- Jeg vil se mer enn glansbildet

<p><strong>QINHUANGDAO:</strong> Fotballandslagets høyrekant angrer ikke på Amnesty-støtten i forkant av OL.</p>

QINHUANGDAO, KINA, ,20080807: Guro Knutsen under treningen i de olympiske leker i Qinhuangdao torsdag. Foto: Lise Åserud / SCANPIX

Hun føler kampanjen gjør det enklere for henne å delta i lekene.

Tidligere i år støttet Knutsen, i likhet med Gro Hammerseng, Susanne Wigene og Jørre Kjemperud, Amnestys kampanje, hvor målet var å få løslatt fire fengslede aktivister i Kina.

— Det er lettere for meg å være her når jeg har sagt ifra. Jeg har fått kun positive tilbakemeldinger i etterkant. Flere på laget tenker som meg, selv om ikke alle vil si det offentlig. Vi har pratet en del om temaet, aller mest i forkant. Jeg bryr meg om det som skjer, men jeg går ikke rundt og prater om det hele tiden, sier 23-åringen til Adresseavisen.

- Over all forventning

Kina-ansvarlig Gerald Folkvord i Amnesty Norge er svært glad for at de fire idrettsprofilene stilte opp og mener oppmerksomheten aksjonen ga var over all forventning.

- Vi har foreløpig ikke sett positive forandringer, men vi fikk satt saken på dagsorden. Vi har ikke fått løslatt samvittighetsfanger ennå, men håper på resultater på lengre sikt. Takket være idrettsutøverne nådde vi ut til andre befolkningsgrupper enn vi vanligvis gjør. Vi får en annen vinkling på saken. De gjorde det klart at de drar til Kina for å vinne, men bryr seg samtidig med det som skjer utenfor banen, sier Folkvord.

Når det norske laget blir fraktet rundt i buss til og fra trening og kamper med politieskorte, ferdes de gjennom skinnende rene gater som er pyntet for OL-fest.

Guro Knutsen er bevisst på at hun ikke får se hele Kina under sommerens opphold.

— Vi blir presentert for de gode sidene, og jeg er klar over det. Når vi blir fraktet rundt i buss, tenker jeg på hvordan situasjonen er her. Det er litt spesielt. Jeg følger med en del på nettet under OL, forteller trondheimsjenta.

— Hva føler du at kampanjen har resultert i?

— Jeg vet ikke om de i Kina har merket så mye til det, men hvis vi har åpnet øynene til én person, så er det verdt det.

- Vil du tilbake og se mer av Kina?

- Jeg ønsker å se mer enn glansbildet. Jeg får heller ta meg en tur selv senere. Men man kan gjøre en del fra Norge også, understreker Guro Knutsen.

Onsdag fikk Røas høyrekant drøye 20 minutter som innbytter da Norges sjokkåpnet mot USA. 23-åringen håper på en plass i startelleveren mot New Zealand i morgen.

— Jeg har lyst til å starte og gjør så godt jeg kan på trening. Jeg er uansett klar til å komme innpå, sier hun.