Nordhaug kjempet om VM-gull tross dramatisk velt

Måtte fullføre syv timer blodslit med store skrubbsår.

Lars Petter Nordhaug fikk et ublidt møte med asfalten, men ble beste nordmann i VM-fellesstarten.

Årets fellesstart på landeveissykkel ble en krevende affære for rytterne. Mye regnvær og en hard rundløype med mye stigning gjorde sitt til at det bare var 42 ryttere igjen i hovedfeltet da de gikk inn i den siste runden. I feltet satt både Lars Petter Nordhaug og Edvald Boasson Hagen. Førstnevnte hadde vært nedi asfalten, men kom seg lett opp igjen. Det ble kjørt knallhardt på i motbakkene på den siste runden, men Nordhaug satt imponerende lenge med helt i front. Det ble til slutt en 12. plass. Det er en bra plassering, men han synes selv det kunne vært bedre.

— Uten uhellet kunne jeg kanskje klart å blande meg inn blandt de beste. Det kostet veldig mye å kjøre meg tilbake etter det, forteller Nordhaug.

Selv om han ikke hang helt med inn var han fornøyd med egen innsats.

— Jeg er uansett fornøyd med at jeg blant de beste i det hardeste verdensmesterskapet på lang tid. Det var et hardt ritt, men jeg hadde en av mine beste dager på sykkelen så alt i alt er jeg fornøyd, sier Nordhaug og forteller at det med alt regnet var som å sykle i en kald dusj.

Selv om han ikke er den mest omtalte norske proffen var han etter løpet selvsikker nok til å si at han hadde forventet å bli den beste norske rytteren.

— Med all respekt for de andre rytterne visste jeg at jeg er best i slike løyper, sier han.

Avslutningen

Med 15 kilometer igjen til mål satte Italia fart i front for å riste av seg så mange som mulig i den tyngste bakken tidlig på runden. Restene av hovedfeltet strakk seg fort ut. Michelle Scarponi startet å støte, og han fikk etter hvert med seg et par ryttere blant annet Vincenzo Nibali og Nordhaug. Joaquin Rodriguez og Nibali fortsatte å støte og fikk etter hvert en luke til de andre rytterne med Alejandro Valverde halsende bak.

I utforbakken klarte Rodriguez å få seg noen meter til sin italienske konkurrent. Han ledet i flere kilometer, men etter hvert klarte Nibali med Valverde og Rui Costa å kjøre inn Rodriguez. Sistnevnte gjorde noen flere forsøk på å rykke. Igjen fikk han noen meter, men på den siste kilometeren kom imidlertid portugusiske Rui Costa, som med nød og neppe hang med på toppen av den siste bakken, og nappet gullet. Valverde kom på tredjeplass, mens Boasson Hagen kom inn som 19. mann.

Hushovd brøt

For tidligere verdensmester Thor Hushovd bød rittet på girproblemer. Han byttet sykkel, men var allerede så langt bak at han ikke maktet å nå frem til hovedfeltet, dermed sto han av.

- Jeg tror jeg ble påkjørt bakfra, men jeg er ikke sikker. Det var likevel ikke hovedproblemet i dag. Jeg hadde ingen bra dag. Jeg kjente det tidlig at det var tungt. Noen ganger kan man føle seg tung fra starten av, også blir det lettere etterhvert, men det var ikke tilfellet i dag, sa Hushovd etter at han hadde brutt VM-løpet.