Sport

Warholm suveren i Monaco

Karsten Warholm vant 400 meter hekk under Diamond League-stevnet i Monaco med tiden 47.10. Det er stevnerekord og hans neste beste løp i karrieren.

Karsten Warholm satte ny stevnerekord på 400 meter hekk i Monaco da han løp inn til tiden 47.10. Foto: Matthias Hangst, Reuters/NTB scanpix

  • Aleksander Losnegård
    Journalist

– Tiden er veldig bra. Mitt nest beste løp noen gang. Jeg er veldig fornøyd. Det tar ofte litt tid å komme inn i det, men dette er den beste sesongstarten jeg har hatt, sier Warholm til NRK.

Løpet i det lille fyrstedømmet var kun Warholms andre konkurranse denne sesongen. I midten av juni knuste 24-åringen fra Ulsteinvik verdensrekorden på den utradisjonelle distansen 300 meter hekk da han løp inn til tiden 33.78 under «Impossible Games» på Bislett.

I Monaco var det aldri tvil om hvem som kom til å stikke av med seieren fredag kveld. Warholm løp inn til tiden 47.10, i det som kan ha vært den eneste gangen han løper favorittdistansen i år.

– Stevnerekord i Monaco! Det er et enormt løp. Han er tett på verdensrekorden nok en gang, og han dominerer dette stort, sa NRKs friidrettskommentator Jann Post like etter målgang.

Warholm sier til NRK at det er dumt at det er en kort sesong, fordi fredagens løp viser at treningen han har vært gjennom virker.

Les også

Jakob Ingebrigtsen brøt drømmegrense og satte europeisk rekord

De argeste rivalene uteble

Før startskuddet gikk var det knyttet stor spenning til hva Warholm kunne prestere uten sine argeste konkurrenter, amerikanske Rai Benjamin og Abderrahman Samba fra Qatar, på startstreken.

Warholm innehar den europeiske rekorden på distansen med tiden 46.92. Bare Kevin Young, som innehar verdensrekorden med tiden 46.78, har løpt raskere på 400 meter hekk enn Dimna-karen, mens Benjamin og Samba begge har 46.98 som sin personlige rekord.

– Det er en grunn til at det er verdensrekord, for den er på et enormt høyt nivå. Det er mange av de andre gutta som også kan ta den, men jeg tror det er mulig. Vi ser i hvert fall at jeg er på riktig vei, sier Warholm etter å ha vært i overkant av tre tiendedeler unna.

Rai Benjamin stilte ikke til start i Monaco. Foto: Lucy Nicholson / Reuters

I fraværet av Benjamin og Samba, var det ventet at tyrkiske Yasmani Copello ville bli Warholms tøffeste utfordrer i Monaco. Den 33 år gamle veteranen tok sølv da Warholm ble europamester i 2018.

Hverken Copello eller noen av de tre andre i startfeltet på fem mann var imidlertid i nærheten av å true Warholm fredag.

I mål var avstanden mellom Warholm og Copello, som igjen ble nummer to på distansen, nesten to sekunder.

Les også

Hun har tatt gull på gull som «nasjonsløs». Nordmann kan ha svaret på hennes videre skjebne.

Uviss vei videre

Når norske friidrettsentusiaster får se Warholm i aksjon igjen, er det for øyeblikket ingen som vet. 24-åringen, som tok valget om å løpe i Monaco fredag i begynnelsen av denne uken, har sagt at fredagens konkurranse trolig blir hans eneste på favorittdistansen i år.

Warholm og de andre norske friidrettsutøverne som deltar i Monaco, vil måtte gå i karantene i ti dager når de returnerer til Norge, fordi fyrstedømmet ved Middelhavet har «rødt» smittenivå.

Mannen som er blitt verdensmester på 400 meter hekk to ganger, vurderer å løpe 400 meter flatt under Diamond League-stevnet i Stockholm søndag 23. august, men vil først ta en endelig beslutning etter fredagens stevne, opplyste Warholms team på mandag.

Karantenebestemmelsene kompliserer også bildet, sier Jan Kowalski, som er stevneleder i Stockholm, til nyhetsbyrået TT.

– I et normalt år ville det ikke vært noen problemer i det hele tatt. Men vi ser hvordan Norge åpner grensen til Värmland den ene dagen og stenger den neste, sier Kowalski til nyhetsbyrået.

Den svenske hovedstaden er en av 18 svenske regioner som i øyeblikket er rødfarget av den norske regjeringen.

Les mer om

  1. Friidrett
  2. Karsten Warholm
  3. Diamond League