Sport

Er bergenserne like flinke som nordlendingene?

Neste år er det sykkel-VM i Bergen, og allerede denne måneden skal deler av løypen testes.

VIL FYLLE GATENE: Kommunikasjonssjefen for Bergen 2017 håper bergenserne viser seg fra sin beste side under første etappe av Tour des Fjords. ARKIVFOTO: Rune Sævig
  • Elisabeth De Lange Gjesdal

— Vi ser jo nå med Artic Race of Norway at nordlendingene er veldig flinke, men bergenserne kan det kanskje ikke like godt dette med sykkelritt, sier Torill B. Schalck, kommunikasjonssjef for Bergen 2017.

Les også

  1. Bergensk OL-deltaker får skryt: - Hun kan bli en stor profil

  2. Dette sjakktrekket fikk OL-vinneren til Norge

Før VM neste år har vi imidlertid mulighet til å øve oss. Allerede onsdag 31. august er det Tour des Fjords, og første etappe er fra Os til Bergen. Deler av etappen er i neste års VM-løype.

— Dette vil bli en slags VM-oppkjøring for bergenserne. Det internasjonale sykkelforbundet kommer også til å være til stede for å se hvordan vi er som vertskapsby. Det gjelder å komme seg ut i løypen med flagg og moro, å lage halloi, oppfordrer Schalck.

Tour des Fjords ble arrangert for første gang høsten 2013, og er en videreutvikling av Rogaland Grand Prix. Det skal ha vært proffsyklist Roy Hegreberg sitt initiativ å gjøre om rittet fra et endagsritt til et etapperitt over flere dager. Rittet er blant de høyest rangerte i Norge, og er rangert som et UCI kategori 2.1-ritt.

TV 2 skal sende rittet, og ifølge Schalck vil Dag Otto Lauritzen kjøre rundt i løypen og snakke med folk. Nå ønsker de å se om bergenserne er klare for VM neste år.

Dersom du har lyst til å se stjernene, så finnes det noen plasser som er bedre å stå enn andre. Fanafjellet, Gullfjellet via Arna, og der hvor de kjører inn i VM-løypen via Bryggen er steder de anbefaler. Det samme med stigningen opp Bøhmergaten mot Løbergsveien, fra Wergeland opp til Landåstorget, og siste del av stigningen opp Landåslien og Sollien.

Alexander Kristoff som vant i 2014 kommer, og det samme gjør nybakt OL-vinner Greg Van Avermaet fra Belgia, i tillegg til World Tourlaget BMC.

Etappene er Os-Bergen (147 km), Stord-Odda (213 km), Ulvik-Suldalsosen (221 km), Stavanger-Sandnes (166 km) og Hinna Park-Stavanger (164 km). Rittet er fra 31. august til 4. september.