Sport

Dette er Sander. 15 år og Oilers-spiller

To måneder før han fyller 16 år debuterte Sander Bjelland Bjørnevoll for Oilers onsdag. Nå kan han til å bli klubbhistoriens yngste eliteseriespiller.

UNG: Sander Bjelland Bjørnevoll har bare fått være med på noen få A-lagstreninger med Oilers, men fikk være med på treningsturen til Sverige.
  • Lars Fisketjøn

«Du må skrive om han unggutten som debuterte! Han er bare 15 år, og klarte seg dritbra!»

Ordene tilhører Lars-Peder Nagel, Oilers-veteran, fire ganger norgesmester, tidligere utenlandsproff og landslagsspiller. Nå henvender han seg til Aftenbladet med et barns entusiasme, tydelig imponert over det hans yngste lagkamerat, Sander Bjelland Bjørnevoll, også han bare et barn, leverte da han ble kastet ut på isen som erstatter for skadde Nick Schaus i treningskampen mot Rögle onsdag.

Foran 1350 tilskuere i moderne Lindab Arena, for Norges beste hockeylag mot Rögle fra Allsvenskan, vippet Sander gitteret ned foran ansiktet, og lot det bare stå til.

— Jeg fikk ti eller elleve innhopp, og det ble jeg veldig overrasket av. Jeg følte det gikk greit, men jeg merket jo stor forskjell på motstanden i et lag som spilte i svensk Elitserie i fjor, og U18-lagene som jeg er vant til å møte. Men det skulle vel bare mangle, sier Bjelland Bjørnevoll til Aftenbladet.

Mandag, dagen før avreise til Sverige, fikk han beskjed om å pakke bagen og kaste seg med på forsesongens siste utenlandstur.

— Da fikk jeg sjokk. Først trodde jeg det var en spøk, men da jeg forsto det var sant syntes jeg selvfølgelig det var veldig kjekt. Jeg har bare trent tre økter med A-laget før dette, sier Bjelland Bjørnevoll.

Kan bli historisk

Han fyller først 16 år i november, og i en kort periode like etter kampslutt onsdag, var Oilers-ledelsen rett og slett i tvil om de hadde brutt ishockeyforbundets regler bare ved å sende guttungen utpå isen i en seniorkamp. Aftenbladet har imidlertid dobbeltsjekket reglementet, og en spiller født i 1997 kan spille seniorhockey denne sesongen. Om Sander hadde vært bare to måneder yngre ville han derimot vært for ung.

Keeper Ruben Smith skriver i sin blogg at Oilers-kaptein Snorre Hallem allerede hadde rukket å bli norgesmester for første gang før Bjelland Bjørnevoll ble født i november 1997. Unggutten tok vare på sjansen han fikk onsdag, og dersom han skulle få en ny sjanse i eliteserien i løpet av sesongen, blir han den yngste Oilers-spiller noen sinne i obligatorisk kamp. Dagens rekord innehas av Jørgen Forgaard. Den nå 20 år gamle Kongsvinger-spilleren var 16 år og åtte måneder gammel da han spilte sin hittil eneste obligatoriske A-kamp for Oilers lille nyttårsaften 2009. Først i juli 2014 blir Bjelland Bjørnevoll like gammel.

— Jeg tviler på at jeg får spille i eliteserien denne sesongen. Det er mulig å slå den rekorden, men jeg har en stor jobb å gjøre før den tid, sier den unge backen.

Det er imidlertid Petter Thoresen som tar ut laget, og ni dager før seriestarten borte mot Frisk i Asker er både Nick Schaus og Dennis Sveum ute med skade.

- Jeg tror Sander spiller i eliteserien allerede i år, ja. Det kan absolutt skje, sier Oilers-treneren.

Thoresen har troen

Thoresen er kjent som en knallhard trener som stiller strenge krav til sine spillere. Han tar ikke med seg en tenåring på treningsleir kun for å være snill. Den unge backen er med fordi han har fortjent det.

- Han er faktisk et sjeldent stort talent altså. Det er sjelden en 15-åring kommer inn i et så godt lag. Han har mange gode egenskaper, deriblant et bra skudd. Nå må han bare jobbe med skøyteferdighetene sine, og være med oss på trening framover, så kan det bli en ordentlig bra spiller, sier Thoresen.

Han ble imponert over det han fikk se fra sin unge elev i seniordebuten.

— Han ble kastet inn i det, og det var moro å se at han tok for seg. Han er en røslig kar, og våget å stå fram. Jeg visste ikke at han var 15 år en gang. Han var ikke like godt orientert hele tiden, men det viktigste var at han deltok utpå der, taklet, spilte bra og så ut som han hadde det gøy, sier Thoresen.

Får både kjeft og ros

For to uker siden begynte Bjelland Bjørnevoll i første klasse på St. Svithun videregående skole, og nå har han allerede reist fra medelevene midt i skoleoppstarten, for å være med landslagsspillere og godt betalte hockeystjerner på rundreise i Sverige. Klart det gir medsmak for en ambisiøs unggutt.

- Det er veldig kjekt å få være med her. Hvert sekund jeg får på isen er bonus for meg. Ambisjonene mine er å bli så god som mulig, og kanskje en dag kunne leve av hockey, sier tenåringen.

Men selv om han er desidert yngst, slipper han ikke unna pes fra lagkameratene dersom han ikke gjør jobben sin. Selv holder han snakketøyet i ro utpå isen.

— Her får du tilbakemelding begge veier. Du får høre det hvis du gjør feil, og du får ros hvis du gjør det bra. På laget mitt er jeg kaptein, så der må jeg snakke, men jeg kommer ikke her og fortelle folk hva de skal gjøre, sier Bjelland Bjørnevoll.

I kveld spiller Oilers mot BIK Karlskoga i den andre av tre treningskamper i Sverige. Kampen kan du følge på aftenbladet.no fra klokken 18.00.

Les mer om

  1. Ishockey
  2. Stavanger Oilers