Sport

Vil ha Arctic-start på Svalbard

Arctic Race of Norway-gründer Knut-Eirik Dybdal vil fornye og utvikle rittet.

Actic Race of Norway har vært en suksess. Nå vil Dybdal utvide rittet.
  • Kjetil Flygind

Arctic Race of Norway: Etter fantastiske dager i Bodø, Lofoten og Vesterålen avslører Dybdal at han har store planer for rittet i årene som kommer.

På tegnebrettet til Norges nye sykkelfest ligger nå Nordkapp, Tromsø og ikke minst en mektig start på Svalbard.

— Alt er mulig. Og en prolog på Svalbard er noe vi ser på. Tour de France var på Korsika, så hvorfor ikke? Vi ønsker å vise frem hele landsdelen og da er det mange plasser som kan ha etapper. Men det er fullt mulig å få dette til på Svalbard, sier Arctic Race-gründer Knut-Eirik Dybdal til Aftenposten.

I dag avsluttes Arctic Race-debuten med etappe i Harstad. Og rittet er allerede en braksuksess.

- Må utvikle oss

Dybdal har jobbet med sykkelfesten i flere år, og mange har sagt at planene hans er umulige å gjennomføre. Nå er drømmen en realitet, og en suksess. Tilbakemeldingene fra lagene er gode, folk har strømmet til løypene og både vind og vær har gjort rammen for rittet til noe helt særegent og spektakulært.

Men Dybdal og teamet bak, med støtte fra Tour de France-arrangør ASO, skal fornye og utvikle.

— TV-bildene som går ut til 110 land er fantastiske, og vi har fått vist frem Nord-Norge. Men vi må utvikle oss. Skal vi vokse og få den støtten vi er avhengige av, må vi flytte på oss, lover Dybdal.

Det snakkes allerede om å få lagt en etappe til Nordkapp og det verdenskjente Nordkapplatået på Magerøya i Finnmark.

Vil ha 70 000 i Tromsø

ASO, som arrangerer Arctic Race of Norway, drømmer om å få til en folkefest i Tromsø på den avsluttende etappen.

- I løpet av to år blir det garantert en etappe til Tromsø. Der kan det bli 70 000 tilskuere i sentrum. Det ville vært helt fantastisk, sier rittdirektør i ASO, Claude Rach, til avisen Nordlys.

Dybdal ønsker også nye og enda bedre lag til start neste år. "Alt er mulig"-holdningen gjelder også der.

— Alle lagene roser oss, og det er sikkert mange som vil være med å kjøre her. Det hadde vært artig å havne i en situasjon hvor det er kamp om å få kjøre Arctic Race, sier Dybdal, som roser alle som har vært med på å gjøre rittet til en folkefest.

Ubetalelig

Det er imidlertid ikke bare syklister og publikummere som koser seg med rittet. Også næringslivet og turismen i området nyter godt av sykkelsirkuset.

— Grønn turisme er et kjøpekraftig marked, og noe av det som vokser mest internasjonalt. Ved at vi får denne sykkelfesten til Nord-Norge, får vi også rettet fokuset mot vår vakre natur. Den eksponeringen og markedsføringen vi får gjennom Artic Race er ubetalelig. Det betyr alt for turismen og næringslivet i denne regionen, sier reiselivssjef i Vesterålen, Roy Odd Schøyen.

PS! Thor Hushovd misset i spurten på lørdagens etappe i Stokmarknes og mistet dermed den blå ledertrøyen til Kenny van Hummel. Hushovd ble nummer fem, nederlenderen to. Det er ventet et bikkjeslagsmål om sammenlagtkampen i Harstad i dag.

Les mer om

  1. Thor Hushovd