Sport

Nå skal Norges assistenter gjøre Sverige bedre

Sverige er i dobbelt forstand utslått etter at håndball-EM på hjemmebane ble en solid nedtur. Tre Norges-svensker skal hjelpe med gjenoppreisningen.

Mats Olsson og Mia Hermansson Högdahl er to av Thorir Hergeirssons viktigste medhjelpere.
  • Arne Hole

HELSINGBORG: Målet i EM var gull. Det blir ikke medalje engang. 23 eksperter er nå kontaktet for å få Sverige opp som en fremtidig vinnerkandidat. Tre av dem er svensker som tjener norsk håndball.

Det er Aftonbladet som avslører at det svenske håndballforbundet har planen klar for å erobre verden, som det så ambisiøst omtales. Med i den planen inngår tre svenske Norges-venner: Mia Hermansson Högdahl, Mats Olsson og Bækkelagets trener Jan «Proppen» Karlsson. Torbjörn Klingvall, som har trent flere norske lag, har en sentral rolle i prosjektet.

− Jeg har allerede bidratt, sier «Proppen», som er blitt intervjuet av prosjektlederne. Mannen som nå har suksess i BSK var i seks år svensk u-lagstrener. Han mener å vite hvor skoen trykker.

− Det handler mye om å forbedre den individuelle fysikken, samtidig som den implementeres i håndballspillet. Se på Frankrike på herresiden. Vi har problemer med å stå imot deres fysikk. Vi må legge vekt på den fysiske/tekniske treningen. Det nytter ikke bare å gå i «gymmet» og trene fysikk, sier «Proppen».

Les også

Nå blir håndballjentene knust på det som alltid har vært deres fremste våpen

Fiasko gang på gang

Svensk landslagshåndball har i alle år vært synonymt med herrelandslaget, som ble både verdensmestere og europamestere, blant andre med Mats Olsson på laget.

Damene har aldri vunnet noen ting, men var nære på i EM 2010 da det ble sølv. Finaletapet kom selvfølgelig mot Norge. I forrige EM i 2014 tok Sverige bronse, og det var det samme året målsettingen for EM på hjemmebane ble meislet ut: gull!

Mandag kveld ble det 19–21 mot Frankrike, og dermed hadde vertene tapt fire av fem kamper. Det blir ikke gull, og det blir heller ikke semifinale. I beste fall kan de blågule bli nummer fem.

Heller ikke på herresiden er Sverige lenger noen verdensnasjon. «Bengan Boys»-epoken tok slutt i 2002. Etter det har de svenske herrene deltatt i 36 mesterskap og tatt tre medaljer.

Les også

Her gjør Norges målvakt det utrolige: - Rett i mål!

Må utvikle individene

− Dette må lede til at vi kommer i toppen igjen», sier «Tjolle» Ström til Aftonbladet. Han er sjef for spillerutviklingen. I sin visjon 2017 var målet å ta en medalje i OL i Rio, gull i dame-EM og medalje i herre-VM som begynner i Frankrike neste måned.

Det ble ikke medalje i OL, der de svenske jentene ble slått av Norge i kvartfinalen, og EM ender med en fiasko - i alle fall ut fra målsettingen. Og det er ikke så mange som tror på svensk medalje i Frankrike heller.

Nå skrives hele spillerutviklingen om og skal sjøsettes til våren. Det handler om hva man skal legge vekt på i talentutviklingen fra 14 til 19 år.

Les også

Se «overfallet» som rystet svensk ekspert: - Aj, aj, aj!

Den nye håndballen

De 23 navnene som er nevnt i fremtidsprosjektet er personer som skal være sparringpartnere når programmet skal bygges opp. Der finnes flere av navnene fra storhetstiden: Ljubomir Vranjes (nå trener i Flensburg), de tidligere landslagstrenerne, og spillerne fra storhetstiden, Ola Lindgren og Staffan Olsson, de tidligere landslagsspillerne Thomas Sivertsson, Per Jilsén og Magnus Andersson, for å nevne noen.

− Sverige har vært bra i forsvar, men har ikke fått betalt i kontringer. I etablert angrep har de slitt, og Isabelle Gulldén er den eneste verdensstjernen som kan gjøre det lille ekstra. Det er tøft i toppen, og blir Sverige nummer fem, får det være godkjent, mener «Proppen».

Med «Proppen» mot toppen?

Hør Aftenpodden Sport. Der hylles kulturminister Linde Helleland for milliondrysset over norsk idrett:

Les mer om

  1. Håndball