Sport

OL-krangel så busta fyker på Twitter

— Jeg visste meldingen var i grenseland, men det kommer mest sjikane fra den andre siden, sier mannen bak twitter-kontoen Oslo 2022 Olympics.

oslo2.jpg Skjermdump Twitter

 • Henrik Arneberg

Ja eller nei til OL i Oslo? Debatten raser, spesielt på sosiale medier, bare dager før Høyres stortingsgruppe skal bestemme seg for et nei eller ja til statsgaranti for OL.

Politikere, organisasjoner, kommentatorer og privatpersoner hudfletter hverandre nesten daglig i diskusjonen om OL i 2022, og om Oslo er den rette vertsbyen i Norge.

— Bleik og ynkelig

I de tidlige morgentimer søndag fyrte mannen bak twitterkontoen OSLO2022, som har mer enn 3000 følgere, av en kraftsalve mot samfunnsdebattant Jan Arild Snoen, som er en kjent motstander av at det skal søkes om å holde OL i Norge.

«Vi fikk se den bleike og ynkelige live-versjonen av pennekjempen jasnoen på Dagrevyen ikveld ifbm Oslo2022 -debatten #kontraster», ble det twitret sent natt til søndag. Søndag formiddag var innlegget fjernet.

Les også

Valgforsker mener Stortinget bør overkjøre folket i OL-saken

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Mange reagerte, blant annet fordi de trodde kontoen styres av Oslo kommune som drifter den til forveksling like twitterkontoen Oslo 2022. Den offisielle kontoen har i tillegg langt færre følgere.

«Kan Byraadslederen opplyse hvem som har skrevet denne tweet'en? Er det en ansatt i Oslo kommune»? tvitret blant annet Civita-leder Kristin Clemet til byrådsleder Stian Berger Røsland.

«Er en ivrig privatpersons konto som av og til går for langt. Vår konto er Oslo2022, svarte Røsland raskt.

Twitret etter bytur

Mannen bak den uofisielle twitterkontoen er taxisjåfør Roger Dørum Pettersen. Han opplyser til Aftenposten Osloby at han er en ihugga «ja til OL i Oslo-mann». I går natt, etter en sen aften i hovedstaden, tok han i bruk PCen og hamret løs på tastaturet.

— Ja, meldingen ble skrevet på nachspiel etter en tur på byen. Jeg visste at den var i grenseland og kunne bli oppfattet som sjikanerende, men det er faktisk fra nei-siden det er mest sjikane. Jeg er uansett en uavhengig og frittstående person som kan skrive det jeg ønsker og mener på twitter, sier han.

— Kontoen din er svært lik den offisielle. Har du gjort dette med vilje?

— Ja, det er meningen. Den Olympiske komite og Oslo kommune har prøvd å få den stengt, men har hittil ikke klart det. Det er ganske morsomt, spesielt at jeg har langt flere følgere enn dem, sier Dørum Pettersen og humrer.

Les også

IOC har lært fra Sotsji - ny lov om homohets før Oslo-OL

Han sier at innlegget, som nå er fjernet, ble lagt ut for å teste reaksjoner.

— Jeg vet det er politisk ukorrekt å ta mannen og ikke ballen, men jeg følte at jeg hadde grunn til det. Snoen er ikke spesielt forsiktig selv.

Pettersen savner overraskende nok en mer nyansert OL-debatt.

— Folk har havnet i tuer og skyttergraver i denne saken. Det virker ikke som om argumenter når frem hos noen av partene. Ingen ser på innholdet i argumentene som legges frem, hevder han og legger til at han personlig ikke har noe imot Snoen.

Åpenbart sjikanerende

Jan Arild Snoen sier til Aftenposten Osloby at han oppfatter innholdet i tweeten som åpenbart sjikanerende.

— Jeg tar meg likevel ikke spesielt nær av tweeten. Dette har vært en heftig debatt i lang tid. Jeg reagerer likevel på debattstilen hans og at han prøver å framstille seg selv som en offisiell talsmann. Mange tror jo kontoen han benytter er den offisielle, sier Snoen.

MOT OL: Debattant og journalist Jan Arild Snoen. Erlend Aas / NTB scanpix

Den aktive samfunnsdebattanten mener tonen i innlegget på ingen måte tjener debatten.— Men slike karakteristikker kommer fra begge sider. Det er vel et resultat av at mange engasjerer seg følelsesmessig i saken, sier han.

Ap-topp sier kontant nei

Aftenposten skrev i går om Gerhard Heiberg som i lørdagens Dagens Næringsliv tok bladet fra munnen og fortalte hvorfor han trakk seg tilbake og heller valgte å jobbe i kulissene etter OL i Sochi.

– Jeg hadde mistet all troverdighet. Jeg måtte bort. Det var mange saker på en gang jeg skulle uttale meg om. Mine opptredener i mediene ødela mer og mer og bidro til at entusiasmen rundt et OL i Oslo ble fullstendig borte.

Les også

Oslo-OL kan opprette Tromsø-kontor

Søndag ble det kjent at Arbeiderparti-toppen Torgeir Micaelsen fra Drammen, som til nå har holdt sitt syn i OL-saken for seg selv, sier et kontant nei til vinter-OL i Oslo.

— Det er jeg imot, sier Micaelsen.

Han er heller ikke imponert over debattnivået på Twitter:

«Takk for respons, folkens. Har full respekt for at andre mener noe annet. Men jeg er mot #Oslo2022 og syntes det var greit å si fra nå».

Uttalelsen kommer fire dager før Høyres stortingsgruppe skal bestemme seg i OL-saken. For at det skal bli et vinter-OL i Oslo i 2022 må både Høyre og Arbeiderpartiet si ja siden regjeringspartner Fremskrittspartiet er imot.

Relevante artikler

 1. SPORT

  Det blir ikke OL i Oslo i 2022

 2. VERDEN

  Trump kommer med egen presidentordre om sosiale medier

 3. POLITIKK

  – Erna Solberg bør gi Listhaug valget mellom Facebook-postene og justisministerposten

 4. A-MAGASINET

  Eivind Trædal:– Jeg er sikkert en naiv innvandringsliberaler, som ikke forstår at landet er i ferd med å kollapse.

 5. SPORT

  Gigantsprekkene i OL er kommet tett, men svenskene tror de har løsningen

 6. NORGE

  Slik lager politikerne nyhetene selv - uten journalister