Sport

- På ingen måte fornøyd med OL-innsatsen

<p>Olympiatoppens presenterte OL-evalueringen.</p>

20121106. Jarle Aambø orienterte tirsdag om Olympiatoppens interne evalueringsrapport, og den arbeisprosess som har ført frem til den foreliggende rapporten.Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Scanpix

 • Daniel Røed-johansen

Ullevaal Stadion (aftenposten.no): To gull, ett sølv og én bronse ble resultatet for de norske deltakerne i sommerens Olympiske Leker i London.

Målet satt av Olympiatoppen var mellom fem og syv medaljer.

Det samlede målet for idrettene selv, var mellom ti og 12 medaljer.

— Vi er på ingen måte fornøyd med det. Det er under ambisjonen , sier Marit Breivik, hovedcoach for lagidretter ved Olympiatoppen.

Viktig utvalgsarbeid

Hun har sammen med toppidrettssjef Jarle Aambø ledet evalueringsarbeidet etter London-nedturen.

Evalueringen fulgte flere av de samme linjene som tidligere evalueringer, men med noen forskjeller. Og rapporten danner samtidig grunnlaget for utvalgsarbeidet til toppidrettsansvarlig i Idrettsstyret Tom Tvedt og ni andre, som skal komme med anbefalinger til Idrettstyret. Utvalget har fått mandat om å se norsk idretts' prestasjoner i et historisk perspektiv, og komme med anbefalinger til toppidrettens kurs frem mot 2022. - Det er et bredt mandat , fastslår Tvedt overfor aftenposten.no.

Det er viktig å påpeke at dette arbeidet vil være langt mer retningsgivende for norsk idrett enn evalueringen fra Olympiatoppen.

Utvalget, som også inkluderer Tromsø-trener Per-Mathias Høgmo og Vebjørn Rodal, hadde sitt første møte mandag.

Skader

Aambø ønsker ikke å være for konkret hva gjelder årsaker til OL-nedturen, men sier at flere skader er en viktig grunn til den magre medaljefangsten.

Også idrettspresident Børre Rognlien signaliserer at det forebyggende skadearbeidet bør styrkes.

- Skader i lagidretter er vanskelig å forhindre, men det må være mulig å gå dypere inn i tilfeller der individuelle utøvere trener på seg skader. Vi skal ta tak i det forebyggende arbeidet, og vi har mål om å kunne avsette mer ressurser til dette , forklarer han.

— Samtidig gjøres mye bra i norsk idrett. Logistikken er blitt meget profesjonell.

Tettere særforbundkontakt

Det er på Ullevaal stadion denne tirsdagskvelden enighet om at den norske hovedmodellen er god, men at det kan gjøres justeringer.

Aambø forteller at de i Olympiatoppen ser muligheter for å justere innhold og roller i administrasjonen. Han sier at de vil se på hele strukturen.

- Tilbakemeldingen vi får er at særforbundene ønsker tettere samarbeid med oss , sier Aambø til aftenposten.no.

— Vi er nå inne i et generasjonsskifte med sommeridrettene. Mange legger opp, og troppen var allerede tynn i London. Vi tar det på alvor, og ønsker en større bredde i toppen, sier Rognlien.

- Har du inntrykk av at ledelsen i Olympiatoppen tar nok selvkritikk?

- Tja. Jeg går ut fra at de har presentert et så riktig bilde på situasjonen som mulig. Det er også inntrykket jeg har. De er i tillegg åpne på utfordringer de må se nærmere på.

- Blir ikke dette å evaluere seg selv?

- Det er ikke slik at Olympiatoppen nå har evaluert seg selv. De er blant annet blitt evaluert gjennom særforbundene, både de som var med i OL og noen som ikke var det. Også er det blitt hentet inn ekstern ekspertise, som har utfordret dem med kritiske spørsmål , sier Rognlien.

Debatt om ressurser

Tvedt-utvalgets forslag vil strekke seg mot 2022, men Olympiatoppen sier de er i ferd med å stake ut kursen inn mot OL i Rio i 2016.

Der er målet å ha flere deltakere (med ytterligere ett lag, minst), flere medaljekandidater og å vinne flere medaljer.

Ressursene er begrensede, og Rognlien varsler en klarere organisering over hvem som jobber med vinter- og sommeridrett inn mot de olympiske leker i 2014 og 2016.

Tvedt-utvalgets rapport vil berede grunnen for en idrettspolitisk debatt om prioriteringer og ressursbruk. Olympiatoppen, som i 2012 får 140 millioner kroner gjennom tippemidler og markedsinntekter, har spilt inn et ønske om mer penger overfor Idrettsstyret.

Med et tilskuddsløft til idrett på trappene, vil debatten bli enda mer aktuell.

Utvalget har frist frem til 28. februar neste år. Generalsekretær i Idrettsforbundet Inge Andersen vil tilrettelegge for behandling av rapporten i Idrettsstyret.

Relevante artikler

 1. SPORT
  Publisert:

  NIF varsler endringer i Olympiatoppen

 2. SPORT
  Publisert:

  Ville utsette Aambø-avgang til etter OL

 3. SPORT
  Publisert:

  Aambø ferdig i Olympiatoppen

 4. SPORT
  Publisert:

  «Øvrebø er neppe mannen som kan få Olympiatoppen tilbake til det den var»

 5. SPORT
  Publisert:

  Skadeoppgjør etter VM

 6. SPORT
  Publisert:

  Evalueringsgruppens dom etter OL: På disse fire punktene må Olympiatoppen bli bedre