Sensasjonskvinnen begynte med skiskyting først som 14-åring: – Hun var aldri noe supertalent

Marte Olsbu (27) spiste sølvkake og strålte i den koreanske natten. – Dette var kanskje mitt beste løp noensinne.

Plutselig var Marte Olsbu midt i sentrum av oppmerksomheten. Hun feiret med kake på utøverhotellet Olive natt til søndag koreansk tid

Hun er den typen idrettsutøvere som sakte vinner en plass i hjertet hos det store publikum.

Sjelden store ord, få sensasjoner, bare trening og tålmodighet. År etter år, dag etter dag, time etter time. Og til slutt står de der på pallen i et OL.

Marte Olsbu er en slik utøver. Men det var ingen selvfølge at 27-åringen fra Froland skulle bli sølvvinner i OL og en av verdens beste skiskyttere.

Les også

Olsbus foreldre har fått opp mot hundre meldinger etter sølvet: – Vi turte ikke tenke på det

Sen oppstart

Egentlig hadde hun ikke noen stor idrettskarrière foran seg da hun som 14-åring begynte å pusle med skiskyting.

Hun begynte sent, og hun var aldri et supertalent som ble spådd en stor fremtid.

Tiden på toppidrettsgymnaset i Sirdal var preget av skader og sykdom. Hun slet med kyssesyken og måtte operere akillessenen. Seniorkarrièren har heller ikke vært uten en og annen fartsdump.

Hoppende glad for sølvet. Marte Olsbu så aldri sølvet som noe nederlag. Heller tvert om. Her jubler hun mens IBU-president Anders Besseberg er på vei frem for å dele ut sølvmedalje.

For halvannet år siden måtte hun operere blindtarmen midt i oppkjøringen til sesongen. Det spolerte fjorårssesongen delvis.

– Jeg er imponert over den tålmodigheten hun har, sier samboer Sverre T. Røiseland til Aftenposten.

De to møttes på toppidrettsgymnaset i Sirdal og har holdt sammen i 10 år nå.

Les også

«Den beste sørlandske prestasjonen i vinter-OL noensinne»

Samboeren er viktigste støttespiller

Han var selv skiskytter, men la opp for et fire år siden. Nå er han trener for det norske rekruttlaget for damer, men han innrømmer gjerne at han er med å tilrettelegge treningshverdagen for samboeren også.

Marte Olsbu feiret med kake på utøverhotellet natt til søndag koreansk tid.

Han hadde fulgt løpet fra TV-stolen hjemme på Lillehammer hvor paret bor.

– Heldigvis var jeg alene. Det blir litt roping og så var jeg veldig nervøs.

Nervøs var også samboeren som sto på startstreken i Pyeongchang.

– Jeg hadde bestemt meg for å angripe. Og jeg er så glad for dette sølvet. Det er godt som gull for meg, sa 27-åringen etter at det hele var over og det hadde sunket inn at hun faktisk hadde tatt sølv i sitt første OL.

Slik er det å vinne medalje i OL. Marte Olsbu omringet av journalister på den internasjonale pressekonferansen.

For fire år siden var hun i ferd med å komme på radaren til landslagsledelsen.

Men hun ble ikke tatt med til OL i Sotsji. Hun så Tora Berger ta sølv på TV, men ønsket, håpet og drømte om at neste gang skulle det være hun som gikk for medaljer i et OL.

– Året etter OL kom jeg på elitelaget. Det har vært fire gode år for meg hvor jeg har tatt steg for steg, sa Olsbu som følte at hun med sin prestasjon i OL hadde tatt kjempesteg.

Les også

Klagestorm mot TVNorge etter reklametabbe: – Vi beklager

Fremgangen som driver henne

Denne tålmodigheten og troen på at det virkelig er mulig å bli en bedre skiskytter mener samboer Røiseland er karakteristisk for henne.

– Hun lar seg motivere av fremgang selv om den ikke er så stor. Og hun vet at hun kan bli bedre og bedre. Derfor fortsetter hun så lenge hun har lyst og har fremgang, sier Røiseland.

Han kan også fortelle om en utøver som har to sider.

– Marte er en veldig rolig og sindig jente. Men i konkurransesituasjoner kommer det frem en råskap. Hun liker disse tette tøffe duellene i motsetning til mange dom frykter det.

Og denne råskapen får hun bruk for på mandagens jaktstart. Da går hun ut 24,8 sekunder bak gullvinneren Laura Dahlmeier og et drøyt sekund foran bronsevinner Veronika Vítková fra Tsjekkia.

– Men jeg kan nok ikke love flere medaljer, sa sølvvinneren.

God stemning på vei til pressekonferanse. Her er Marte Olsbu sammen med pressesjef for den norske troppen Halvor Lea og skiskytternes lege Ola Berger.

Innholdsløs prat med gullvinneren

Hun hadde seg en medaljeprat med Dahlmeier i garderoben før blomsterseremonien. De var to lykkelige skiskyttere som prøvde å dele noen erfaringer, selv om de på det tidspunktet ikke var hundre prosent sikre på at resultatet kom til å bli stående.

– Jeg tror ikke det var så veldig mye fornuftig som ble sagt. Hun tok gull og jeg tok sølv, og vi var begge veldig fornøyd med løpene våre.

Det hadde vært en tøff konkurranse. Men Laura Dahlmeier viste seg frem som det utrolige konkurransemennesket hun er. I vanskelig vind skjøt hun 10 treff. Marte Olsbu hadde en bom og gikk like fort i sporet som Dahlmeier.

– Det var mye vind, men for min del var det lik vind som på innskytingen. Noe som gjorde at jeg var sikker på hvordan jeg skulle håndtere den vinden som var. På stående sto jeg på skive 30 og fikk litt vindskjerming.

Les også

TV-kameraet plukket opp Olsbus reaksjon etter sensasjonell medalje: – Nei, tuller du?

Eckhoff tatt av vinden

Vinden kom til å ødelegge dagen for Tiril Eckhoff. Hun fikk et par skikkelige vindkuler da hun kom inn til liggende skyting. Hun skrudde to knepp, bommet og skrudde tilbake. Da var medaljemulighetene ødelagte.

Men det plaget ikke Eckhoff nevneverdig. Hun var etterpå hoppende glad på lagvenninnens medaljefangst.

– Imponerende det hun fikk til. Det var kult å se at hennes harde jobbing endelig ga betaling. Dette var så fortjent og så er det jo flott at en av oss jentene også får medalje. Det er en skikkelig opptur for hele laget. Hun viser hva vi er gode for og er en bra dame å ha på laget.