Sport

Svensk stavhopper mistet verdensrekorden etter arrangørskandale: – Forklaringen er absurd

Nå står også en fersk norsk juniorrekord i fare.

Armand Duplantis hoppet over 5,83 meter, men nå blir resultatet strøket.
  • Øystein Jorem
    Øystein Jorem
    Journalist Adresseavisen

Natt til lørdag satte den svenske stavhopperen Armand Duplantis ny juniorverdensrekord og svensk rekord innendørs i amerikanske Reno. Den unge svensken hoppet over 5,83 meter, men nå har rekorden blitt strøket fra de offisielle listene.

Ifølge det svenske friidrettsforbundet er forklaringen absurd. Etter konkurransen ble det oppdaget at arrangøren hadde brukt feil utstyr da rekorden ble satt.

– Det finnes få saker som man berøres så mye av som når en utøver blir et uskyldig offer for en arrangørtabbe. Det er ikke første gang det skjer, men hver gang er det veldig sørgelig for de berørte, sier friidrettsekspert A Lennart Julin til Aftonbladet.

Les også

Idrettstoppene får klar beskjed fra Gjert Ingebrigtsen

Norsk rekord kan ryke

Listholderne som holder stangen oppe var nemlig to centimeter for lange. De skal være 5,5 centimeter, men her var de 7,5 centimeter lange.

Endringen på utstyret ble gjennomført i 2003, men amerikansk high school-idrett valgte å fortsette med det gamle reglementet.

Dagen etter svenskens rekordsprang konkurrerte norske Sondre Guttormsen på samme utstyr. Han konkurrerte i en high school-klasse, så utstyret fulgte det amerikanske regelverket. Guttormsen hoppet 5,49 og forbedret med det den norske juniorrekorden med tre centimeter. Men nå står også denne rekorden i fare for å bli strøket, siden utstyret ikke tilfredsstiller norske krav.

– Vi er klar over at det har skjedd noe, og vi er i gang med å hente inn informasjon fra arrangøren. Det er mye som tyder på at rekorden vil bli slettet, men vi kan ikke konkludere noe før vi har all informasjon på bordet, sier kommunikasjonsrådgiver Morten Olsen i Norges Friidrettsforbund til Adresseavisen.

Les også

Stavhopp-talentet leverte ny pers i Finland

– Ulogisk

Det svenske forbundet forstår ikke hvorfor amerikanerne bruker utstyr som skiller seg fra det internasjonale.

– Det er umulig å finne en logisk eller fornuftig forklaring på det. Som aktiv tar man det for gitt at man følger de samme internasjonale regler i alle land, skriver friidrettsforbundet på sin hjemmeside.

Trolig ble feilen oppdaget samme dag, men det tok noen dager før det ble offentlig.

Les mer om

  1. Stavsprang
  2. Friidrett