Sport

Her har «maskinen» Forfang mest å hente

Forfang tok ny pallplass i verdenscupen. Men landslagssjef Alexander Stöckl mener 20-åringen kan bli bedre på alt.

STERKT: Johann Forfang strekker seg her til 226 meter i Planica.  Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix Foto: NTB SCANPIX

  • Øyvind Sivertsen
    iTromsø

TROMSØ/PLANICA: Torsdag ble Forfang nummer to i Planica, bare slått av den suverene verdenscupvinneren Peter Prevc. Forfang hoppet 226 meter i begge omgangene og var 7,5 poeng bak sloveneren.

— Det er veldig bra levert av Johann. Han fulgte opp etter den gode prestasjonen i Neustadt (det Forfang tok sin første verdenscupseier sist helg, journ.anm.). Det var to gode hopp, men det var ikke helt perfekt, sier landslagstrener Alexander Stöckl til iTromsø.

Les også

  1. Forfang på annenplass da Prevc satte ny rekord

  2. Rakettforsker: - Å hoppe 300 meter på ski er ikke noe problem

Jakter 4.-plass

Det gjenstår to individuelle renn i Planica i årets verdenscupsesong. Forfang blir minst nummer fem sammenlagt, men har muligheten til å ta igjen Michael Hayböck på plassen foran.

— Det blir hardt, tror jeg, men jeg skal gjøre et forsøk, sier Forfang til iTromsø.

— Det er mulig, men det blir vanskelig. Hayböck har egentlig hoppet bra, men traff ikke helt torsdag (ble nummer syv, journ.anm.). Om Johann skal klare det, må han opp på pallen igjen og Hayböck må være et stykke bak. Det er to renn igjen, så vi får se, sier Stöckl.

Forfang har tatt sin første verdenscupseier, tatt gull i lag-VM og altså sikret topp fem-plassering i verdenscupen.

Han har seks pallplasseringer denne sesongen.

— Jeg er egentlig overrasket. Johann er fersk, og dette er den første sesongen at han er med på alt. Jeg hadde ikke forventet at han skulle klare å prestere jevnt hele sesongen. Man blir ganske sliten i en så tøff sesong. Johann trener godt og ting fungerer på hjemmebane. Han har god kontroll og er alltid best mulig forberedt, roser Stöckl.

Forfang hadde som mål å være en topp 15-hopper foran denne sesongen. Isteden ble det altså topp fem.

— Også i fjor var jeg stabil på mitt nivå, men denne sesongen har jeg blitt en enda bedre skihopper. Men jeg hadde så klart ikke forventet at jeg skulle være der oppe hele tiden. Det har jeg klart ganske bra, sier Forfang.

«Hoppsmart»

Men 20-åringen har et potensial som er mye større.

— Han har en mulighet til å et steg til neste år og utvikle seg enda mer. På alle områder har Johann noe å gå på, men det er spesielt mye å hente på den fysiske delen, sier Stöckl.

Det er 20-åringen helt enig i.

— Absolutt. Jeg har mye å gå på i det fysiske arbeidet. Jeg er ikke dårlig på spenst, men ligger litt bak resten av laget. Det tekniske og bevegelsene er god. Men jeg trenger litt mer «punch» i beina. Det skal jeg jobbe med i sommer, sier Johann Forfang.

Dette synes Stöckl er Forfangs beste egenskap:

— Det er evnen til føle hva som skjer i hoppet. Han er «hoppsmart». Når han gir tilbakemelding etter et hopp, så stemmer det overens med det vi ser på video.

Les mer om

  1. Hopp
  2. Johann André Forfang