Sport

Kampfiksingsskandale i tennis – Ruud er ikke overrasket

28 tennisproffer arrestert i større operasjon.

Christian Ruud (venstre) er ikke overrasket over at det er et problem med kampfiksing på lavere nivå i tennis. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

  • Anders Møllersen

Torsdag opplyste Europol at en organisert kriminell gruppe, som blant annet drev med kampfiksing i tennis, er satt ut av spill. 83 personer er blitt arrestert av spansk nasjonalgarde. 28 av dem er profesjonelle tennisspillere. Én av spillerne spilte forrige utgave av US Open.

Christian Ruud, tidligere toppspiller, trener og far til stjerneskuddet Casper Ruud, fikk presentert opplysningene av Aftenposten. Han ble ikke overrasket over avsløringene.

– Nei, det kommer ikke som et sjokk. Det har vært mistanke om det tidligere i år, men det er synd at det foregår, sier Ruud.

Les også

Tragedien som ble vendepunktet i tennisstjernens karriere: Mentoren døde i bilkræsj på bryllupsreise

Minst 97 kamper på futurestouren, det laveste nivået, og på nivået over, challengertouren, skal ha blitt fikset. Casper Ruud spiller for det meste turneringer på challengertouren, men er aldri blitt kontaktet for potensiell kampfiksing.

– Casper har aldri vært borti dette, men vi har hørt rykter i miljøet og har hørt at andre spillere er blitt kontaktet. De går gjerne etter eldre spillere som ikke har fremtiden foran seg og som er et stykke ned på rankingen.

Europol opplyser blant annet at en armensk gjeng har brukt en profesjonell tennisspiller til å komme i kontakt med andre spillere. Deretter skal gjengmedlemmer ha sittet på tribunen for å sørge for at kampfiksingen gikk som planlagt.

– Jeg har hørt rykter om at spillere er blitt presset til å gjennomføre dette, sier Ruud.

Les også

Casper Ruud ute av Australian Open

Casper Ruud har ikke blitt kontaktet for kampfiksing. Foto: Eide, Lars / NTB scanpix

I april 2018 ble det utgitt en knusende rapport om kampfiksing i tennis. Profftennis på lavere nivå har et tsunamilignende problem med kampfiksing, sa rapporten fra en kommisjon som fikk i oppdrag å granske korrupsjon i sporten.

Det uavhengige panelet (IRP) konkluderte med at det er et «svært betydelig» problem med korrupsjon på «lavere og middels nivå» i sporten, og da spesielt i tennis for menn.

I rapporten ble det hevdet at profftennis på lavere nivå er «fruktbar mark for integritetsbrudd» og at sporten «drukner i veddemålsrelatert korrupsjon».

Les også

Professor hyller Solskjærs «sjokolademetode»

Bra tiltak

Problemet har sammenheng med at altfor mange spillere på lavere nivå, i futures- og challengertourene, ikke tjener nok på sporten til å livnære seg, sammen med at nettbaserte veddemål på tennis blir stadig mer utbredt. Dette kjenner Ruud seg igjen i.

– Det er særlig et stort problem på laveste nivå. Det er ikke store summer å spille om, så det kan være at noen blir fristet. Vi får flere mailer om spillere som blir utestengt, forklarer den tidligere toppspilleren.

Han håper utestengelsene skal gjøre sporten bedre.

– Jeg tenker at det er bra at ATP har satt til verks tiltak og strenge straffer, så man kan få en slutt på dette, sier Ruud.

Europol gjennomførte elleve husransakelser i forbindelse med den siste aksjonen. 167.000 euro (1,62 millioner kroner) ble beslaglagt, sammen med et skytevåpen, kredittkort, fem luksusbiler og annen dokumentasjon. 42 bankkontoer er blitt fryst.

Les mer om

  1. Tennis
  2. Casper Ruud
  3. Kampfiksing