Sport

Bokselegenden Muhammad Ali er død

Bokselegenden Muhammad Ali døde på sykehus fredag kveld, 74 år gammel. Det bekrefter en talsmann for familien hans.

Bokselegenden Muhammad Ali ble 74 år gammel. Jorge Nunez / Reuters / NTB scanpix

 • NTB

Ali, som opprinnelig het Cassius Clay, har vært innlagt på sykehus i Phoenix, Arizona de siste dagene på grunn av en luftveissykdom. Familien skal tidlig fredag ha fått beskjed om at han ikke hadde lenge igjen å leve, ifølge NBC.

– Etter 32 års kamp mot Parkinsons sykdom, har Muhammad Ali gått bort i en alder av 74 år, opplyser talsmann Bob Gunnell i en pressemelding, ifølge AFP.

Muhammad Ali regnes som en av tidenes beste boksere og er trolig den mest kjente av dem alle. Han slo gjennom internasjonalt da han vant lett tungvekt under OL i Roma i 1960. Samme år ble han profesjonell, og i 1964 ble han verdensmester i tungvekt, bare 22 år gammel. Året etter konverterte han til islam og tok sitt nye navn.

 • I en av sine siste offentlige uttalelser, langet Muhammad Ali ut mot Donald Trump. Samtidig gikk han i rette med terrorister som tar liv i islams navn.

Hylles av boksestjerner

Boksingen tæret på den gamle mesteren, og tidlig på 1980-tallet fikk han diagnosen Parkinsons sykdom. Ali ble etter hvert mer og mer preget av dette, og de siste årene var han innlagt på sykehus flere ganger.

Den legendariske kampen mellom Ali og Joe Frazier i Manila 1975. Ali serverer en rett høyre i en kamp som gikk i 15 runder før den ble stoppet. Bataljen er kjent som «Thrilla in Manila» MITSUNORI CHIGITA / TT / NTB Scanpix

Bokse— og idrettspersonligheter var tidlig ute med sine hyllester og kondolanser da nyheten ble kjent.

– Gud kom for å hente Mesteren sin, skriver Mike Tyson på Twitter.

Tidligere tungvektsmester Evander Holyfield sier i en uttalelse om Ali:

– Jeg er glad for å ha kjent ham. Da jeg var liten ble jeg fortalt at jeg ville bli som Ali, sier Holyfield, ifølge Sky News. Holyfield kopierte nettopp legendens bragd med å vinne VM-tittelen tre ganger.

Muhammad Ali har her knocket ut motstanderen Sonny Liston i den første runden av tittelkampen dem to i mellom i Lewiston i Maine i 1965. AP Photo

– Det er en trist dag for livet. Jeg elsket Muhammad Ali, han var min venn. Ali dør aldri, sier Don King, som promoterte noen av Alis største boksekamper, til nyhetsbyrået AP lørdag.

Som far, så datter. Ali og Laila under hennes profesjonelle karriere. Laila Ali vant samtlige av sine 24 kamper. REUTERS/Jason Reed

Muhammad Alis bragder ga ham stjernestatus over flere tiår, i og utenfor ringen.Både under og etter karrieren hevet Ali ofte stemmen og forsvarte afroamerikaneres rettigheter. Han nektet å la seg innkalle til hæren under Vietnam-krigen på grunn av sin religiøse overbevisning.

– I likhet med Martin Luther King, lever hans ånd videre, tilføyer han.

Ali etterlater seg kone og ni barn.

Alis barn var til stede i Phoenix da 74-åringen døde. En begravelse skal holdes onsdag i hjembyen Louisville i delstaten Kentucky. Byen planlegger å holde en minneseremoni allerede lørdag.

(Aftenposten/NTB)

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Reals møkkamann, Mourinho, supporterklubben og mini-EM er blant temaene:

 1. Les også

  - Muhammad Ali er dødssyk

 2. Les også

  Muhammad Ali langer ut mot Donald Trump

Les mer om

 1. Boksing

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Muhammad Ali er død

 2. SPORT

  Muhammad Ali beskrev i detalj hvordan han ønsket å ta sitt farvel

 3. SPORT

  Historien om Muhammad Ali: – Som idrettsprofil er han tidenes klart største

 4. SPORT

  Han passer til idrettsspråkets feteste klisjeer

 5. SPORT

  Ali-opplevelsen som overbeviste Brækhus: - Har betydd mye mer enn jeg har latt meg selv tro

 6. SPORT

  - Muhammad Ali er dødssyk