Virenque feiret nasjonaldagen med seier

Franskmannen Richard Virenque feiret den franske nasjonaldagen onsdag med å gå til topps på den lengste etappen i Tour de France i år. Thor Hushovd slet med hoste, måtte ha legehjelp og havnet langt bak.

Han gjorde unna de 237 kilometerne fra Limoges til Saint Flour på 6 timer og 24 sekunder og var godt over fem minutter foran hardeste konkurrent i mål.

Det var Virenques sjuende etappeseier i Touren, og han overtok også den rødprikkede klatretrøya etter onsdagens suverene seier.

Allerede etter 35 kilometer gikk Virenque i brudd sammen med belgieren Axel Merckx. De to kjørte godt sammen og hadde en ledelse til hovedfeltet på 10 minutter og 50 sekunder på det meste.

Belgieren måtte gi seg på vei opp til Col du Pas de Peyrol. Da gjensto det over seks mil, men Virenque kjørte ufortrødent videre og holdt godt unna til mål. Han vant også den første fjelletappen i Tour de France i fjor, og da var det også Tourens lengste etappe han gikk til topps i.

Velt

Det var et par veldig stygge velt på onsdagens etappe. Den det gikk hardest utover var Thor Hushovds franske lagkamerat i Credit Agricole, Sebastien Hinault.

Han gikk over ende i en utforkjøring og ble kjørt bort i ambulanse. TV-bildene viste at han var ved bevissthet da han ble kjørt til sykehus, men Touren er over for den unge franskmannen for i år.

Også tyskeren Matthias Kessler måtte en tur i grøfta. Også hans velt var stygg, for i 80-90 km/t traff han en gjerdestolpe, men etter å ha brukt litt tid på å komme til seg selv, fikk laglederne i T-Mobile Kessler på sykkelen igjen.

Nordmennene langt bak

Kurt Asle Arvesen stilte til start, og han kom seg til mål i gruppen bak hovedfeltet. Han var over 20 minutter bak Virenque, men det var imponerende at han klarte å fullføre så bra som han gjorde etter den stygge velten han var utsatt for tirsdag.

Thor Hushovd slet med hoste og tung pust på den 10. etappen. Han slet i den bakre delen av feltet lenge, og etter hvert endte han i den bakerste gruppen sammen med, blant andre Robbie McEwen. Gruppen kom til mål godt innenfor tidsgrensen.

Franskmannen Thomas Voeckler beholdt den gule ledertrøya etter virkelig å ha imponert. Han kom til mål sammen med Lance Armstrong, Jan Ullrich og Tyler Hamilton. Dermed klarte ikke storfavorittene å ta inn et eneste sekund på den unge franskmannen i sammendraget. Han er fortsatt mer enn ni minutter foran Armstrong etter at den første manndomsprøven og den lengste etappen er unnagjort i den 91. utgaven av Tour de France.

<B<Overlegen. </b> Richard Virenque rullet over målstreken i ensom majestet.