Johansson distansert i Vikersund, sammenlagtseieren henger i en tynn tråd

Robert Johansson skal slite med å ta igjen Stefan Kraft i Raw Air.

Robert Johansson fikk ikke full klaff i Vikersund fredag.

VIKERSUND/OSLO: Robert Johansson er på etterskudd i kampen om rundt 340.000 norske kroner og sammenlagtseieren i Raw Air etter fredagens kvalifisering til det 10. og siste individuelle rennet søndag. Lørdag er det lagkonkurranse i mektige Vikersund.

Johansson hadde startnummer 57 i skiflyvningsbakken. 28-åringen strakte seg lenger enn de fleste, og snek seg inn på en foreløpig tredjeplass med 212 meter.

Men da Stefan Kraft og Ryoyu Kobayashi satte utfor hoppkanten var det klasseforskjell. Kobayashi noterte seg for 232 meter og var best i kvalifiseringen, mens Raw Air-leder Kraft ble nummer to etter å ha landet på 230 meter og puttet enda flere poeng i sekken på Johansson.

– De har dratt fra litt, men alt er mulig. Det er ikke over før siste hoppet er tatt, sa Johansson.

Lillehammer-mannen følte han bommet på timingen i det viktige hoppet.

– Jeg begynte for sent. Da blir man hardt straffet, sa Johansson.

Les også

Da skihopperen fant nøkkelen

Johann André Forfang i Vikersund.

Johansson ble nummer åtte. Det skiller 38,3 til Kraft i sammendraget etter østerrikerens oppvisning. Det var 15,2 poeng før fredagens konkurranse.

Johann André Forfang ble nest beste nordmann i fredagens kvalifisering med 210 meter og en 10.-plass.

– Det er akkurat litt vel kontrollert. Klarer jeg å slippe meg mer løs, så tror jeg det vil frigi mer energi i hoppingen, sa Forfang.

– Dette er midt i min gate hvis jeg klarer å senke skuldrene litt. Jeg har lyst til å hoppe langt, men gjør det litt for kontrollert, la han til.

Marius Lindvik ble nummer 21 med 202 meter.

Les også

Hylles av legendene: Norges nye hopphelt studerte Stjernen på Youtube

Anders Fannemel, som ble kalt inn på kort varsel for å erstatte Andreas Stjernen, som sa takk for seg i Granåsen, hadde et godt hopp i treningsomgangen, men klarte ikke kopiere det i kvalifiseringen. Det holdt likevel til avansement med 197 meter og 30.-plass.

Robin Pedersen hoppet meteren kortere enn lagkameraten, og havnet på 31.-plass. Halvor Egner Granerud fulgte på plassen bak igjen.

Unggutten Thomas Aasen Markeng klarte ikke bryte 200-metersgrensen og landet på 184 meter. Det holder ikke til deltagelse i søndagens renn.

Johansson, Forfang, Fannemel og Lindvik utgjør Norges lag i lørdagens lagkonkurranse.