siste månedene, og det vil merkes. O'Neills evner som manager er høyt verdsatt, og Peter Taylor får en vanskelig jobb som hans etterfølger. Likevel ikke noen dumpekandidat.

13. Everton

Duncan Ferguson er tilbake fra Newcastle, og det har løftet klubben rett før ligastart. Walter Smith har vært nødt til å skifte en del i troppen, og det vil nok prege laget de første ukene av sesongen. Særlig midtbanen vil trenge tid på å sette seg. Å bygge laget rundt Paul Gascoigne virker mildt sagt risikabelt.

14. Coventry

Gordon Strachan er en lur manager, som vet hva han vil. Kjent for å kjøpe lurt, han tjente sju millioner pund på Robbie Keane på en sesong. Laget er bra hjemem, og kan stikke kjepper i hjulene for de fleste.

15. Derby

Uvanlig svake hjemme forrige sesong, må rette på det hvis ikke laget skal kjempe i bunnstriden denne gang. I tillegg må spissene finne veien til målet, et snitt på så vidt over ett mål pr. kamp hvis laget skal være med rundt midten.

16. Manchester City

Håland, Weah og Wanchope virker å være bra kjøp. Men bredden i troppen vil få en skikkelig test gjennom en lang vinter, og laget vil trolig slite i feil ende ev tabellen – uten å ramle under streken når sesongen er ferdig i mai.

17. Southampton

Å holde plassen er som alltid suksess for sydkystklubben. Har ikke vært særlig aktiv på transfermarkedet, Glenn Hoddle satser først og fremst på de unge i klubben. Kan det å holde plassen, og klarer det også denne gang.

18. Charlton

Suverene i 1. divisjon forrige sesong, får det tøffere nå. Vil trolig starte rimelig bra, men merke kjøret etter noen uker. Rekordkjøpet på 52 millioner kroner, danske Claus Jensen på midtbanen blir en nøkkelspiller. Spørsmål rundt kvaliteten på keeperplassen.

19. Bradford

Reddet plassen så vidt forrige sesong, nå blir det for tungt. Troppen er ikke bred nok, på tross av kjøpet av Benito Carbone. Vil først og fremst få problemer på bortebane.

20. Ipswich

Rykket endelig opp gjennom kvalifiseringen, etter flere forsøk. Spillet lett og fin fotball, men mangler tyngden som kreves i Premier League. David Johnson på topp blir svært viktig, skal laget ha noen sjanse til å holde seg.