Tour de France-legende fnyser av mulig Froome-forklaring: – Latterlig

Greg LeMond minner om at Chris Froome selv har ansvaret for den positive dopingprøven.

Chris Froome vant både Tour de France og Vuelta a España i 2017. Så kom dopingstormen.

Chris Froome har vært verdens beste sammenlagtrytter de siste sesongene. Men i det siste har det stormet rundt briten.

Det var 7. september i år, i forbindelse med den 18. etappen i Vuelta a España, at Froome avla en dopingprøve som viste for høye verdier av salbutamol. Stoffet er et vanlig virkestoff i astmamedisiner.

Dermed har Froome en kamp foran seg - både for å beholde Vuelta-sammenlagtseieren, men også for å kunne konkurrere i år.

Froome og hans lag Team Sky har avvist anklagene om regelbrudd. Det er dessuten forventet at Froome vil forklare den positive dopingprøven med at salbutamol-utslag kan variere fra person til person.

Den forklaringen provoserer imidlertid sykkellegenden Greg LeMond.

– Kom igjen («give me a break, journ anm.), sier LeMond til The Times.

– Det er den mest latterlige unnskyldningen jeg har hørt noensinne. Hvis det er dette han hevder, er det enkelt: Han brøt reglene og bør bli straffet, fortsetter Lemond.

Les også

Halvorsen havnet midt i Froome-bråket: – Da gikk det opp for meg hvor stor han er

– Han er ansvarlig alene

Froome har ikke blitt suspendert av det internasjonale sykkelforbundet UCI. Men dersom briten ikke klarer å bevise at den positive dopingprøven skyldtes faktorer utenfor hans kontroll, vil han bli straffet.

Froome vil trolig argumentere for at han tok tre «puff» med astmamedisin like før dopingkontrollen. I tillegg spekuleres det rundt at Team Sky vil påpeke at dehydrering kan ha spilt inn på salbutamol-verdiene.

– Astmaen ble verre i Spania rundt, så jeg fulgte laglegens råd om å øke min dose av salbutamol. Som alltid la jeg stor vekt på å forsikre meg om at jeg ikke tok mer enn den tillate dosen, sa Froome da den positive dopingprøven ble kjent.

Tidligere Tour de France-vinner er kritisk til Chris Froome og Team Sky.

LeMond er ikke overbevist.

– Det er utøverens ansvar å følge reglene. Når det kommer til bruken av salbutamol, er det opp til Chris Froome å være ansvarlig for hva han tar inn i kroppen. Han er ansvarlig alene. Sykkelsirkuset er avhengig av at reglene følges opp på en rettferdig måte. Dersom reglene ikke følges, undergravder det sporten, sier LeMond - som selv vant Tour de France tre ganger i løpet av karrièren.

Les også

VM-stjernen tatt på fersken: Her fanger TV-kameraene opp jukset under vannet

Kritiserer lagleder

Dopingkontroversen har også satt stort press på Team Sky - sykkelsportens ledende lag de siste årene.

Helt fra starten har laget proklamert nulltoleranse for doping. De siste årene har imidlertid kritikken mot laget tiltatt i styrke - blant annet med beskyldninger om uetisk medisinbruk.

LeMond er kritisk til lagleder Sir Dave Brailsford.

– Jeg tror ikke på Dave Brailsford. Han er hemmelighetsfull. Han er unnvikende til spørsmål, ut fra det jeg leser og hører, er ikke laget så vitenskapelig og kunnskapsrikt som de hevder de er, sier LeMond.

Selv har imidlertid Brailsford vært klokkeklar på at Team Sky ikke jukser. Etter Froome-nyheten forsikret han om at laget ville «gjøre de det kan for å hjelpe med å besvare» de kritiske spørsmålene.

– Jeg har full tiltro til at Froome fulgte de medisinske rådene for å holde astmasymptomene i sjakk, og at han ikke tok en større dose enn tillatt, sa Brailsford.