Sport

Sverre Lunde Pedersen tok VM-sølv: Nærmere Kramer enn noen gang

— Nå er han snart kapabel til å ta gullet, mener landslagssjef Sondre Skarli.

Sverre Lunde Pedersen tok sølv i VM.
  • Kim Bøyum

Sverre Lunde Pedersen lå som nummer tre etter første dag av allround-VM. Seier på 1500 meter og tredjeplass på 10.000 meter gjorde at han endte opp med sølv. Det er ett hakk opp fra fjorårets bronse. Aldri før har Pedersen vært nærmere selveste Sven Kramer. I sammendraget var han bare 0,49 sekunder bak, tilsvarende knapt ti sekunder på det avsluttende milløpet. Med tanke på at Pedersen skuffet stort på lørdagens 500 meter, begynner det å bli mulig å tro på at han en dag faktisk kan slå den nederlandske skøytekongen.

— Jeg skal i hvert fall gjøre en knallhard jobb frem mot neste sesong. Men Sven er kanskje tidenes skøyteløper, så det blir ekstremt vanskelig, sier Pedersen.

Han er mannen som aldri sluntrer unna en økt, den som jobber i det stille i år etter år, og aldri snakker i overskrifter. Nå kan 23-åringen si at han er nest best i verden. Likevel høres han like rolig ut som alltid på telefon fra Berlin.

— Det kjennes veldig godt. Et nytt steg i riktig retning, sier Pedersen på sedvanlig vis.

Les også

Kramer måtte rydde banen for Lunde Pedersen

— Snart klar for gull

Trener Sondre Skarli er mer entusiastisk.

— Sverre viste mental klasse gjennom helgen. 500-meteren var et slag i fleisen, men så klarte han å nullstille seg og gå tre svært gode løp. Nå er han snart kapabel til å ta gullet. Det er bare et tidsspørsmål. Målet må være å slåss om det allerede i allround-VM på Hamar neste år, sier Skarli.

Søndagen startet med at Pedersen var best av alle på 1500-meteren med tiden 1.46,24. Dermed lå han som nummer to i sammendraget før den avgjørende 10.000-meteren. På milløpet holdt Pedersen følge med Kramer til drøyt tre runder gjensto. Osingen hadde full kontroll på sølvmedaljen sammenlagt, selv om han tiden 13.11,83 plasserte ham rett bak Blokhuijsen på distansen.

Stolt far

Jarle Pedersen, Sverres far og tidligere landslagstrener, fulgte med fra tribunen i Sportforum i Berlin.

— Dette er stort. Jeg er kjempeglad og stolt på Sverres vegne, for jeg vet hvor mye som ligger bak. Og jeg vet også at det kommer ikke til å stoppe her, sier Jarle Pedersen.

Han tviler imidlertid på at sønnen ville hatt mulighet til gull, selv med en bedre 500 meter.

— Kramer hadde mer å gå på på 10.000 meter, så det blir spekulasjoner. Han ville nok ha vunnet uansett, men neste år er det blanke ark. Bortsett fra 500-meteren er dette noe av det beste Sverre har gjort, kanskje det aller beste. Jeg visste at han var i god form, og tror han var litt overspent på den første distansen.

Rusten stemme

Skøytefaren har vært sammen med 30–40 bergensere og osinger i den tyske hovedstaden, og er temmelig hes i stemmen når VM akkurat er over. Det skyldes ifølge ham selv den spesielle episoden som oppsto under lørdagens 5000 meter.

— Da det ble liggende mange klosser i Sverre sin bane, prøvde jeg å rope på banemannskapet alt jeg kunne. De reagerte jo ikke i det hele tatt, men stemmen røk. Men det er en bagatell, humrer Jarle Pedersen.

For sølvvinnerens del var seieren på 1500 meter helgens høydepunkt.

— Selv om sammenlagtsølvet betyr mest, var det kjempegøy å vinne en distanse. Det betyr mye for meg at mamma og pappa var her med en stor gjeng fra Os og Fana. De har mye av æren for suksessen, sier Sverre Lunde Pedersen.

Sluttstillingen i allround-VM

1. Sven Kramer, Nederland, 148,995

2. Sverre Lunde Pedersen, Norge, +0,49. 3. Jan Blokhuijsen, Nederland, +0,67

4. Håvard Bøkko, Norge, +1,92

5. Ted-Jan Bloemen, Canada, +2,98

6. Andrea Giovannini, Italia, 3,22

Les også

  1. Derfor tør sjefen snakke om VM-sølv til Lunde Pedersen

Les mer om

  1. Skøyter